Underground Halls Vol.138 (AMETHYST, ALTARI, FREDLÖS, TEMPTRESS, WESTING)

0
357

«Πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει το συγκρότημα; Από ποια εταιρεία κυκλοφορεί το album; Παίζει μέσα κανένας γνωστός;». Ερωτήματα που τουλάχιστον εδώ, δεν υφίστανται. Και δεν υφίστανται, διότι πολύ απλά, δε μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις τους. Η ποιότητα στη μουσική είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Το να ανακαλύπτει κανείς νέες αγαπημένες μπάντες εκεί που δεν το περιμένει, θα αποτελεί πάντα, εκτός από μεγάλη ικανοποίηση, την πλέον ευχάριστη πρόκληση, καθώς κι εμείς είμαστε πρωτίστως οπαδοί. Σε μια στήλη λοιπόν όπου τα «αδηφάγα» αυτιά των ολοένα και αυξανόμενων φίλων της δεν έχουν σύνορα, έτσι κι εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα ήχων και συγκροτημάτων. Άλλωστε, κανένα best seller δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η σκηνή του UNDERGROUND.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: ALTARI
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Kröflueldar”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Svart Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Ó.Þ.Guðjónsson – Φωνητικά, κιθάρες
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Website
YouTube

Ισλανδία. Πατρίδα της στάχτης, της φωτιάς, των ηφαιστείων και των MISTHYRMING. Στην βόρεια αυτή χώρα, συνέβαινε ένα φαινόμενο, μοναδικό ακόμα και για μία τόσο ηφαιστειογενή χώρα σαν αυτή. Στο Krafla, μια καλντέρα, μέρος ενός μεγαλύτερου ηφαιστειακού συστήματος με το ίδιο όνομα, που βρίσκεται βόρεια της λίμνης Mývatn στη Βόρεια Ισλανδία, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας από το 1975 και για εννέα ολόκληρα χρόνια, το ηφαίστειο ήταν σε μόνιμη αναταραχή. Το φαινόμενο αυτό, ονομάστηκε Kröflueldar και δεδομένου ότι χρειάστηκαν σχεδόν εννέα χρόνια οι Ισλανδοί ALTARI για να δημιουργήσουν το άλμπουμ τους, δεν θα υπήρχε καταλληλότερος τίτλος για την ζεματιστή και άγρια μουσική τους από αυτόν. Kröflueldar λοιπόν και ας δούμε τι έχει να μας πει.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ επτά συνθέσεων, που ουσιαστικά κινείται στον χώρο του black metal, με κάποια πιο folk (ίσως) στοιχεία, καμία σχέση με ξεκάθαρο folk/black όμως. Κάποιες μικρές πινελιές εδώ και εκεί. Υπάρχει κάτι πολύ πιο πειραματικό και πρωτοποριακό στον ήχο τους, που πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί και να τονιστεί, ξεχωρίζοντας το σχήμα από άλλους συνοδοιπόρος τους στην μαυρομεταλλική σκηνή. Τραγούδια όπως το “Leðurblökufjandinn” αποτελούν συμπλέγματα των επιρροών του σχήματος, βάση των οποίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πρώιμοι JUDAS PRIEST ή οι BLUE OYSTER CULT. Ναι, συγκροτήματα επιφανειακά άσχετα με το black metal, πόσο άσχετα όμως είναι τελικά σε επίπεδο επιρροής; Ξεχωριστή αναφορά πρέπει στο “Sýrulúður” με τα φωνητικά της Gyða Margrét να είναι τόσο ευαίσθητα και διακριτικά, όσο είναι και σκοτεινά και ερεβώδη. Ένα κομμάτι διαφορετικό σε ένα άλμπουμ με ούτως ή άλλως αρκετές εναλλαγές.

Ο ακροατής, θα ακούσει κάτι κοντά στους DEATHSPELL OMEGA και τους BLUT AUS NORD, λιωμένους μέσα στις τεράστιες θερμοκρασίες ενός κρατήρα ηφαιστείου, δίνοντας μία μοναδικότητα στην πρώτη αυτή δουλειά των Ισλανδών. Καλυμμένοι με ηφαιστειακή τέφρα και αναβλύζοντες λάβα, οι ALTARI ήρθαν μάλλον για να απασχολήσουν για καιρό. Οψόμεθα.

