“Poser zombies, queens of nothing”
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά σχήματα, τα οποία όσοι παρακολουθείτε εγχώρια live, σίγουρα κάπου θα έχετε πετύχει, είναι οι CEMETERY DANCE, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, με τίτλο “Poser zombies”, αποκλειστικά σε βινύλιο (με download code για mp3) και ο τραγουδιστής τους, Lazy, απάντησε στις ερωτήσεις που του απευθύναμε, σε ότι έχει να κάνει με τη δουλειά τους, αλλά και με το εντυπωσιακά ερωτικό video clip που έβγαλαν!!!
Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η προφανής: Πώς και πήρατε την απόφαση/ρίσκο να κυκλοφορήσετε το άλμπουμ σας μόνο σε βινύλιο;
Πιστεύουμε ότι το βινύλιο είναι ένα πολύ πιο ενδιαφέρον μέσο από το CD. Είναι ένα έργο τέχνης από το εξώφυλλο και το εσώφυλλο που είναι σε πολύ μεγαλύτερη διάσταση από το CD, μέχρι και τον τρόπο ακρόασής του, όπου βάζοντας το δίσκο στο πικάπ δεν έχεις ένα κοντρόλ στο χέρι να κάνεις skip… Η όλη παραγωγή του δίσκου, έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα μιας παλαιότερης εποχής, μιας αγαπημένης εποχής, κατά τη διάρκεια της οποίας, βγήκαν οι πιο πολλοί αγαπημένοι δίσκοι μας! Να συμπληρώσω ότι κάθε βινύλιο περιέχει κι ένα link για digital download σε CD quality (flac) καθώς και σε mp3.
Τόσο το όνομά σας όσο και ο τίτλος του δίσκου, είναι ιδιαίτερα «προβοκατόρικοι» και θα ήθελα να μας εξηγήσεις για ποιον λόγο ονομάσατε το γκρουπ CEMETERY DANCE και το άλμπουμ “Poser zombies”.
Ζούμε ίσως την πιο παρανοϊκή εποχή, όπου το glam με την εξαθλίωση έχουν γίνει ο τρόπος ζωής μας. Μισθοί των 400 ευρώ με ατελείωτες ώρες εργασίας -αν είσαι τυχερός και έχεις δουλειά, παιδιά που δεν έχουν μέλλον, την ίδια ώρα που οι τράπεζες με τους πολιτικούς παίζουν Monopoly με τις ζωές μας και προκαλούν με τον τρόπο ζωής τους. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από μας, πηγαίνουμε στις πορείες φωνάζουμε και μετά όλοι πίσω στους τάφους μας σαν ένας «χορός νεκροταφείου»! Γιατί ακόμη και μισοπεθαμένοι προσπαθούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τα πρότυπα των media, σαν γνήσια poser zombies.
Το γκρουπ αποτελείται από μέλη που έχουν αρκετά σοβαρή προϋπηρεσία στην ελληνική σκηνή. Συνεχίζετε να παίζετε κι εκεί ή είναι οι CEMETERY DANCE η μόνη σας προτεραιότητα αυτόν τον καιρό;
Όχι, οι CEMETERY DANCE αποτελούν την μόνη προτεραιότητά μας, ακόμη και πριν φτιαχτούν! Θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να είσαι μέρος ενός συνόλου με πραγματική ελευθερία έκφρασης.
Ο δίσκος σας γράφτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου live. Τι έξτρα κάνατε για να δώσετε τον ήχο που θέλατε;
Η επιλογή της live ηχογράφησης, αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη από αυτό που φανταζόμασταν… Ο δίσκος γράφτηκε εξ ολοκλήρου live, τα πάντα, τα σόλος, η φωνή, τα πάντα!! Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η δυσκολία-παγίδα: ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το performance της μπάντας σ’ ένα τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν τραγούδια που δεν πετύχαμε το μέγιστο της απόδοσης ή έτσι πιστεύουμε… Χαχαχα!!! Αυτή είναι η παγίδα, ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι πέτυχες το καλύτερο αποτέλεσμα. Κατά τα τεχνικά, 2 μέρες προετοιμασία – στήσιμο μικροφώνων κλπ, και μετά 3 μέρες παίξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ! Με διαλείμματα φυσικά. Μετά κάναμε το reamp στις κιθάρες και το μπάσο και συμπληρώσαμε τις ρυθμικές κιθάρες πίσω από τα σόλο για να κρατήσουμε τη στερεοφωνία. Η μίξη έγινε σε 2 μέρες (faders up) για να μην χαλάσουμε τη “λαϊβίλα”. Δεν υπάρχουν ούτε triggers, ούτε διορθώσεις. Είναι ακριβώς αυτό που είμαστε live. Αυτό μας ενδιαφέρει κιόλας!
