Underground Halls Vol. 162 (CORAX B.M., HAUNTOLOGIST, SVDESTADA/WIZARD DEATH)

0
1047
Underground Halls 162

Underground Halls Vol. 162

«Πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει το συγκρότημα; Από ποια εταιρεία κυκλοφορεί το album; Παίζει μέσα κανένας γνωστός;». Ερωτήματα που τουλάχιστον εδώ, δεν υφίστανται. Και δεν υφίστανται, διότι πολύ απλά, δε μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις τους. Η ποιότητα στη μουσική είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Το να ανακαλύπτει κανείς νέες αγαπημένες μπάντες εκεί που δεν το περιμένει, θα αποτελεί πάντα, εκτός από μεγάλη ικανοποίηση, την πλέον ευχάριστη πρόκληση, καθώς κι εμείς είμαστε πρωτίστως οπαδοί. Σε μια στήλη λοιπόν όπου τα «αδηφάγα» αυτιά των ολοένα και αυξανόμενων φίλων της δεν έχουν σύνορα, έτσι κι εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα ήχων και συγκροτημάτων. Άλλωστε, κανένα best seller δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η σκηνή του UNDERGROUND.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: CORAX B.M.
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Pagana”
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Morker – Τύμπανα
Peisithanatos – Μπάσο
Corax- Κιθάρες, φωνητικά
Énnea – Φωνητικά
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: The Circle Music
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Deezer
Facebook
Instagram
Spotify
YouTube

Μας συστήθηκαν το 2022, μπαίνοντας στη δισκογραφική ζωή μας με τον πλέον εμφατικό τρόπο, κυκλοφορώντας ένα εξαιρετικό ΕΡ, το “Spread the occult” με το οποίο μας συστήθηκαν και μας άνοιξαν για τα καλά την όρεξη. Τα τέσσερα κομμάτια του ΕΡ, ήταν πολύ καλά, αλλά και πολύ λίγα. Ο λόγος για τους CORAX B.M., μία τετραμελή μπάντα από την Αττική η οποία με τα επτά νέα της κομμάτια, έρχεται να θυμίσει, αλλά και να τονίσει με τις δικές της πινελιές την ταυτότητά της.

Φέτος λοιπόν, η παρέα του Corax (κατά κόσμον Κώστα Κάτοικου), μας προσφέρει το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, το οποίο θα τιτλοφορείται “Pagana” και ναι, είναι ένα άλμπουμ – μέρος της μακράς Ελληνικής παράδοσης στον χώρο του black metal, με την μοναδική, ιδιαίτερη χροιά που αυτό κουβαλάει.

Στίχοι Ελληνικοί, γυναικεία φωνητικά να παρεμβαίνουν, συνδιαλεγόμενα με τις κραυγές του Κόρακα, απαγγελίες. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Με την εξαίρεση των γυναικείων φωνητικών που δεν είναι guest αλλά μόνιμα στις συνθέσεις, ο ήχος, το αντικείμενο, η παρουσίαση, φέρνει αναγκαστικά στο νου τους ROTTING CHRIST. Ελληνικό συγκρότημα είναι άλλωστε, πώς να μην έχει επιρροή από το διασημότερο Ελληνικό black metal σχήμα.

Είναι τόσο όμορφο να ακούς πόσο άψογα δένουν οι Ελληνικοί στίχοι με την μουσική, την γοτθική χροιά που δίνουν τα γυναικεία φωνητικά, σε ένα ξεκάθαρα μαύρο μουσικό περιβάλλον. Είναι τόσο όμορφο, να βλέπεις μια καινούργια μπάντα, αν και όχι από άπειρους μουσικούς, να βγάζει ένα μίγμα παράδοσης και δικού της ήχου. Να βλέπεις ένα συγκρότημα με σαφή προσανατολισμό, που να ξέρει τι θέλει να παρουσιάσει στο κοινό, που να αποτελεί έναν εξαιρετικό διάδοχο Μεγάλων Παλαιών και ένα ακόμα (από τα ουκ ολίγα) υποσχόμενα συγκροτήματα της σκηνής μας, που θα κρατήσουν αυτό που αποκαλείται Ελληνικό metal ζωντανό και καρποφόρο.

