TWISTED SISTER – “You can’t stop rock n’ roll” – Worst To Best

0
669
Twisted Sister

Twisted Sister

Θα ήθελα να ξεκινήσω το κείμενο με το εξής: οι TWISTED SISTER είναι μέσα στα πέντε πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα όλων των εποχών και το συγκρότημα που με βοήθησε όσο κανένα άλλο με τους στίχους του στις δύσκολες φάσεις της εφηβείας μου (και όχι μόνο). Ακόμη θυμάμαι, πίσω στη δεκαετία του ‘80, να ακούω τους παλιοροκάδες στη γειτονιά μου στο Ρέντη να αποθεώνουν τους στίχους του Bob Dylan και του Bruce Springsteen, αλλά όταν είσαι έφηβος αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι πολιτική ή μείζονα κοινωνικά προβλήματα αλλά κάποιον που να σου μιλήσει με τους στίχους του κατευθείαν στην καρδιά… Και για μένα αυτός ο μουσικός ήταν ο Dee Snider. Πόσες μα πόσες αναμνήσεις… Να γράφω με τον κολλητό μου γράμμα στον Dee και να μας απαντάει! Να περνάμε τα Σαββατόβραδα ακούγοντας συνέχεια τα βινύλια και τις κασέτες των SISTER. Να φοράμε περήφανα τα τζιν μπουφάν με το μεγάλο ραφτό-σήμα των SISTER. Να κάνουμε βόλτες με Walkman και να παίζουν οι γραμμένες κασέτες με τα καλύτερα τραγούδια τους. Υπό μία έννοια, οι SISTER ήταν η εφηβεία μου… Διάολε, μέχρι σήμερα ένας τοίχος του σαλονιού μου είναι αφιερωμένος σε αυτό το συγκρότημα και το γράμμα του Dee είναι περήφανα κορνιζαρισμένο σε περίοπτη θέση για να μου θυμίζει κάποιες καλύτερες και πιο ανέμελες εποχές… Ό,τι αντιπροσώπευε δηλαδή και η μουσική των SISTER.

Πάμε, λοιπόν, για ένα ακόμη ακατόρθωτο εγχείρημα τονίζοντας από την αρχή ότι μιλάμε για τον αγαπημένο δίσκο του Dee Snider και του Jay Jay French απ’ όλη τη δισκογραφία των TWISTED SISTER. You can’t stop rock n’ roll, muthas!

“You can’t stop rock n’ roll” countdown

  1. “I’ve had enough”

Τραγούδι βασισμένο στην χαρακτηριστική μπασογραμμή του Animal ο οποίος πάντα μέχρι σήμερα συγκαταλέγει το εν λόγω κομμάτι στα πολύ αγαπημένα του (για ευνόητους λόγους). Βρίσκεται στην εν λόγω θέση κυρίως διότι οι στίχοι του είναι μάλλον τυπικοί για τα δεδομένα του Dee. Αμιγώς μουσικά είναι φυσικά αψεγάδιαστο και το solo του Eddie ξεχωρίζει με τη μία. Προσωπικά, το “I’ve had enough” μου θύμιζε πάντα για κάποιο λόγο ατμόσφαιρα από τις Club Days των SISTER.

  1. Ill take you alive

Με μεγάλο πόνο ψυχής τοποθετώ σε αυτή την θέση το πολυαγαπημένο μου “I’ll take you alive”. Πολύ χαρακτηριστικό SISTER κομμάτι με εναρκτήριο riff που τσακίζει κόκκαλα θυμίζοντας κάτι από PRIEST και στίχους βγαλμένους από το κλασικό εγχειρίδιο του Dee. Μεγάλο credit στην κιθαριστική δουλειά του Jay Jay για το εν λόγω track ενώ θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε το φρενήρες drum κλείσιμο του μακαρίτη AJ.

  1. “You’re not alone (Suzette’s song)”

Ο φόρος-τιμής του Dee στον έρωτα της ζωής του, τη Suzette. Γραμμένο ήδη από το 1981, μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας όσον αφορά τη δομή του αλλά αν το σκεφτείτε είναι μία από τις πρώτες power ballads έτσι όπως αυτές έγιναν σήμα-κατατεθέν στη δεκαετία του 80. Ακόμη όμως και οι μπαλάντες των SISTER έχουν έναν… Νεοϋρκέζικο τσαμπουκά.

  1. “The power and the glory”

Ο παραγωγός του δίσκου, Stuart Epps, γούσταρε πάρα πολύ τον ήχο που έβγαζε ο Animal με το μπάσο του και πολύ έξυπνα του έδινε πολύ χώρο με τις ευλογίες του Dee. Παρεμπιπτόντως, οι SISTER ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με τη δουλειά του Epps και δεν σταμάτησαν ποτέ να το αναφέρουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Πίσω στο τραγούδι. Η ηρεμία πριν την καταιγίδα ή αλλιώς πως από ένα γκρουβάτο intro του Animal το κομμάτι εξελίσσεται σε έναν heavy metal δυναμίτη βρετανικής κοπής! Στίχοι που σε κολλάνε στον τοίχο και σου δίνουν δύναμη για να βγάλεις μία ακόμη δύσκολη μέρα. Dee fuckin’ rules!

