A day to remember… 9/3 [GOTTHARD]

0
185

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Gotthard” – GOTTHARD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΙΑ: Ariola
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris von Rohr
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Steve Lee – Φωνητικά
Leo Leoni – Κιθάρες
Marc Lynn – Μπάσο
Hena Habegger – drums

Μα τι ωραία μπάντα ήταν (είναι) οι GOTTHARD! Πόσο αξιοπρέπεια είχαν σε αυτό που έκαναν και στη μουσική τους. Ένα συγκρότημα που τίμησε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να τιμά με τον καλύτερο τρόπο το Ευρωπαϊκό hard rock, χωρίς ποτέ να γίνει πρώτο όνομα, χωρίς να γίνουν rock stars, χωρίς να προκαλέσουν ποτέ άσχημα σχόλια γύρω από το όνομα τους. Μόνο θετική ενέργεια και τίποτα άλλο αυτή η μπάντα! Πήραν το όνομα τους από το τεράστιο τούνελ που περνά από τις Άλπεις και συνδέει την πατρίδα τους την Ελβετία με την Αυστρία. Ιδρυτικά μέλη ήταν ο αδικοχαμένος Steve Lee και ο κιθαρίστας Leo Leoni οι οποίοι συναντήθηκαν στους FORSALE και από εκεί και μετά προχώρησαν μαζί για περίπου είκοσι χρόνια μέχρι το αναπάντεχο και τραγικό θάνατο του πρώτου. Πήραν μαζί τους τους Marc Lynn (ex-STORMBRINGER και CHINA) και τον drummer Hena Habegger, και τέτοιες μέρες το 1992 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ.

Μια εξαιρετική, κιθαριστική, hard n’ heavy δουλειά με ελάχιστα πλήκτρα, αλλά με πολλά στοιχεία από τον Αμερικάνικο μελωδικό heavy ήχο, Μια κυκλοφορία που θα ήθελαν πολύ (και) πολλοί να είχαν στις τάξεις τους από μπάντες όπως οι STRYPER, DOKKEN, FIFTH ANGEL, XYZ κλπ. Το καλό με τους GOTTHARD είναι ότι πάντα μπορούσαν ανά τον χρόνο να ακούγονται (και μάλιστα πολύ αξιόπιστα) πιο πολύ Αμερικάνοι παρά Ευρωπαίοι και το έκαναν σαφώς πολύ καλύτερα από άλλες μπάντες όπως πχ οι BONFIRE, οι PINK CREAM 69 ή οι JADED HEART για παράδειγμα. Το κακό βέβαια ήταν πως το 1992 που βγήκε το ομώνυμο άλμπουμ των GOTTHARD ήταν εξαιρετικά αργά για μια τέτοια μπάντα να γνωρίσει επιτυχία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από την Ευρώπη και δη την Ελβετία, αλλά αυτοί δεν πτοήθηκαν καθώς στην πατρίδα τους και στην κεντρική Ευρώπη βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση και σχημάτισαν μια σοβαρή βάση οπαδών που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Την πολύ-πολύ καλή παραγωγή εδώ την έχει αναλάβει ο Chris Von Rohr των KROKUS, ο οποίος στα πρώτα χρόνια ήταν και manager και συνεργάτης της μπάντας και τους καθοδήγησε σωστά στο να μπορέσουν να μπουν, σε δύσκολη περίοδο για την μουσική μας, στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας υπογράφοντας τους σε πολυεθνική δισκογραφική. Βέβαια να λέμε την αλήθεια τίποτα δεν θα γίνονταν εάν οι Lee και Leoni δεν είχαν τις συνθετικές ικανότητες που είχαν και την εκπληκτική τους έφεση στις μελωδίες και τα έξυπνα ρεφρέν! Το πρώτο τους άλμπουμ λοιπόν, σφύζει από ζωή, ηλεκτρική ενέργεια, άπειρη rock διάθεση, καλές και ολοκληρωμένες συνθέσεις. Μπορεί να το ακούσει ο οποιασδήποτε και να το ευχαριστηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος! Σίγουρα δεν είναι η δουλειά που θ’ άνοιγε ξαφνικά νέους δρόμους στο metal, αλλά είναι από τις δουλειές που όταν τις ακούς λες: «Ρε τι ωραία μπάντα είναι αυτή!» Να πω ευθαρσώς ότι η διασκευή στο “Hush” που έχουμε εδώ είναι πολύ καλύτερη και από τις δύο που έχουν κάνει οι DEEP PURPLE. Επίσης σε δύο τραγούδια στα “Firedance” και “Get down” κιθάρες παίζει ο κύριος Vivian Campbell. Τώρα μη μου ζητάτε τραγούδια να σας προτείνω, τα πάντα εδώ είναι από πολύ καλά και άνω… Απλά ποιότητα, κύριοι μου..

Δημήτρης Σειρηνάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here