TOBY KNAPP – “From the aether” (Moribund Records)

0
199

Δεν έχω κρύψει ότι ο Αμερικανός βιρτουόζος κιθαρίστας Toby Knapp αποτελεί μια από τις προσωπικές αδυναμίες μου. Παρακολουθώ στενά όλες τις δουλειές του συγκεκριμένου μουσικού και ειλικρινά κάθε φορά μένω έκπληκτος όχι μόνο με το ταλέντο του αλλά και με την ικανότητά του να εναλλάσσεται από το speed metal (WHERE EVIL FOLLOWS) στο black (AFFLIKTOR, WAXEN) και στο καθαρόαιμο heavy metal (ONWARD, NECRYTIS, SUE’S IDOL) με απίστευτη ευκολία, χωρίς να μπαίνει σε καλούπια και στεγανά. Η στεναχώρια μου από την αποχώρησή του από τους αγαπημένους μου NECRYTIS λίγους μήνες πριν, μετριάστηκε από την ανακοίνωσή του για επαναδραστηριοποίηση των θρυλικών ONWARD κι εν αναμονή της νέας τους δουλειάς, ο Toby Knapp κυκλοφορεί το όγδοο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο “From the aether”. Το προηγούμενο άλμπουμ του, το “Blizzard archer”, ήταν ένα εξαιρετικό instrumental άλμπουμ γεμάτο έμπνευση και φαντασία που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ήμουν πραγματικά περίεργος να ακούσω τη νέα του δουλειά.

Με μια πρώτη ματιά, το “From the aether” παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τον προκάτοχοότου, με αυτούς που αγαπούν τη στατιστική να παρατηρούν ότι ο δίσκος περιέχει και αυτός οκτώ συνθέσεις, συνολικής διάρκειας περίπου μισής ώρας, όπως δηλαδή το “Blizzard archer”. Συνθετικά, το “From the aether” ακούγεται σαν η φυσική συνέχεια του “Blizzard archer”, με τον Knapp να ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο του. Η βασική διαφορά με το προηγούμενο άλμπουμ , είναι ότι, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, το “From the aether” ακούγεται αρκετά πιο επιθετικό. Όχι ότι δεν υπάρχουν αυτές οι ταξιδιάρικες και μελωδικές συνθέσεις που χαρακτηρίζουν τις solo δουλειές του Knapp, όπως το “The emerald tablet”ή το “Scythian sea” για παράδειγμα.  Υπάρχουν όμως και κομμάτια όπως το φανταστικό εναρκτήριο “Scavenger of the gods”, ένα από τα καλύτερα κομμάτια του είδους που θα ακούσετε μέσα στη χρονιά, ταχύτατο και συνάμα μελωδικό, το ομώνυμο με το βαρύ riff του, και κυρίως το “Labyrinthine windings”, ένα τραχύ κομμάτι όπου ο Knapp θυμάται τις thrash καταβολές του και θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε κάποιο άλμπουμ των AFFLIKTOR ή ακόμα και των ONWARD. Γενικά η ποικιλία είναι μεγάλη και η ακρόαση του δίσκου κυλά πάρα πολύ όμορφα.

Η απόδοση του Toby Knapp είναι εκπληκτική, ο άνθρωπος πραγματικά μιλάει στην ταστιέρα, θυμίζοντας μου ένα κράμα ανάμεσα σε Joe Satriani και Michael Schenker και όλα αυτά πατώντας επάνω σε σοβαρές και αξιόλογες συνθέσεις υψηλού επιπέδου που οπωσδήποτε δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Προσωπικά το λάτρεψα το συγκεκριμένο άλμπουμ. Το “From the aether” είναι άλλη μια εξαιρετική προσθήκη στη δισκογραφία ενός απίστευτα ταλαντούχου αλλά και υποτιμημένου κιθαρίστα που αξίζει να ανακαλύψετε και να βυθιστείτε στον μαγικό κόσμο του.

8 / 10

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here