Underground Halls Vol. 177 (CODEX MORTIS, DEAD EARTH, FUNERAL STORM, TEMPLE OF THE BEAST)

0
845
Underground












Underground

«Πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει το συγκρότημα; Από ποια εταιρεία κυκλοφορεί το album; Παίζει μέσα κανένας γνωστός;». Ερωτήματα που τουλάχιστον εδώ, δεν υφίστανται. Και δεν υφίστανται, διότι πολύ απλά, δε μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις τους. Η ποιότητα στη μουσική είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Το να ανακαλύπτει κανείς νέες αγαπημένες μπάντες εκεί που δεν το περιμένει, θα αποτελεί πάντα, εκτός από μεγάλη ικανοποίηση, την πλέον ευχάριστη πρόκληση, καθώς κι εμείς είμαστε πρωτίστως οπαδοί. Σε μια στήλη λοιπόν όπου τα «αδηφάγα» αυτιά των ολοένα και αυξανόμενων φίλων της δεν έχουν σύνορα, έτσι κι εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα ήχων και συγκροτημάτων. Άλλωστε, κανένα best seller δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η σκηνή του UNDERGROUND.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: CODEX MORTIS
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Tales of woe”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Lion Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Mathieu Westerveld – Μπάσο
Dirk Willems – Φωνητικά
Arjan van Dune – Κιθάρες
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp 1
Bandcamp 2
Facebook
Spotify
Instagram
Deezer
YouTube

Πάντα άρεσαν στον γράφοντα τα άλμπουμ που έχουν ένα κεντρικό θέμα, μια κεντρική ιδέα, ή ακόμα καλύτερα, μία ολόκληρη ιστορία να αφηγηθούν. Είναι σαν να βλέπεις με τα μουσικά σου μάτια μια ιστορία να εξελίσσετε μπροστά σου. Το «κουσούρι», μου έμεινε από τότε που εξερράγη για πρώτη φορά το κεφάλι μου, ακούγοντας το “Operation: Mindcrime” (αν χρειάζονται περισσότερα να ειπωθούν γι’ αυτό το άλμπουμ…..). Μία ιστορία λοιπόν μας διηγούνται και οι CODEX MORTIS.

Οι CODEX MORTIS είναι ένα σχήμα που μας έρχεται από την Ολλανδία, γεννήθηκαν το 2017, κυκλοφορόντας το πρώτο τους άλμπουμ, το “What befalls of tainted souls” το 2021. Φέτος, πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους και να εξαπολύσουν για ακόμα μία φορά, μια μαυρομεταλλική καταιγίδα, καθώς, η μουσική τους κατεύθυνση είναι αδιαπραγμάτευτη, ωμή και φουριόζα. Με αρκετές θεατρικές συνιστώσες και ένα ύφος επιθετικό μεν, έντονο όμως και συναισθηματικό δε, οι Ολλανδοί στα έξι καινούργια τους κομμάτια, δείχνουν ότι βρίσκονται σε φόρμα.

Η ιστορία που μας αφηγούνται, έχει ως εξής. Ένα κακό πνεύμα βασανίζει έναν άνθρωπο μέσω της δαιμονικής κατοχής και του ελέγχου του μυαλού του. Με φρικτά οράματα των προηγούμενων θυμάτων του να τυραννούν τον πρωταγωνιστή, το κακό πνεύμα προσπαθεί να μετατρέψει τον άντρα σε δολοφόνο. Ο άντρας ξεφεύγει από τα χέρια του δαίμονα, θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή του, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τερματίσει τον κύκλο του τρόμου και χωρίς να αφήσει το πνεύμα να μεταπηδήσει αλλού, συνεχίζοντας να αναζητά νέα θύματα. Ο πρωταγωνιστής, θεωρεί μέσα στο ταραγμένο του μυαλό, ότι έτσι θα κλείσει τον κύκλο του αίματος. Είναι όμως έτσι, ή το τέρας θα συνεχίσει ακόμα και μετά την μεγάλη θυσία του ξενιστή του;

Μία μικρή ταινία τρόμου. Αυτός είναι μάλλον ο καλύτερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να περιγράφει το “Tales of woe”, όπως ονομάζεται ο δίσκος και σίγουρα αξίζει της προσοχής σας.

(Σ.Σ. ΟΧΙ, η αυτοκτονία δεν είναι ΠΟΤΕ λύση. Για κανέναν λόγο.)

