Underground Halls Vol. 187 (DREAD OGRE, IGNITOR, SULFERON, WRITHEN HILT)

0
35
Halls

Halls

«Πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει το συγκρότημα; Από ποια εταιρεία κυκλοφορεί το άλμπουμ; Παίζει μέσα κανένας γνωστός;». Ερωτήματα που τουλάχιστον εδώ, δεν υφίστανται. Και δεν υφίστανται, διότι πολύ απλά, δε μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις τους. Η ποιότητα στη μουσική είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Το να ανακαλύπτει κανείς νέες αγαπημένες μπάντες εκεί που δεν το περιμένει, θα αποτελεί πάντα, εκτός από μεγάλη ικανοποίηση, την πλέον ευχάριστη πρόκληση, καθώς κι εμείς είμαστε πρωτίστως οπαδοί. Σε μια στήλη λοιπόν όπου τα «αδηφάγα» αυτιά των ολοένα και αυξανόμενων φίλων της δεν έχουν σύνορα, έτσι κι εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα ήχων και συγκροτημάτων. Άλλωστε, κανένα best seller δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η σκηνή του UNDERGROUND.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: DREAD OGRE
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Get ready for the storm”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal on Metal Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Michael Lang – Μπάσο
Ludwig Witt – Τύμπανα
Jacob Kramsjö – Κιθάρες, φωνητικά
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Facebook
Spotify
YouTube

Οι DREAD OGRE είναι μια σουηδική doom metal μπάντα, η οποία προέκυψε από τις «στάχτες» των ουσιαστικά διαλυμένων πια (εκτός αν έχει αλλάξει κάτι και δεν το ξέρω) STONEGRIFF. Πως προέκυψε; Από την συνεργασία του διδύμου Michael Lang/Jacob Kramsjö με τον Ludwig Witt των GRAND MAGUS, SPIRITUAL BEGGARS και FIREBIRD, μεταξύ άλλων και πρώτο «τέκνο» αυτής της συνεργασίας, είναι το Get ready for the storm που κυκλοφόρησε από την Metal on Metal Records.

Ακούγοντας τον δίσκο την πρώτη φορά, κατάλαβα αμέσως πως πρόκειται για ένα ποιοτικό άκουσμα, που απλά έπρεπε να του δώσω περισσότερη προσοχή, ώστε να μου αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, όλες του τις αρετές. Η τριάδα από το Falkenberg κινείται σε απολύτως κλασσικά heavy και doom metal μονοπάτια, όπως αυτά ορίστηκαν στα 80s. Κανένας νεοτερισμός, καμιά μοντέρνα ή μετα-μοντέρνα αισθητική, μόνο πίστη στις διαχρονικές αξίες του doom (πρωτίστως) και του heavy (δευτερευόντως). Κάτι που από μόνο του, είναι καλό, σωστά;

Ο Kramsjö είναι νομίζω αυτός που «κλέβει την παράσταση». Παθιασμένες οι ερμηνείες του, με μια πολύ όμορφη μίξη γρεζιού και falsetto, ογκώδεις οι ρυθμικές του που «γεννούν» το ένα riff πίσω από το άλλο, ουσιαστικά τα leads του. Πραγματική αποκάλυψη! Ο Lang και ο Witt, σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα, προσφέρουν την απαιτούμενη υποστήριξη, με το πρέπον, «μονολιθικό» τους παίξιμο. Για τον Ludwig το περίμενα, το ομολογώ, η θητεία του σε μεγάλες μπάντες αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο, ο Michael όμως είναι μια ακόμη μικρή έκπληξη.

Τριανταεπτά λεπτά διάρκεια έχει το “Get ready for the storm”. Κυλά άνετα, δεν κουράζει, δεν αφήνει να αποσπαστεί η προσοχή σου. Η top τριάδα του είναι μάλλον αυτή των “Another riddle”, “Justice, honour, courage” και “I sentence you” (ο King Diamond παίζει doom), αν και όπως έχουμε πει, όλα στο τέλος της ημέρας είναι θέμα γούστου. Πάντως, πέραν των όποιων επιμέρους προσωπικών προτιμήσεων, σχεδόν αποκλείω να ΜΗΝ σου αρέσει το “Get ready for the storm”. Έχει όλα τα σημαντικά κουτάκια, τικαρισμένα.