(8 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: FREDLÖS
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Fredlös”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Threeman Recordings
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Robert Lindgren – Μπάσο
Iman Zolgharnian – Τύμπανα
Alex Hellid – Κιθάρες
Fredrik Danielsson – Κιθάρες
Tomas Karlson – Κιθάρες
Victor Dahlin – Πλήκτρα
Liv Hope – Φωνητικά
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Instagram
Website
Spotify
Facebook
Soundcloud
YouTube

Οι FREDLÖS δημιουργήθηκαν στη Σουηδία το 2021, από νυν και πρώην μέλη σχημάτων όπως οι MEMORIUM, οι SATURNINE και οι ENTOMBED. Έχοντας ως κοινό τόπο την βαθιά αίσθηση των ιστορικών τους ριζών και την αγάπη τους για τις σκοτεινές μελωδίες, τα επτά μέλη τους δημιουργούν ένα επικό τοπίο, συνδυάζοντας τις βαριές κιθάρες με πιο παραδοσιακά όργανα έχοντας ως αποτέλεσμα έναν γεμάτο και αβίαστα μελωδικός ήχο. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους “Fredlös” περιέχει εννέα σκοτεινά, βαριά, έντονα τραγούδια. Στιχουργικά το άλμπουμ είναι ένα ταξίδι στον ύστερο Μεσαίωνα, αφηγούμενο τα ιστορικά γεγονότα και καθημερινά τεκταινόμενα της εποχής, από την οπτική γωνία των απλών ανθρώπων. Μουσικά αποτελεί έναν συνδυασμό metal, rock και folk θεμάτων σε ένα πλούσιο και ποικίλο μωσαϊκό, με την χρήση οργάνων όπως βιολιών και πνευστών.

Με γυναικεία ως κύρια φωνητικά, τα οποία θα παρέπεμπαν τους STORM ή τους HEILUNG και τα οποία δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις οπωσδήποτε οπερετικά, αν και έχουν και τέτοια περάσματα, οι FREDLÖS μεταφέρουν τον ακροατή στην ύπαιθρο της Σουηδίας και της βόρειας Ευρώπης του μεσαίωνα, όχι όμως απαραίτητα στη μέση κάποιας μάχης, αλλά στα χωράφια, τις δοξασίες και τον αγώνα της επιβίωσης των χωρικών, καθημερινών ανθρώπων, όπου ο ηρωισμός δεν έχει προαπαιτούμενο το ξίφος αλλά το αλέτρι. Οι FREDLÖS είναι ένας σουηδικός συνδυασμός από παγανιστικό folk metal, που αναμειγνύει επιτυχώς τις επιρροές των μελών του συγκροτήματος και δεν διστάζει να συμπεριλάβει στο μίγμα μια έντονη Βίκινγκ χροιά, ακουστικά όργανα και μια όμορφη παραγωγή καταλήγουν να παρουσιάζουν ένα ελκυστικό σύνολο. Για πρώτη δισκογραφική προσπάθεια έχουμε να κάνουμε με πολύ αξιοπρεπή και άξια προσοχής δουλειά, που παραπέμπει φυσικά, πού αλλού αν όχι στους MANEGARM, PRIMORDIAL, SOLSTAFIR, WINTERFYLLETH.

Όμως, δεν είναι ένα εύκολο άλμπουμ. Μπορεί μερικές φορές να φαίνεται επαναλαμβανόμενο και ίδιο. Ωστόσο, είναι ατμοσφαιρικό, συναρπαστικό και όμορφο. Και γι’ αυτό, αξίζει πολλαπλές ακροάσεις, μέχρι να μπορέσει να δώσει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, απόλαυση.

(7,5 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: TEMPTRESS
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “See”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Assault Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Christian Wright – Μπάσο, φωνητικά
Andi Cuba – Τύμπανα, φωνητικά
Kelsey Wilson – Κιθάρες, φωνητικά
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Website
Bandcamp
Facebook
Instagram
Twitter
Spotify
YouTube
Με τίτλο “See”, το επερχόμενο άλμπουμ από το stoner doom metal τρίο TEMPTRESS με έδρα το Τέξας, είναι ο ντεμπούτο πλήρης δίσκος τους.  Σε αυτό το τρίο, συμβαίνει το εξής σπάνιο,  κάθε μέλος είναι τραγουδιστής/τρια, μια λεπτομέρεια που τους ξεχωρίζει από πολλά άλλα stoner doom σχήματα. Και doom και stoner, αν μη τι άλλο, ο ακροατής δεν δικαιούται να αναζητά ταχύτητες ή ξεσπάσματα, γρήγορα solo ή τύμπανα. Βαριά riff, αργόσυρτές κιθάρες και φωνητικά (ναι και από τα τρία μέλη, το είπαμε) που περισσότερο θυμίζουν μια απαγγελία με κάποια μελωδική χροιά, παρά τραγούδι. Στις έξι συνθέσεις του δίσκου, λίγα πράγματα φεύγουν από την παραπάνω νόρμα. Σε γενικές γραμμές, η βάση και στα έξι τραγούδια είναι η ίδια. Βαριά μπασογραμμή, αργόσυρτα τύμπανα, αρκετά blues περάσματα στις κιθάρες. Ενδιαφέροντα περάσματα, πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί.

