
Ο Ritchie Blackmore ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους DEEP PURPLE για πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της συναυλίας των DEEP PURPLE την Τετάρτη το βράδυ (12 Αυγούστου) στο Northwell at Jones Beach Theater στο Wantagh της Νέας Υόρκης.
Ο 81χρονος κιθαρίστας, ο οποίος είχε παίξει για τελευταία φορά με τους DEEP PURPLE το 1993, ανέβηκε στη σκηνή για να ερμηνεύσει το κλασικό τραγούδι του συγκροτήματος “Smoke On The Water”, το οποίο έκλεισε το κανονικό set των DEEP PURPLE στη συναυλία του Wantagh.
Μετά την εκτέλεση του “Smoke On The Water”, ο τραγουδιστής των DEEP PURPLE, Ian Gillan, είπε στο κοινό:
«Πρέπει να πω κάτι. Πριν από μερικές ημέρες, έλαβα ένα μήνυμα. Πριν από μερικές ημέρες, έλαβα ένα μήνυμα από ένα ντόπιο παιδί. Έλαβα ένα γράμμα από αυτόν τον άνθρωπο που έλεγε: “Μένω ακριβώς στη γωνία. Σε πειράζει να έρθω να τζαμάρω μαζί σας;” Και σας λέω, ήταν απόλυτη χαρά να έχουμε ξανά στη σκηνή το ιδρυτικό μέλος, τον μεγάλο θρύλο, τον αθάνατο Ritchie Blackmore».
Ο Ian πρόσθεσε:
«Ευχαριστώ, Ritchie. Πρέπει να πω ότι ήταν μεγάλη χαρά. Θα τα πούμε στο μπαρ».
Ο Ritchie αποκάλυψε ότι θα έκανε αυτή την guest εμφάνιση στη συναυλία του Wantagh κατά τη διάρκεια ενός Instagram Live στις 11 Αυγούστου μαζί με τη σύζυγό του, Candice Night. Ο Blackmore είπε μεταξύ άλλων:
«Έστειλα το περιστέρι μου με τεχνητή νοημοσύνη στον Ian Gillan στην Πορτογαλία, όπου ζει αυτή την περίοδο. Και του είπα: “Πώς θα σου φαινόταν αν ανέβαινα στη σκηνή μόνο για το encore; Μόνο ένα τραγούδι. Δεν θέλω να παρεμβαίνω”. Και είπα: “Χωρίς καμία πίεση — απλώς για χάρη των παλιών καλών καιρών”. Είμαι 81 πλέον. Φάνηκε λοιπόν ότι του άρεσε πολύ η ιδέα, το έθεσε στο συγκρότημα, πήρε θετική απάντηση και φαίνεται πως μπορεί να το κάνουμε».
Ο Blackmore αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα, μεταξύ των οποίων μια σοβαρή και εξουθενωτική κρίση ιλίγγου που υπέστη στα τέλη του 2025 και τον ανάγκασε να ακυρώσει συναυλίες, καθώς και τα χρόνια προβλήματα υγείας του, όπως η σοβαρή ουρική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα που επηρεάζει τα δάχτυλα των χεριών και τα πόδια του, αλλά και παλαιότερα καρδιολογικά προβλήματα.
Ο Ritchie είπε:
«Χθες έκανα πράγματι την ένεσή μου στην οσφυϊκή περιοχή. Είναι μια ειδική ένεση που κάνω και μου επιτρέπει να στέκομαι στο ίδιο σημείο, γιατί όταν παίζω Stratocaster στη σκηνή, έχω προβλήματα με τους ώμους και την οσφυϊκή περιοχή. Έχω τέσσερις κήλες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, αν τις θέλει κανείς.
Και χθες έκανα μια ένεση στεροειδούς, η οποία με βοηθά να μπορώ να στέκομαι όρθιος στη σκηνή. Αλλά έχω κι ένα σκαμπό εκεί, για κάθε περίπτωση, αν αρχίσω να χάνω την ισορροπία μου ή κάτι τέτοιο.
Ξέρω όμως ότι και ο Ian Gillan έχει τα δικά του προβλήματα με την όρασή του, νομίζω. Και όσο μεγαλώνεις, μαζεύεις όλα αυτά τα πράγματα… Η σπονδυλοδεσία αποκλείεται. Είναι πολύ μεγάλη επέμβαση. Όμως οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα φαίνονται ενδιαφέρουσες.
Οπότε αυτή τη στιγμή αναρρώνω από όλα αυτά. Παίρνω στεροειδή. Και είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθείς όταν παίρνεις στεροειδή, αλλά παίρνω ένα στεροειδές. Και ευχαριστώ τους γιατρούς στο Stony Brook [University Hospital]· ήταν εξαιρετικοί. Δεν ένιωσα σχεδόν καθόλου πόνο.
Αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε κάτι για το οποίο μπορούμε να παραπονεθούμε. Εγώ απλώς έχω περισσότερα πράγματα για τα οποία μπορώ να παραπονεθώ απ’ ό,τι συνήθως. Και αν δεν παραπονιέμαι, θα βρω κάτι για να παραπονεθώ».
Επιστρέφοντας στην εμφάνισή του στη σκηνή με τους DEEP PURPLE το βράδυ της Τετάρτης, ο Ritchie είπε:
«Ο [Simon] είναι πολύ καλός κιθαρίστας. Όπως ήταν και είναι ο [πρώην κιθαρίστας των DEEP PURPLE] Steve Morse — είναι σπουδαίος κιθαρίστας.
Οπότε αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα, δεν έχω παίξει ροκ μουσική εδώ και 25 χρόνια», πρόσθεσε ο Blackmore, προφανώς ξεχνώντας ότι το post-DEEP PURPLE συγκρότημά του BLACKMORE’S NIGHT (στο οποίο συμμετέχει και η Candice) έκανε ένα διάλειμμα το 2016, προκειμένου να επανασχηματίσει τους RAINBOW για τις πρώτες του ροκ συναυλίες μετά από 19 χρόνια.
«Θα είναι ωραίο να δω ξανά τους παλιούς. Νομίζω ότι όλοι θα είμαστε με πατερίτσες, αναπηρικά καροτσάκια και τέτοια πράγματα, αν και νομίζω ότι οι υπόλοιποι είναι εντάξει. Αλλά, ναι, είναι κάπως τρομακτικό. Δεν έχω παίξει ροκ εδώ και 25 χρόνια…
Παίζω ακουστική κιθάρα εδώ και 25 χρόνια και στην αρχή ένιωθα πολύ άβολα όταν την έπαιζα, αλλά συνήθισα. Και τώρα έχω συνηθίσει να παίζω ακουστική πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ηλεκτρική».












