Οι Γερμανοί ATLANTEAN KODEX μετά από ένα split, 2 EP κι έναν live δίσκο κυκλοφόρησαν πέρσι τον πρώτο τους δίσκο, “The golden bough”, το οποίο για μένα αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη για το 2010. Εμπνευσμένο epic / doom metal που με γοήτευσε με την πρώτη ακρόαση! Εν αναμονή της συναυλίας τους στις 3 Δεκεμβρίου, βρήκαμε τον κιθαρίστα Manuel Trummer, ο οποίος μας απάντησε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το συγκρότημα, πως είναι να είσαι από τα ελάχιστα doom Γερμανικά συγκροτήματα, καθώς και το τι θα περιμένουμε από την εμφάνισή τους στην Αθήνα, όπου μας ετοιμάζουν και διασκευή – έκπληξη!!
Καλησπέρα, η πρώτη μου ερώτηση έχει να κάνει με την σημασία του ονόματος, ATLANTEAN KODEX.
Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από Solstice και H.P. Lovecraft. Αφορά έναν αρχαίο τόμο παλαιάς δύναμης και υπέρτατης γνώσης, που γράφτηκε πριν οι ωκεανοί καταπιούν την Ατλαντίδα και την άνοδο των παιδιών του Aryas.
Ο πρώτος σας δίσκος, “The golden bough”, είναι ένα εκπληκτικό δείγμα heavy / doom metal. Αισθάνεστε δικαιωμένοι από το τελικό αποτέλεσμα;
Ναι είμαστε!! Νομίζω ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν πολύ καλό, μοναδικό, δίσκο που ελπίζουμε να έχει διάρκεια μέσα στο χρόνο. Δύσκολα θα ακούσεις άλλα συγκροτήματα που να ηχούν σαν εμάς.
Μετά από δύο EP επιτέλους κυκλοφορήσατε τον πρώτο σας δίσκο. Γιατί αργήσατε τόσο;
Επειδή είχαμε όλο το χρόνο στη διάθεσή μας για συνθέσουμε. Δεν βιαζόμασταν ούτε είχαμε κάποιον να μας πιέζει. Θέλαμε όλα να ήταν τέλεια και τα τραγούδια μας να είχαν τον ήχο που θέλαμε.
Επίσης μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει δύο live δίσκους. Ποιος ο λόγος;
Τα live είναι περισσότερο σαν ένα είδος souvenir για εμάς. Κάτι για να έχουμε στα χέρια μας και να θυμόμαστε μερικές ζωντανές μας εμφανίσεις και πόσο το ευχαριστηθήκαμε, γνωρίζοντας νέους φίλους.
Σε λίγες μέρες θα σας δούμε ζωντανά και στην Αθήνα. Ποια είναι τα προτερήματα σας πάνω στη σκηνή; Θα ακούσουμε κάποιο νέο, ακυκλοφόρητο, τραγούδι σας ή κάποια διασκευή;
Μια ζωντανή εμφάνιση μας, πιστεύω, ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είτε κάποιος, από το κοινό, θέλει να κάνει headbanging και να τραγουδήσει μαζί μας, είτε θέλει να αράξει και να παραδοθεί στην επική ατμόσφαιρά μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα απογοητευτεί. Και σίγουρα θα συμπεριλάβουμε μια διασκευή που θα εκπλήξει τους Έλληνες φίλους, ειδικά αφιερωμένη για εσάς.
Ποιες είναι οι βασικές σας επιροές;
Σίγουρα οι MANOWAR της δεκαετία του ‘80, οι BATHORY με δίσκους όπως το “Hammerheart”, “Twilight of the Gods” και “Blood on ice”. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ το αμερικάνικο metal, ειδικά συγκροτήματα όπως WARLORD, οι παλιοί FATES WARNING, MANILLA ROAD και φυσικά το κίνημα του NWOBHM. Τέλος σαν συγκρότημα δεν μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους η folk μουσική.
Να ακούω ήχο doom από Γερμανικό συγκρότημα μου φαίνεται κάπως παράξενο. Γιατί δεν υπάρχουν περισσότερα γερμανικά συγκροτήματα με παρόμοιο μουσικό ύφος;
Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θεωρούμαστε doom metal συγκρότημα. Είμαστε ένα heavy συγκρότημα με επικές αναφορές. Υπάρχουν κάποιες καθαρά doom metal μπάντες, όπως οι MIRROR OF DECEPTION, DAWN OF WINTER. Δυστυχώς στη χώρα μου πολλά παιδιά μπερδεύουν το doom με τα «περίεργα» είδη funeral και “drone”. Έχουμε αρκετές μπάντες που ακούγονται σαν ηλεκτρικές σκούπες και πιστεύουν ότι παίζουν doom. Η αλήθεια, δυστυχώς, στη χώρα μου είναι διαφορετική, δεν υπάρχουν doom metal συγκροτήματα.
Επίσης μου άρεσε το εξώφυλλο στο δίσκο σας. Υπάρχει σύνδεση με κάποιο τραγούδι σας;
Υπάρχει μια γενική σύνδεση με την ατμόσφαιρα που πηγάζει από το σύνολο των τραγουδιών του “The golden bough”. Όλα μας τα τραγούδια είναι να αφήσουμε με κάποιο τρόπο την σήμερον ημέρα. Αυτή την σημασία απεικονίζει και το εξώφυλλο. Τα τελευταία ευγενή όντα αφήνουν αυτό το κόσμο σε ένα ταξίδι στη Δύση, σε ένα καλύτερο μέλλον, σε έναν καλύτερο κόσμο. Υπάρχει μια αίσθηση αναμονής και μελαγχολίας στα τραγούδια μας που εναλλάσσεται όμως με δύναμη και μια μεγαλοπρέπεια. Θεωρώ ότι η επιλογή του εξωφύλλου ήταν η καλύτερη δυνατή.