Σε στιχουργικό επίπεδο, τα βασικά θέματα είναι ποια; Το σεξ και η λαγνεία. Ύμνοι προς αυτές τις αρχέγονες ανθρώπινες ανάγκες; Πρόκληση; Ερωτισμός; Όλα τα παραπάνω. Είναι το “See” ένα τέλειο άλμπουμ; Σίγουρα όχι, και αν μπαίνεις σε κάθε νέα ακουστική εμπειρία περιμένοντας κάτι τέτοιο, τότε αξίζεις την απογοήτευσή σου. Απόλαυσέ το. Είναι ένα συγκρότημα που ξεκινά το ταξίδι του σε πολύ σταθερές βάσεις, όσο σταθερές θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από ένα σχήμα το οποίο ασχολείται με ένα είδος που εξ ορισμού δεν επιδιώκει την εξέλιξη ή την επίδειξη τεράστιων συνθετικών ικανοτήτων, προσπαθώντας να παντρέψει είδη στην προσπάθεια του να δημιουργήσει κάτι μεγαλειώδες. Είναι ευθύ, ωμό, καθημερινό, που απλά έχει σκοπό να διασκεδάσει, παρά να προβληματίσει και να ξεκινήσει συζητήσεις επί συζητήσεων. Τα κομμάτια είναι απλά ικανοποιητικά στα χειρότερα τους και ατμοσφαιρικά και συναισθηματικά στα καλύτερά τους. Οι θαυμαστές του stoner doom είναι πιθανό να απολαύσουν αυτό το άλμπουμ. Έχει την παραδοσιακή διάρκεια της σκηνής, είναι σχετικά ελαφρύ στην ακρόαση και εύκολο να αποδεχτείς. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συγκρότημα αξίζει τον χρόνο σας. Αν δεν έχετε σχέση με το είδος, δεν θα προσελκύσει εύκολα κανέναν άσχετο με το χώρο.

(7 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

Photo by Westing Facebook page

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: WESTING
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Future”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Riding Easy Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Hayden Doyel  – Μπάσο
Ben McLeod – Κιθάρες
Cody Tarbell – Τύμπανα
Daniel Story Rice – Κιθάρες, φωνητικά, πλήκτρα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Facebook
Instagram
YouTube

Άλλη μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του vintage/retro rock και μας έχει δώσει ουκ ολίγα διαμάντια, είναι η Riding Easy Records. Πέρυσι ήταν οι EARLY MOODS με το εξαιρετικό τους ντεμπούτο που μας εξέπληξαν θετικά, φέτος ήρθε η ώρα των WESTING να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός «ντεμπούτο» δεν είναι ακριβώς σωστός, γιατί οι Καλιφορνέζοι WESTING είναι η νέα μορφή των SLOW SEASON, με την προσθήκη του κιθαρίστα των ALL THEM WITCHES, Ben McLeod, τον οποίον και ήξεραν από την εποχή που, με το προηγούμενό τους όνομα, «άνοιγαν» τις συναυλίες των ALL THEM WITCHES στο San Diego.

Future λοιπόν. Πόσο όμορφο album τούτο δω! Heavy rock πολύ υψηλών προδιαγραφών, σταθερά προσανατολισμένο στα 70s και σε σημεία τόσο εύστοχο ως προς αυτό, που θαρρείς ότι όντως έρχεται από εκείνη την εποχή. Πολύ «ζεστός» ήχος, θεϊκή, τέρμα vintage παραγωγή και κάπου στο studio, να στήνουν ένα θεσπέσιο jamming οι LED ZEPPELIN, LYNYRD SKYNYRD, BLUE CHEER, BLACK SABBATH… μέχρι και οι JUDAS PRIEST του “Rocka Rolla” (ναι, δεν είναι λάθος και ΝΑΙ, είναι δισκάρα το συγκεκριμένο) περνούν για να πουν ένα «γεια». Από τις επιρροές, εννοείται αυτή που ξεκάθαρα προηγείται, είναι αυτή των Zeps. Δεν είναι μόνο η κιθάρα που «φωνάζει» Page, δεν είναι η φωνή που λατρεύει τον Plant στα όρια της «κλοπής», είναι πρωτίστως ο ίδιος (ΙΔΙΟΣ) ήχος των τυμπάνων. Ο Cody Tarbell θα κάνει όλους όσους ριγούν στο άκουσμα του Bonham, να τσιμπήσουν εαυτούς, μήπως και ονειρεύονται.