(8 / 10)

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: DEAD EARTH
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Et disperdam illud”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: De:Nihil Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Mathias Kamijo – Όλα τα όργανα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Spotify
YouTube

Ένα σημαντικό όνομα κρύβεται πίσω από το project με το όνομα DEAD EARTH, αυτό του Mathias Kamijo, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός από την παρουσία του κατά βάση στην κύρια μπάντα του, τους ALGAION (μετράει συμμετοχές σε ουκ ολίγα σχήματα), αλλά και από τις ζωντανές εμφανίσεις του με τους HYPOCRICY και τους PAIN, αμφότερους του σπουδαίου Peter Tägtgren. Ο Kamijo, ίδρυσε το project του το 2022, θέλοντας να γράψει και να παρουσιάσει κάτι εντελώς δικό του, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ υπό το όνομα των DEAD EARTH, το οποίο ονομαζόταν “Et disperdam illud”. Το άλμπουμ, είχε κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση βινυλίου τότε, παίρνοντας νέα ημερομηνία φέτος για την επίσημη κυκλοφορία του.

Το άλμπουμ, είναι ένας πολύ ενδιαφέρον μελωδικός black/death metal δίσκος, ο οποίος, όσον αφορά το melodeath κομμάτι του, προφανώς και κουβαλάει το ύφος όλης της τεράστιας από κάθε άποψη σε αυτό το είδος Σουηδικής σκηνής και αυτό φυσικά, μόνο κακό δεν θα μπορούσε να είναι. Αυτό το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για του Έλληνες τουλάχιστον ακροατές του δίσκο, είναι ότι στα black metal σημεία του, θα εντοπίσει στοιχεία Ελληνικού black metal ύφους, κυρίως στα φωνητικά αλλά και στα heavy/black riff, τα οποία, κυρίως ένεκα της δημοφιλίας των ROTTING CHRIST, είναι ένα από τα σήματα κατατεθέντα της «δικής μας» εκδοχής του black metal.

Συνολικά, ο δίσκος συνθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο οκτώ κομματιών, με διάφορη θεματολογία, χωρίς συγκεκριμένη στιχουργική κατεύθυνση, αφήνοντας ένα δικό του στίγμα, κάτι πολύ σημαντικό, μιας και τον κάνει να ξεχωρίζει και να στέκεται περήφανα απέναντι στα θηρία που προέρχονται από την χώρα καταγωγής του.

(8 / 10)

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: FUNERAL STORM
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Chthonic invocations”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Hells Headbangers Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Wampyrion – Κιθάρες, φωνητικά, μπάσο, πλήκτρα, τύμπανα (programming)
Stefan Necroabyssious – Φωνητικά
Arcania – Κιθάρες, πλήκτρα
Merihem – Κιθάρες
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp 1
Bandcamp 2
Deezer
Facebook
Instagram
Spotify
Tidal

Μπορεί δισκογραφικά να μην μας έχουν χαρίσει παρά μόνο ένα (αλλά λεόντειο) ολοκληρωμένο άλμπουμ, μπορεί η παρουσία τους από την ίδρυσή τους το 2002 (με ένα διάλλειμα μεταξύ του 2007 και του 2012) και μέχρι και σήμερα να περιορίζεται σε συμμετοχές σε διάφορα split άλμπουμ, τέσσερα τον αριθμό και σε ένα compilation δίσκο, αλλά αν δει κανείς, ποιοι απαρτίζουν το συγκρότημα που ακούει στο όνομα FUNERAL STORM, θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο ψάχνει τα βήματα του ή την έμπνευση του. Βλέπετε, και τα τέσσερα μέλη του σχήματος (δείτε παραπάνω), είναι άτομα με πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη τους στην ελληνική extreme metal σκηνή.

Οι FUNERAL STORM, ξεκίνησαν το 2001, ως ένα προσωπικό, μονοπρόσωπο σχήμα του Wampyrion Markhor Necrowolf (κατά κόσμον Σάκη Αξιώτη), πολύ γρήγορα όμως, κατέληξαν ένα supergroup αν θέλετε, με συμμετοχή από καλλιτέχνες μέλη (νυν και πρώην) των KATAVASIA, VARATHRON, AHERUSIA, DISHARMONY, FOVITRON και άλλων πολλών, πολλών σχημάτων. Φέτος, οι Έλληνες black metallers, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, διάδοχο του “Arcane mysteries” του 2019, με την ονομασία “Chthonic invocations”. Τι θα πάρετε ακούγοντας αυτόν τον δίσκο; Ατόφιο, αυθεντικό, μαύρο και άραχλο Ελληνικό black metal. Κοφτό, επιθετικό, που ακούγεται μονορούφι.