Διαβάζοντας τους στίχους των τραγουδιών έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα concept δίσκο. Θα μπορούσες να μου πεις λίγα πράγματα για τους στίχους σας; Επίσης ο τίτλος του τραγουδιού “Pilgrim” με κάνει να σκεφτώ τον Gandalf, τον χαρακτήρα από τα λογοτεχνικά έργα του συγγραφέα Tolkien.
Το τραγούδι “Pilgrim” δεν έχει σχέση με τον Tolkien αν κι έχουμε αρκετά επηρεαστεί από το έργο του το “The golden bough” δεν έχει να κάνει με κανένα από τα βιβλία του, όπως για παράδειγμα το “Lord of the rings”. Κάθε μας τραγούδι έχει πολλά μηνύματα μέσα από τους στίχους. Μπορεί κάποιος να εκλάβει ως μια πολιτική δήλωση για την τωρινή κατάσταση της Ευρώπης ή ένα τρόπο «διαφυγής» από την πραγματικότητα. Ανάλογα με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα που έχει ο κάθε ακροατής, μπορεί να βγάλει διαφορετικό νόημα.
Ποια είναι η άποψή σου για τους concept δίσκους; Αν είχες την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα τι θέματα θα διάλεγες;
Οι concept δίσκοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τη πλευρά του συγκροτήματος όσο και από την πλευρά του ακροατή. Όμως δική μου προτεραιότητα παραμένει η ποιότητα στη μουσική, όχι στους στίχους. Ο τέλειος δίσκος είναι ένας ιδανικός συνδυασμός περισσοτέρων στοιχείων: σπουδαία μουσική, σπουδαίους στίχους και εκπληκτική ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται να είναι concept, απλά να συνδυάζονται όλα από το εξώφυλλο μέχρι την λεπτομέρεια στην διαδικασία της παραγωγής.
Ποια είναι η κύρια πηγή από την οποία αντλείτε επιρροές για τους στίχους σας;
Προσωπικά μεγάλη μου επιρροή είναι τα ποιήματα του Tolkien, τα οποία είναι υποτιμημένα σε σύγκριση με το υπόλοιπο έργο του. Τα βιβλία του μπορεί να είναι τέλεια αλλά έχουν επισκιάσει μια λαμπρή πλευρά του, άγνωστη στους περισσότερους, αυτή του ποιητή. Είναι τόσο μελαγχολικά με δυνατά συναισθήματα που ταιριάζουν με την μουσική που θέλουμε να δημιουργούμε. Επίσης συγγραφείς όπως ο R.E. Howard και ο Λόρδος Dunsany έχουν αφήσει το στίγμα τους στη μουσική μας, ενώ σημαντική συμβολή έχουν και τα έργα του Arthur Machen, ο οποίος ασχολείται με θρύλους της χώρας μου. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα ίσως η πιο σημαντική επιρροή είναι η παράδοση και οι θρύλοι της Βαυαρίας, από όπου καταγόμαστε.
Αναφορικά με τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε σύντομα νέο δίσκο;
Βέβαια! Οπωσδήποτε θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012, ήδη έχουμε έτοιμο υλικό διάρκειας 60 λεπτών. Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις και τα πρώτα τραγούδια μας ικανοποιούν στο μέγιστο βαθμό. Καθαρά επικό αποτέλεσμα!! Μου θυμίζει αρκετά το πρώτο μας demo και το “Twilight of the Gods” των BATHORY!!
Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η ανταπόκριση της μουσικής σας στην εποχή μας, από τους νέους metallers;
Δεν μπορώ να πω, υπάρχει ένας μικρός αριθμός νεαρών metallers που έρχονται στις συναυλίες μας. Αλλά η μουσική μας δεν είναι το τυπικό pop – metal που κυριαρχεί στις μέρες μας. Θέλει αρκετά ακούσματα, για να καταλάβει κάποιος τι προσπαθούμε να συνθέσουμε και να τον επηρεάσει. Επίσης να έχει σχέση με τις δικές μας μουσικές επιρροές. Οπότε θα έλεγα ότι ο βασικός πυρήνας των ακροατών μας έχουν μεγάλο μέσο όρο ηλικίας και να ακούν metal παραπάνω από 10 χρόνια.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και εύχομαι να μας ενθουσιάσετε στην επικείμενη συναυλία σας στην Αθήνα. Ο επίλογος σου ανήκει!
Εγώ ευχαριστώ για την συνέντευξη, ανυπομονούμε να παίξουμε στην Αθήνα!! Ετοιμαστείτε για μπόλικες δόσεις heavy metal!!
Παναγιώτης Δημητρόπουλος
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
“The pnakotic demos” (2007 – EP)
“A prophet in the forest” (2008 – EP)
“The golden bough (2010)
LINE UP
Markus Becker – φωνητικά
Michael Koch – κιθάρες
Manuel Trummer – κιθάρες
Florian Kreuzeur – μπάσο
Mario Weiss – ντραμς






>