Όσοι αγαπούν τους SLOW SEASON (δισκάρα το “Mountains” του 2014), δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν και τους WESTING, ουδεμία διαφορά υπάρχει. Ίσως τούτοι δω να είναι πιο ψυχεδελικοί, σε σημεία. Λίγο, μη φανταστείς κάτι το υπερβολικό ή εξεζητημένο. Αν δεν τους ήξερες ως τώρα και σου «έκατσε καλά» η παραπάνω περιγραφή, μη χάνεις χρόνο! Αν πάλι οι κραυγαλέες ομοιότητες δεν σου αρέσουν και με τους «κλώνους» δεν έχεις και τις καλύτερες των σχέσεων, μείνε μακριά λόγω των «πιστεύω» σου. Γιατί, καθαρά μουσικά και όσο γίνεται με πιο ψυχρή ματιά, δε μπορώ να φανταστώ, πως γίνεται κάθε οπαδός του κλασσικού, vintage rock, να μην χαρίσει πάμπολλες ακροάσεις σε τούτο το υπέροχο album. Μην πω, να ενθουσιαστεί.

(8 / 10)

Δημήτρης Τσέλλος

EPs/LIVE & COMPILATION ALBUMS

Έχω κάποιες απορίες. Ποιοι είναι οι AMETHYST; Από πού ξεφύτρωσαν; Γιατί το Rock knights κυκλοφόρησε μόνο σε κασσέτα, από την «πιο underground δε γίνεται» σουηδική Jawbreaker Records; Και κυρίως, γιατί είναι EP; Και επειδή δε βλέπω να μου τις λύνει κάποιος, θα ψάξω να τις λύσω μόνος μου ή έστω να βρω κάποιες εξηγήσεις. Οι AMETHYST λοιπόν είναι Ελβετοί και δημιουργήθηκαν από τις «στάχτες» των MIDAS TOUCH. Το EP τους κυκλοφόρησε σε κασσέτα πριν μια βδομάδα, έγινε ανάρπαστο και όπως ενημερώνομαι, θα ξανατυπωθεί. Γιατί κασσέτα; Γιατί κατά την αγαπημένη τους περίοδο 1979-1981 κυκλοφορούσαν κασσέτες και βινύλια, τίποτ’άλλο. Το γιατί κυκλοφόρησαν EP τώρα, δε μπορώ να το ξέρω. Ίσως ήθελαν να δουν τις πρώτες αντιδράσεις, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να «κόψουν κίνηση», όπως λέμε στη δική μας αργκό.

Τέσσερα τραγούδια έχουμε εδώ: Το “Chasing shadows” που είναι και video clip, το “Nightstranger”, το “Into the black” και το “Stormchild”. Εντελώς NWOBHM, IRON MAIDEN εποχής Di Anno όσο δε μπορείς να φανταστείς, DIAMOND HEAD,  και λίγα THIN LIZZY και U.F.O «καρυκεύματα», απλά για νοστιμίσει το «φαγητό» λίγο περισσότερο. Σε μια-δυο φάσεις μου θύμισαν και BITCHES SIN, τέτοιο cult δηλαδή. Δισολίες, μπάσο a la Lynott και Harris, φωνητικά απλά, ανθρώπινα, χωρίς εξάρσεις που μπορείς να τα ακολουθήσεις εύκολα. Ένα κι ένα όλα τους, αλλά φίλε μου το “Chasing shadows” είναι απίθανο τραγούδι, παίζει στο repeat ούτε εγώ ξέρω πόση ώρα! Άκουσέ το, κάνε ένα like στην σελίδα τους στο facebook, μπες και στο bandcamp τους για τα υπόλοιπα και θα είμαστε παρέα εν αναμονή για το ντεμπούτο τους. Κάτι μου λέει πως θα είναι υπέροχο!

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here