(8 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: HAUNTOLOGIST
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Hollow”
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Darkside – Τύμπανα
The Fall – Κιθάρες, φωνητικά, μπάσο
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: No Solace
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Facebook

Instagram

Spotify

YouTube

Όταν ακούς για Πολωνία και black metal, συγκεκριμένα συγκροτήματα έρχονται στο μυαλό πρώτα – πρώτα και φυσικά ένα από αυτά είναι οι MGLA, σωστά; Σωστά. Εν αναμονή για το καινούργιο άλμπουμ των Πολωνών όμως, κάτι το οποίο προέρχεται όχι μόνο μέσα από την δισκογραφική που σύστησε το συγκρότημα, αλλά από τα ίδια τα σπλάχνα της μπάντας, είναι η κυκλοφορία ενός side project του drummer (και όχι μόνο) σχήματος, το οποίο ονόμασε HAUNTOLOGIST, με την μισή γραμματοσειρά του λογότυπου να αναφέρεται ξεκάθαρα στους MGLA και την άλλη μισή σε κάτι άλλο. Ουδέτερο.

Όπως είναι η γραμματοσειρά, έτσι είναι και ολόκληρο το ντεμπούτο άλμπουμ των HAUNTOLOGIST. Αναμενόμενα τα κοινά στοιχεία (φυσικά) με τους MGLA, ως μια προέκταση αν θέλετε του “μητρικού” σχήματος, αλλά όχι, δεν θα ακούσετε MGLA με άλλο όνομα. Ο εξαιρετικός συνθέτης κ. Darkside ή όπως κανονικά ονομάζεται Maciej Kowalski, στο νέο του δημιούργημα, βάζει πολλά νέα στοιχεία που πραγματικά, προκαλούν το ενδιαφέρον και δείχνουν τις αναζητήσεις του, τις οποίες ήθελε να εκφράσει, χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητα του main project του.

Πολλά ατμοσφαιρικά στοιχεία (περισσότερα από αυτά των MGLA), χαμηλότερες ταχύτητες, ΠΟΛΛΑ post σημεία, όχι απαραίτητα black αλλά και rock, πολύ όμορφα κιθαριστικά θέματα, πολλά χωρίς καν παραμόρφωση, συνθέτουν ένα πανέμορφο σύνολο γραμμένο με πολύ μεράκι και τρομερή έμπνευση. Αυτό είναι το Hollow. Σε μεγάλα κέφια και ο The Fall (συναυλιακό μέλος των MGLA), ο οποίος εκτός όλων των υπολοίπων οργάνων πλην των  τυμπάνων, επωμίζεται τα φωνητικά αλλά και τους στίχους.

Οκτώ τραγούδια σε ένα πολύ γεμάτο 45λεπτο, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή που θα το επισκεφθεί ξανά και ξανά και ξανά. Ο Ιανουάριος, ακόμα δεν ξεμπερδέψαμε με την 25αδα του 2023, μάλλον μας έδωσε την πρώτη πολύ ισχυρή υποψηφιότητα για την 25αδα του 2024. Ναι, τόσο καλό.

(9 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: SVDESTADA
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Candela”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Long Legs Long Arms Records/Shove Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Jorge Urosa – Μπάσο
Eder de la Cámara – Τύμπανα
Mario C. Vaises – Φωνητικά
Fernando Lamattina – Κιθάρα
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Manuel María – Zanfona (Hurdy-gurdy)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Facebook

Spotify
YouTube

Δηλώνω παντελώς άσχετος όσον αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με τους Ισπανούς SVDESTADA. Δεν τους ήξερα ως τώρα, ούτε καν σαν όνομα, αν και βλέπω πως έχουν κυκλοφορήσει ήδη άλλους δυο δίσκους, το 2018 (Yo soy el mar) και το 2021 (Azabache). Διάβασα λοιπόν πως πρόκειται για μια blackened crust/punk μπάντα, οπότε, να μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ μαζί τους, μιας και το crust/punk ανέκαθεν το έβλεπα και εξακολουθώ να το βλέπω με συμπάθεια, καθώς η σύνδεσή του με το metal και πιο συγκεκριμένα το black και το thrash, μόνο αμελητέα δεν είναι.