 (8 / 10)

Δημήτρης Τσέλλος

Photo by Steve Miller

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: IGNITOR
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Horns and Hammers”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal on Metal Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Jason McMaster – Φωνητικά
Stuart “Batlord” Laurence – Κιθάρες
Robert Williams – Κιθάρες
Billy “Chainsaw” Dansfiell – Μπάσο
Pat Doyle – Τύμπανα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
:
Bandcamp 1
Bandcamp 2
Metal on Metal Records Shop
Facebook
Official site
Spotify
Deezer
YouTube

Δεύτερη κυκλοφορία σε αυτό το volume, από την Metal on Metal Records. Τέσσερα χρόνια μετά το The golden age of black magick, oι Τεξανοί IGNITOR κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ, το οποίο τιτλοφορείται Horns and Hammers. Τούτη η μπάντα αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς εξελίχθηκε και ως προς αυτό, κύρια «ευθύνη» φέρει η αλλαγή στα φωνητικά: Καλή η αναβίωση του παραδοσιακού heavy metal (NWOTHM), καλή η Erika Morgengrau, αλλά το όλο «πακέτο» ήταν σαφώς περιορισμένων δυνατοτήτων. Πως «ανοίγεις πανιά» για άλλες θάλασσες, με «ούριο άνεμο»; Στρέφεσαι στο JUDAS PRIEST-ικό US metal και δίνεις το μικρόφωνο στον τεράστιο Jason McMaster. Ξέρεις τώρα… DANGEROUS TOYS, BROKEN TEETH, EVIL UNITED, HOWLING SYCAMORE, ACCEPT (live) και πάνω απ’ όλα… WATCHTOWER!

Με ένα τέτοιο «όπλο» και με μια παραπάνω από απλά καλή ομάδα να το πλαισιώνει, είναι σχεδόν αδύνατον να μην προοδεύσεις σταθερά, προϊόντος του χρόνου. Έτσι, μετά το πολύ δυνατό “The golden age of black magick”, έρχεται το “Horns and Hammers” να μας δείξει πως οι Τεξανοί είναι σε πολύ καλή φόρμα. Ένας δίσκος καταιγιστικός, επιθετικός δίχως να είναι ακραίος, όπου speed metal κεραυνοί συνυπάρχουν με mid-tempo «ιερατικές» (aka JUDAS PRIEST) συνθέσεις, επικά θέματα και αργά, θανατερά, περίπου doom κομμάτια. Εκτός από τους «Ιερείς», άλλες επιρροές-αναφορές που ακούγονται ξεκάθαρα είναι, όπως θα διαπιστώσεις και συ ο ίδιος, αυτές των MERCYFUL FATE/KING DIAMOND, ACCEPT, DIO, CAGE, ATTACKER και NWOBHM σχημάτων σαν τους RAVEN.

Με τις κιθάρες να επιδίδονται σε ένα crescendo riffs, leads και μελωδιών, το rhythm section να «δίνει ρέστα» και τον McMaster σε ρεσιτάλ ερμηνειών (ο άνθρωπος μπορεί να πει κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ), οι IGNITOR δημιουργούν πιθανόν το καλύτερο άλμπουμ της ως τώρα καριέρας τους. Ωραίο επίσης το εξώφυλλο του Claudio Bergamin (JUDAS PRIEST, BURNING WITCHES, CASSIUS KING μεταξύ άλλων), ωραία και η παραγωγή του Stuart “Batlord” Laurence στο Emphatic Audio, στο Austin.

Σημείωσε ακόμη πως η αμερικανική έκδοση του “Horns and Hammers” περιέχει μια διασκευή του κλασικού “Machine gun” των SAXON με guest τραγουδιστή τον Marc Lopes (METAL CHURCH, ROSS THE BOSS) και guest κιθαρίστα τον Ross “The Boss” Friedman (τον γνωστό) ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή έκδοση, περιλαμβάνει μια ζωντανή εκτέλεση του δικού τους “Hell shall be your home”.

Από τις καλύτερες old school metal κυκλοφορίες της χρονιάς τούτη δω, οπωσδήποτε. Κάποια στιγμή, καλό θα ήταν να τους δούμε και live, ναι; Αγαπητοί διοργανωτές, ξέρετε ποιοι είστε, δράστε!