  1. “Like a knife in the back”

Η συνθετική ευφυΐα της απλότητας. Κομμάτι που βασίζεται (ξανά) στην στακάτη μπασογραμμή του Animal και το οποίο ταιριάζει γάντι με το φαινομενικά απλό riff του Jay Jay. Μπαίνει πιο πάνω από τα παραπάνω για τρεις λόγους: α) μας θυμίζει την πρώτη εμφάνιση των SISTER στη Μαλακάσα πριν από 16 χρόνια (WTF???), β) έχει φανταστικούς στίχους και γ) χωρίς κανέναν άλλο ιδιαίτερο λόγο αφού όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι 10/10.

  1. “Ride to live, live to ride”

Θα γίνουμε κουραστικοί αν αναφέρουμε ότι και σε αυτό το τραγούδι ο Animal διαπρέπει. Βλέπετε, τα Sol Studios (που ανήκαν τότε στον Jimmy Page) είχαν μια καταπληκτική ακουστική (και θέα). Επιπλέον, οι SISTER πάντα γούσταραν τον αλήτικο αέρα των SAXON και το “Ride to live, live to ride” είναι ένας άτυπος φόρος σε αυτούς. Το γεγονός ότι βρίσκονταν εκείνη την περίοδο σε βρετανικό έδαφος, έπαιξε το ρόλο του.

  1. I am (Im me)”

Όταν οι SISTER συνάντησαν για πρώτη φορά τον Epps για να δουν αν θα συνεργαστούν, του έβαλαν να ακούσει το “Under the blade”. Το μίσησε κατευθείαν (ασχολίαστο)! Τους ρώτησε, λοιπόν, αν είχαν γράψει κάτι άλλο. Τότε ο Dee του έβγαλε μία κασέτα με το demo του “I am (I’m me)”. Μετά από 90 δευτερόλεπτα, ο Epps συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί τους ακούγοντας μονάχα το συγκεκριμένο κομμάτι. Ενδεχομένως εδώ εντοπίζεται στιχουργικά η πεμπτουσία της φιλοσοφίας του Dee. Κάποιοι το συγκαταλέγουν στα πιο αγαπημένα τους κομμάτια και η Αγγλία το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή στέλνοντας τους SISTER στο Top of the Pops.

  1. Were gonna make it

Θεέ μου, τι ΕΠΟΣ είναι αυτό; Ξέρετε κάτι…γράφω αυτές τις γραμμές και τραγουδάω απέξω τους στίχους του “We’re gonna make it”. Έχουν περάσει στο υποσυνείδητο μου και προσωπικά πάντα θα θεωρώ ότι ο Dee εδώ έχει γράψει τους καλύτερους στίχους σε όλο το “You can’t stop rock n’ roll”. Είναι αυτό που ανέφερα στον πρόλογο περί εφηβείας και στίχων που σου μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Αυτό είναι το “We’re gonna make it”. Ένας ύμνος σε όσους επιμένουν και εναντιώνονται σε κάθε μορφής αμφισβήτηση. Αυτά τα νοήματα δεν έχουν ηλικία, χρώμα, φύλο…

  1. The kids are back

Σχεδόν μόνιμα στη δεύτερη θέση του setlist των συναυλιών τους μετά τον εναρκτήριο οδοστρωτήρα “What you don’t know”. Άλλος ένας συνθετικός ογκόλιθος από τον Dee με αυτοβιογραφικούς στίχους για τη μπάντα…well, can you blame us for livin’our dreams? Τόσο απλό μα τόσο αληθινό. Στην Ιερά Οδό πριν από 10 χρόνια (WTF??? part II) έπεσε το club από τις ιαχές του κόσμου στο άκουσμα του εν λόγω ύμνου και κάπου εκεί αρχίσαμε να χάνουμε τη φωνή μας με κολλητό φίλο που βλέπαμε μαζί τη συναυλία. Και ήταν μόλις το δεύτερο κομμάτι…

1.“You can’t stop rock n’ roll”

Το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, το καλύτερο video-clip ever, το καλύτερο riff του δίσκου, οι καλύτεροι εναρκτήριοι στίχοι (here it comes, you’re never gonna top it), το καλύτερο refrain του άλμπουμ, οι πιο πιασάρικοι στίχοι (total style, perfection in decay)…διάολε, τα πάντα είναι τέλεια. Πως θα γινόταν να γλυτώσει το…Taste Squad στο Λονδίνο το 1983 όταν προσπαθούσε να απαγορεύσει τη μουσική των SISTER! Can’t Stop, Can’t You Stop It, Can’t Stop, You Can’t Stop It…αυτό ακριβώς! You Can’t Stop Rock N’ Roll and You Can’t Stop TWISTED SISTER, either! Αριστούργημα.

Εκτός συναγωνισμού τα τρία b’ side (“One man woman”, “Four barrel heart of love”, “Feel the power”) τα οποία είναι εξαιρετικά. Μάλιστα, το “Feel the power” άνετα…πολύ άνετα έμπαινε στο δίσκο.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here