Η επιστροφή των τρελών Ρουμάνων!
Ως ένα απαραίτητο εισαγωγικό, καθώς δε μιλάμε για καμία εμπορική μπάντα, οι NEGURA BUNGET είναι μία μπάντα από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα την τιμημένη Timisoara, που κλείνει τα 21 (20 με αυτό το όνομα, έχοντας τον πρώτο χρόνο το όνομα WICCAN REDE) χρόνια ύπαρξης φέτος. Ιδρύθηκαν από τους Negru (πραγματικό όνομα Gabriel Mafa) και Hupogrammos (πραγματικό όνομα Edmond Karban) και ξεκίνησαν παίζοντας black metal. Σύντομα όμως, εξελίχθηκαν σε ένα περίεργο υβρίδιο που έχει μεν βάση το black, ατμοσφαιρικό πλέον όμως, συνδυάζοντάς το με folk, progressive και avant-garde, περίεργα μεν, ιδιαιτέρως πετυχημένα δε. Το 2006 κυκλοφορούν το καλύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο “Om”, αλλά το 2009 τα βασικά μέλη εγκαταλείπουν τη μπάντα για να φτιάξουν τους DORDEDUH, αφήνοντας τον Negru να βρεί άλλους μουσικούς για να κυκλοφορήσει το πέμπτο άλμπουμ, “Virstele pamintului”. Το 2013 ο Negru ξαναλλάζει όλη τη μπάντα του και έτσι, με νέο lineup και πάλι, κυκλοφορεί τώρα το έκτο «πόνημά» του, μέσω νέας εταιρείας και με τίτλο “Tau”.
To “Tau” είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας, η οποία λέγεται Transilvanian Trilogy και είναι αφιερωμένο στη φύση της Ρουμανίας. Τα υπόλοιπα δύο μέρη θα είναι αφιερωμένα στον άνθρωπο, τόσο σαν παραδόσεις και συμπεριφορές, όσο και σαν πνευματικό επίπεδο. Στο τώρα όμως, το κάθε ένα από τα 8 κομμάτια αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τη μπάντα ένα συγκεκριμένο φυσικό τοπίο. Τώρα μη ρωτάτε ποιό και τι, τουλάχιστον μέχρι να βγει η κανονική κυκλοφορία και το άκρως ελκυστικό artbook, που θα έχει διπλό CD και ένα DVD, με 72 σελίδες γεμάτες επιπλέον artwork, τους στίχους μεταφρασμένους στα Αγγλικά μαζί και την επεξήγηση για το κάθε τοπίο και άλλα καλούδια.
Μουσικά τώρα, οι κύριες διαφοροποιήσεις στον ήχο τους, είναι η χρήση για πρώτη φορά τρομπέτας κυρίως, η οποία έρχεται να προστεθεί στη «μικρή» αυτή λίστα οργάνων που χρησιμοποιεί η μπάντα, όπως ξυλόφωνο, φλάουτο, τρομπέτα, dulcimer (ένα είδος παραδοσιακής άρπας) και άλλα. Ο ήχος τους παραμένει ίδιος σχεδόν, σκοτεινός, φολκλορικός, majestic, με εναλλαγές από blackened σημεία σε πιο avant-garde ή ατμοσφαιρικά και με έμφαση στην παράδοση, πλησιάζοντας περισσότερο εκείνον του “Om”, παρά των “Malestrit” και “Virstele pamintului” που το ακολούθησαν. Τα φωνητικά είναι και πάλι διπλά, με τα καθαρά να εναλλάσονται με τα πιο brutal. Η ποικιλία των κομματιών, κάνει τον ακροατή να μην κουράζεται σε κανένα σημείο του δίσκου, ταξιδεύοντας παράλληλα στη σκοτεινή πλευρά της φύσης της Ρουμανίας, μέσα από τους ήχους της τόσο ιδιαίτερης μπάντας που ακούει στο όνομα NEGURA BUNGET. Οι guest συμμετοχές του Rune Eriksen (κιθάρα, AURA NOIR Και TWILIGHT OF THE GODS) και της Alexandrina (γυναικεία φωνητικά) στο “Impodobeala timpului”, αλλά και του δικού μας Σάκη Τόλη (ROTTING CHRIST) στο “Taram valhovnicesc”, είναι αυτά τα «μικρά» εξτραδάκια που κάνουν αυτό το άλμπουμ ακόμα πιο θελκτικό.
Μουσική που ταξιδεύει, από μία μπάντα που συνεχίζει 21 χρόνια μετά την ίδρυσή της να παίζει κάτι ιδιαίτερο και να το κάνει με εξαιρετική επιτυχία. Και αν βαριέστε να ακούσετε όλο το δίσκο για να κρίνετε, ακούστε τουλάχιστον τα “Nametenie”, “Taram valhovnicesc”, “Impodobeala timpului” και “Schiminiceste” και πειστείτε τόσο για την ποιότητα, όσο και την ποικιλομορφία του “Tau”.
Οι NEGURA BUNGET θα εμφανισθούν και για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 8 Μαρτίου, στο Kookoo Live Music Bar της Αθήνας, έχοντας σαν support τους συμπατριώτες τους GRIMEGOD. Ακούστε το “Tau” και μετά ελάτε και σε ένα ξεχωριστό live. Πανέμορφος δίσκος!
8.5/10
Φραγκίσκος Σαμοΐλης






>