Μετά από μία πολύ απειλητική εισαγωγή με πλήκτρα, η οποία σε συνδυασμό με δυσοίωνους ψιθύρους προετοιμάζει το έδαφος, το άλμπουμ ξεκινά τον βομβαρδισμό και αρνείται πεισματικά να τον σταματήσει μέχρι και το τέλος. Αρχέγονο black, στα μονοπάτια των μεγάλων VARATHRON και NECROMANTIA, με μελωδικά κιθαριστικά σημεία στο ύφος των ROTTING CHRIST που παράλληλα έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του Ελληνικού black, το “Chthonic invocations” είναι πραγματικά ένα χθόνιο άλμπουμ, το οποίο δείχνει ότι το παρόν μπορεί να έχει άμεση σχέση με το ένδοξο παρελθόν, αρκεί οι σωστοί άνθρωποι να βρεθούν στην σωστή θέση και να υπάρχει διάθεση και μεράκι.

Μέσα σε οκτώ συνθέσεις με την προαναφερθείσα σχεδόν δίλεπτη εισαγωγή και σε σύνολο τριάντα επτά λεπτών απόλυτης ηδονής, οι FUNERAL STORM προσφέρουν μια ακόμα εξαιρετική κυκλοφορία για όλο το Ελληνικό black και όχι μόνο για τον κατάλογό τους, που πρέπει να εμπλουτίζεται συχνότερα.

(8,5 / 10)

EPs/LIVE & COMPILATION ALBUMS

Ας ξεκινήσουμε με μια παράκληση στον δημιουργό, ΒΓΑΛΕ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ALBUM!

Συνεχίζοντας, ας σας συστήσουμε τον ανωτέρω άνθρωπο. Ο κατά κόσμον Alexander Macias, είναι ένας πολυπράγμων και πολυοργανίστας μουσικός (κατά βάση drummer), αρκετά γνωστός στον underground χώρο, μιας και έχει συμμετοχές σε μπάντες όπως οι THORNSPAWN και στο παρελθόν οι Νορβηγοί VULTURE LORD, με το ψευδώνυμο Blackthorn.

Με έδρα του το Ελ Πάσο του Τέξας και με καινούργιο όνομα, ως DarkWvlf  πλέον, το 2022 ξεκίνησε την καινούργια του μπάντα ή project, όπως θέλετε, μιας και είναι μονοπρόσωπη, η οποία ονομάζεται TEMPLE OF THE BEAST και έχει κυκλοφορήσει ως τώρα ένα demo και το επερχόμενο, φετινό του ΕΡ ή αν θέλετε μίνι άλμπουμ, μιας και περιλαμβάνει πέντε κομμάτια, τα δύο εκ των οποίων μακροσκελή και «τρέχει» σε διάρκεια τριάντα λεπτών με το μυστηριώδες όνομα “Geminian arcana”.

Αν έχετε κάποια επαφή με τις προηγούμενες δουλειές του Alexander Macias, ίσως θα περιμένετε κάτι πιο brutal, πιο γρήγορο και επιθετικό. Εδώ όμως, θα βρείτε κάτι τελείως διαφορετικό. Με πολλά ambient και τελετουργικά στοιχεία, με μελωδίες μυστικιστικές και πολύ, πολύ σκοτεινές και με φωνητικά βαθιά και σχεδόν ψαλμωδικά, με πλήκτρα και κιθάρες που συνθέτουν ένα πλήρως απόκοσμο σκηνικό, που συνδέεται απόλυτα με την θεματολογία που ασχολείται με αρχαία τελετουργικά και όπως λέει και το όνομα του ΕΡ, αρκάνες.

Το EP, για όσους αρέσκονται σε μουσικές πιο τελετουργικές, πιο occult, είναι πραγματικά υπέροχο. Εμπνευσμένο, μαύρο, χαοτικό, με κλειστοφοβική παραγωγή που δεν προσθέτει απλά στο γενικότερο κλίμα αλλά το συν-δημιουργεί μαζί με την μουσική. Ίσως από τα καλύτερα σε αυτό το ύφος το τελευταίο διάστημα. Προτιμήστε το, με μια επίσκεψη Bandcamp και Facebook

Φανούρης Εξηνταβελόνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here