(8 / 10)

Δημήτρης Τσέλλος

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: SULFERON
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “The anointed Cherub”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Sleaszy Rider Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Typhonas – Όλα τα όργανα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Deezer
Facebook
Spotify
YouTube

Παρότι ο Typhonas (aka Μέμος Βλάχος) ίδρυσε τους SULFERON το 2002, έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2015 για να κυκλοφορήσει το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με τον τίτλο “Havoc invocatum”. Από τότε και μέχρι σήμερα, δημιούργησε έντεκα (!!!) συνολικά full – length δίσκους, με πιο πρόσφατο το φετινό “The anointed Cherub”. Αν μη τι άλλο τον λες έναν παραγωγικό συνθέτη, σωστά;

Η παραγωγικότητα βέβαια, δεν συνάδει απαραίτητα πάντα με την έμπνευση και την ποιότητα. Ευτυχώς, στην περίπτωση των SULFERON, αυτό δεν ισχύει. Δεν ξέρω κατά πόσο ο όρος «Ελληνικό black metal» είναι δόκιμος και τι τελικά αυτός περιλαμβάνει ως χαρακτηριστικά. Αυτό που είναι ξεκάθαρο όμως όσον αφορά τη καινούργια δουλειά του συγκροτήματος από την Νάουσα της Ημαθίας, είναι ότι πρόκειται σίγουρα για black metal.

Ο ήχος του “The anointed Cherub”, από τα πρώτα λεπτά που ξεκινάει το άλμπουμ, δεν αφήνει αμφισβήτηση ότι είναι παλιοκαιρίσιος. Αγνό μαύρο μέταλλο, επιτηδευμένα στημένο έτσι ώστε ο ήχος του να φέρνει μνήμες από το παρελθόν. Μνήμες από εποχές που το black metal ήταν πιο raw, πιο ωμό, πιο ξεκάθαρο. Οι κιθάρες παραμορφωμένες, τα τύμπανα γρήγορα και ρυθμικά, το μπάσο τόσο όσο, χωρίς να ξεκουφαίνει αλλά να κάνει την δουλειά του εξαιρετικά, ο πολυοργανίστας Μέμος, φέρνει το παρελθόν στο παρόν χωρίς να κουράζει ή να επαναλαμβάνεται.

Το black metal, είναι ένα είδος που έχει άπειρα παρακλάδια, άλλα πιο μελωδικά, άλλα πιο ambient, άλλα πιο ατμοσφαιρικά και πάει λέγοντας. Εδώ όμως θα βρει κανείς τις ρίζες. Όσο ωραία και να είναι η εξέλιξη και ο πειραματισμός  (και του γράφοντος του αρέσει ιδιαίτερα), το black το ορθόδοξο έχει μία δική του, ασύγκριτη μαγεία. Και εδώ την βρίσκει κανείς.

Τον δίσκο αποτελούν οκτώ αυθεντικά κομμάτια, μία επανεκτέλεση του “Hethenish splendour” του 2023, υπό τον τίτλο “Hethenish splendour 2024” και όπως η μπάντα συνηθίζει, μία διασκευή. Αυτή τη φορά, η διασκευή γίνεται στο “A question of Heaven” των ICED EARTH (προφέρεται Άις Ντερθ) και πραγματικά είναι μια πολύ, πολύ καλή διασκευή.

Με όσα έχουμε ως τώρα ως δεδομένα, δεν θα αργήσουμε να έχουμε την επόμενη δουλειά του Μέμου στα χέρια μας και αν είναι σαν αυτές που μέχρι τώρα μας έχει δώσει, θα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

(8 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

EPs/LIVE & COMPILATION ΆΛΜΠΟΥΜS

WRITHEN

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι WRITHEN HILT κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο EP τους με τίτλο “Ancient sword cult”. Μάρτιος μήνας ήταν, όταν είχαμε ξαναγράψει για δαύτους στο vol. 167., τι να έχει αλλάξει από τότε; Μα ναι, βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα demo – λουκούμι, το The iron sparrow (ωραίος τίτλος)! Το demo αποτελείται από δυο τραγούδια, το “Swords of the East”

και το “The rider’s moon”

Δε χρειάζονται πολλά λόγια εδώ. Μπορείς να ανατρέξεις στο κείμενο για το “Ancient sword cult” για οποιαδήποτε περιγραφή περί του στυλ, του ήχου κλπ. Εγώ θα προσθέσω μόνο πως για demo, το “The iron sparrow” έχει πολύ καλή παραγωγή και πως μαζί με τα έξι κομμάτια του EP, οι Γερμανοί φίλοι μας θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν όλα τους τα τραγούδια συγκεντρωμένα σε ένα full length και να τους βρίσκαμε σε ουκ ολίγες “top – 20” λίστες, στο τέλος της χρονιάς. Αλλά, όπως θέλει και ό,τι θέλει ο καθένας! Αγαπητέ λάτρη του επικού heavy metal, ιδού το bandcamp τους, μπες και πράξε τα δέοντα!

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here