Παίζετε ένα μουσικό είδος που στην Ελλάδα δεν έχει αρκετούς εκπροσώπους. Το κάνατε επειδή έτσι σας έβγαινε ή ακριβώς για να είστε πιο «μοναδικοί»;
Μπήκαμε 5 φίλοι με διαφορετικά μουσικά backgrounds στο στούντιο για πλάκα, να τζαμάρουμε κai να βγάλουμε τα απωθημένα μας χωρίς κανόνες κai περιορισμούς! Έτσι γράψαμε και όλα τα τραγούδια μας! Αυτό είμαστε!
Έχετε γυρίσει ένα video clip που είναι αρκετά προκλητικό για τα πιο συντηρητικά πνεύματα. Μπορείτε να μας πείτε λεπτομέρειες γι’ αυτό (όσο πιο πικάντικες τόσο καλύτερο);
Οι ερωτικές σκηνές, γυρίστηκαν στο σπίτι μου… Πήρε φωτιά και από τότε κοιμάμαι στο γκαράζ… Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από αυτά που έγιναν… Χαχαχα!! Τα κορίτσια έπαιξαν πολύ καλά το ρόλο τους και έδειξαν επαγγελματισμό καθ´ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία, έχει η Vasilia Niles, το θύμα υποδύεται η Χριστίνα Μυλωνάκη και τον δαίμονα η Ιωάννα Φώτου. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και κράτησαν μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, με μία μόνο ώρα διάλειμμα για φαγητό και μπύρες. Ήταν μία πολύ κουραστική αλλά και τρελά δημιουργική μέρα!
Είστε ένα συγκρότημα που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει οργώσει τα μαγαζιά παίζοντας live. Πόσο πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει αυτό τη δημιουργία των κομματιών;
Έχει βοηθήσε ισε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί πήραν ζωή! Είναι πολύ σημαντικό να χτίζεις τα τραγούδια σου μαζί με τον κόσμο. Άλλα τραγούδια παίρνουν ζωή, σε άλλα αποκαλύπτονται οι αδυναμίες τους. Παίρνεις άμεσο feedback!
Παρότι έχετε δικό σας χώρο ηχογραφήσεων και μάλιστα πολύ καλό, κάνατε κάποια επιπλέον reamps σε άλλα στούντιο. Πόσο σημαντικό είναι για ένα σχήμα να έχει δικό του χώρο να κάνει πρόβες και να ηχογραφεί;
Και το άλλο στούντιο δικό μας είναι!! Χαχαχα!! Αλήθεια, ουσιαστικά το ίδιο στούντιο είναι, απλά για τα reamps ζητήσαμε βοήθεια από τον Γιώργο Μπόκο να μας δώσει πολύτιμο input για των ήχο στις κιθάρες. Είναι πράγματι πολύ σημαντικόγια μία μπάντα να έχει το δικό της χώρο για να δουλεύει και κάνει το pre-production των τραγουδιών της. Όσον αφορά την ηχογράφηση, δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην δική μας περίπτωση, εφόσον είναι θέμα performance τις δεδομένες μέρες της ηχογράφησης. Βέβαια, κερδίσαμε στο οικονομικό.
Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη δική σας εταιρία, αλλά για το εξωτερικό τι έχετε κάνει; Έχει πάρει το μάτι μου ότι υπάρχει μία εταιρία που σας βοηθά σ’ αυτό το κομμάτι…
Τη διανομή του βινυλίου σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία, έχει αναλάβει Γερμανική εταιρία (Cargo Records – Connecting Music) η οποία έχει αναλάβει και την ψηφιακή διάθεση του άλμπουμ σε iTunes, amazon κλπ.
Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;
Live, live και πάλι live!! Αυτό είναι που θέλουμε πιο πολύ, να παίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε!!! Πέρα απ’ αυτό, σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε ένα EP το καλοκαίρι, που θα περιέχει 4 τραγούδια, καθώς κι έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό.
Προσθέστε ότι άλλο θα θέλατε.
Καλύτερες μέρες θα δούμε μόνο αν ξεσηκωθούμε!
Σάκης Φράγκος
http://cemeterydance.gr
Δισκογραφία:
“Poser zombies” (2013)
Line-up:
LaZy (φωνητικά)
Teo (ντραμς)
Kostas (κιθάρα/φωνητικά)
Jojos (μπάσο)
Aris (κιθάρα)






>


