MARTYR – “Planet metalhead” (Προακρόαση)

0
225

Λίγο πριν το τέλος του 2021, το Ελληνικό Rock Hard  προσκαλέστηκε διαδικτυακά να συμμετάσχει στην προακρόαση του νέου, πέμπτου, studio album των Ολλανδών MARTYR με τίτλο “Planet metalhead”. Η προακρόαση έγινε από τον υπολογιστή του αντιπροσώπου της δισκογραφικής εταιρίας που θα κυκλοφορήσει η νέα δουλειά του group, Pt78 Records στις 22/02/2022, και δυστυχώς ο ήχος δεν ήταν καλός, οπότε παρακάτω θα διαβάσετε ότι καλύτερο μπόρεσε να αποκομίσει ο Θοδωρής Μανιάτης από την παρουσίαση.   

Raise Your Horns, Unite!
Το τραγούδι που «ανοίγει» τον δίσκο και ένα από τα 3 singles και videos που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Ξεκινάει με ένα παιδάκι να απαγγέλει/τραγουδά τους στίχους πριν αρχίσει το κεντρικό ριφ που συνεχίζεται σε όλο το τραγούδι. Γρήγορο κιθαριστικό tempo και καταιγιστικός ρυθμός με πολλά thrash στοιχεία και δίκαση, τραγούδι με ωραίο ρεφρέν, τελειώνει αρκετά απότομα με τους ήχους ενός πιάνου να αποτελούν το fade out του τραγουδιού.     

Demon Hammer
Τραγούδι με πολύ στακάτο ριφ, ωραίες κιθάρες και υψηλά φωνητικά σε όλη την διάρκεια του, έχει ένα ψιλό απότομο μελωδικό κόψιμο στην μέση, άξιος συνεχιστής του ύφους του προηγούμενου.

Children of the Night
Τυπικό 80’s ριφ, με «μοντέρνα» βασισμένη στο σήμερα παραγωγή, καλπάζων ρυθμός, υψηλά φωνητικά, και αυτό, σε όλη την διάρκεια του τραγουδιού και πολύ ωραίο ρεφρέν.       

Fire of Rebellions
Το άλλο single και video του album μέχρι στιγμής, ξεκινάει με απαγγελία πριν το βασικό ριφ και την λέξη “war” (πόλεμος). 100 οπαδοί των MARTYR, «τράβηξαν» αντίστοιχου αριθμού videάκια με την λέξη και έτσι ακούγεται αρκετά χορωδιακή. Το τραγούδι έχει στακάτο mid tempo ρυθμό και riff, αρκετά μελωδικό ρεφρέν και πολύ ωραίο solo.

No Time for Goodbyes
Το τρίτο single και video του album μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι του δίσκου, με μπαλαντοειδές tempo σε όλη την διάρκεια του με λίγα πιο up-tempo ξεσπάσματα, πολύ δυναμικά φωνητικά, θυμίζει αρκετά CRIMSON GLORY των πρώτων δυο δίσκων.

Metal Overdrive
Άλλο ένα τραγούδι με καλπάζοντα ρυθμό, πολύ ωραίο κεντρικό ριφ και ρεφρέν, θυμίζει πολύ το “We rock” DIO. Ίσως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου εκ πρώτης.  

La Diabla
Ξεκινάει με εκκλησιαστικό όργανο στα πρώτα 3 πρώτα δευτερόλεπτα και μετά έχει καταιγιστικό ρυθμό με ψηλά ή αγριεμένα φωνητικά, δίκαση και ελαφρώς trashy στοιχεία. Τελειώνει με ψαλμούς στα 5 – 6 δευτερόλεπτα σαν fade out.       

Diary of a Sinner
Τραγούδι με πολύ ωραίο κιθαριστικό ριφ, στακάτος ρυθμός σε όλη την διάρκεια και αυτό, σχεδόν συνεχείς εναλλαγές κιθαριστικών ριφ από mid tempo σε πιο γρήγορα. Κάθε φορά που ο τραγουδιστής έλεγε τη λέξη “Sinner”, θύμιζε πολύ τον Rob Halford.   

Church of Steel
Το δεύτερο μεγαλύτερο τραγούδι του δίσκου σε διάρκεια. Ξεκινάει με Japanese Taiko κρουστά, αρχικά φέρνει στο νου τους QUEENSRYCHE του “Empire” ή του “Promised land”, μετά όμως από μερικά δευτερόλεπτα έχει και αυτό ανεβαστικό tempo, επιθετικά κιθαριστικά ριφ, και ανθεμικό ύφος.

Wings in a Darkened Soul
Είναι το τελευταίο τραγούδι που έγραψαν. Είναι μπαλάντα και αναφέρεται στιχουργικά στην κατάθλιψη. Πολύ καλή ερμηνεία από τον τραγουδιστή, σαν να έχει ρόλο, και θυμίζει με τον τρόπο που τραγουδάει, τον Midnight των CRIMSON GLORY. Αρχικά ήταν γραμμένο να αποδοθεί για πιάνο αλλά τελικά έγινε με κιθάρα.

Όσοι έχουν ασχοληθεί  ενδελεχώς με το group, λογικά θα χαρούν πολύ με το τελικό αποτέλεσμα, αφού ηχητικά και συνθετικά, με την πρώτη ακρόαση, είναι ότι καλύτερο έχουν κάνει από την δεκαετία του 1980 και μετά. Παρόλο που είναι Ευρωπαίοι (Ολλανδοί), ηχούν αρκετά σαν Αμερικανικό heavy metal συγκρότημα. Άξιο λόγου κατά την διάρκεια της ακρόασης ήταν το γεγονός ότι λόγω πανδημίας δεν έχουν παίξει όλοι μαζί τα τραγούδια από κοντά. Περισσότερες λεπτομέρειες και σχόλια θα διαβάσετε, όταν μας έρθει το promo του album και γίνει η κριτική.

Θοδωρής Μηνιάτης     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here