Εδώ ακριβώς έρχεται και «κουμπώνει» το Candela, το τρίτο κατά σειρά πόνημα των Ισπανών. Το κουαρτέτο από τη Μαδρίτη, υιοθέτησε το όνομά του από τους ψυχρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή Río de la Plata της Αργεντινής. Τέτοιοι ψυχροί, ισχυροί άνεμοι, φυσούν και στη μουσική του. Καταρχήν, να πούμε πως αυτό που ακούω, τουλάχιστον εγώ, στο “Candela”, δεν είναι απλά ένα ακόμη crust/punk. Εμπεριέχει αρκετό μελωδικό black metal, hardcore και post metal, καθιστώντας τη μουσική των SVDESTADA ελκυστική σε αρκετά μεγαλύτερη μερίδα κόσμου.

Οι προσωπικοί/κοινωνικοί στίχοι, τραγουδισμένοι στα Ισπανικά, περισσότερο μοιάζουν με απαγγελίες μανιφέστων, παρά με τυπικά στιχάκια τοποθετημένα σε «στροφές». Η ατμόσφαιρα του album είναι πραγματικά πνιγηρή, η μπάντα θαρρείς πως βγάζει από τα εσώψυχά της τόνους οργής και πικρίας και η απόδοση των μελών, ξεχωριστά αλλά και ως σύνολο, είναι παραπάνω από εντυπωσιακή. Ειδικότερα, αυτή του νέου drummer του group, Eder de la Cámara, που μάλλον λειτουργεί με ρεύμα ή μπαταρίες, δεν εξηγείται αλλιώς η ενέργειά του.

Crust punks, blacksters, post – blacksters και post metallers που θέλετε το metal σας τσιτωμένο και οργισμένο, κοιτάξτε οπωσδήποτε αυτούς εδώ τους Μαδριλένους. Το “Candela” σίγουρα, στο τέλος της χρονιάς, θα αποτελεί album – σημείο αναφοράς, όσον αφορά αυτό το ύφος. Και το σχεδόν δωδεκάλεπτο, ομότιτλο κομμάτι, ένα από τα καλύτερα όλου του 2024.

(8 / 10)

Δημήτρης Τσέλλος

EPs/LIVE & COMPILATION ALBUMS

Πρώτο EP για τη νέα χρονιά, αυτό των Αμερικανών WIZARD DEATH, που σηματοδοτεί και την εκκίνησή τους ως project. Μόλις πέρυσι δημιουργήθηκαν, από τον κιθαρίστα, μπασίστα και συνθέτη Tim Kenefic και τον γιο του, τον Alexander, ο οποίος παρά το μικρό της ηλικίας του (πηγαίνει ακόμη σχολείο), έχει αναλάβει τα φωνητικά και τους στίχους. Στο I am the night συμμετέχουν επίσης οι Kyle Smith στα drums, η Kayla Dixon στο ομώνυμο κομμάτι (τυγχάνει και η καθηγήτρια φωνητικής του Alexander) και ο κιθαρίστας Rob Wrong στο “Slay the serpents”, αμφότεροι στους WITCH MOUNTAIN.

Μουσικά λοιπόν, οι WIZARD DEATH ανήκουν στο NWOTHM, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στιχουργικά ασχολούνται με την θεματογραφία του Φανταστικού, πάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η πρώτη προσπάθεια φανερώνει αρκετά θετικά στοιχεία και δείχνει επίσης πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το σημαντικότερο βέβαια, δεν είναι άλλο από το γεγονός πως ο Alexander είναι πολύ μικρός ηλικιακά, άρα έχει όλον τον καιρό μπροστά του, ώστε να μη βιαστεί και να βελτιωθεί/προοδεύσει σε όλους τους τομείς, τους οποίους έχει αναλάβει. Μαζί με τον πατέρα του και μια κανονική μπάντα, κάτι καλό θα πετύχουν, αν δουλέψουν σωστά. Και γιατί όχι, άλλωστε; Εδώ ακούμε στον χώρον αυτόν «τον κάθε πικραμένο» και δε λέμε λέξη για τα τόσα αρνητικά, στους WIZARD DEATH θα εξαντλήσουμε όλη μας την αυστηρότητα;

Κυκλοφορεί σε 12” βινύλιο και CD από τη Wise Blood Records. Περισσότερες πληροφορίες, στο bandcamp και στο facebook του group.

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here