SAMSARA BLUES EXPERIMENT/ SPACEMENT (17/5/2014 @ AN CLUB)











"/>





SamsaraBluesExperimentPromo2011Είναι γνωστή η αγάπη του Ελληνικού κοινού γι’ αυτούς του μικρούς θεούς του ψυχεδελικού ροκ ήχου, που ακούν στο όνομα SAMSARA BLUES EXPERIMENT. Γι’ αυτό και στη τρίτη κατά σειρά εμφάνισή τους στη χώρα μας,  οι Γερμανοί κατάφεραν για ακόμη μία φορά να ξεπουλήσουν κάθε εισιτήριο, ανακηρύσσοντας τη βραδιά σε πανηγυρικό sold out. Έμελλε μόνο να δούμε πως θα απέδιδε η μπάντα αυτή τη φορά, αφού για προσωπικούς λόγους ο μπασίστας τους δε μπορούσε να παρευρεθεί στη συναυλία, κι έτσι το ρόλο του ανέλαβε ο δεύτερος κιθαρίστας, Hans, αφήνοντας τη μοναδική κιθάρα στα χέρια του τραγουδιστή Christian.
Πρώτοι στη σκηνή και πολύ κοντά στον ήχο των SAMSARA BLUES EXPERIMENT, δεν ήταν άλλοι από τους Έλληνες SPACEMENT. Ο ήχος τους, που κυμαίνεται ανάμεσα σε ψυχεδελικούς, doom και stoner ρυθμούς, ήταν αρκετά διασκεδαστικός και ταιριαστός στη βραδιά. Αν και με περισσότερη βαρύτητα και «μαυρίλα» στη μουσική τους, αλλά μικρότερη ταχύτητα, οι μακροσκελείς συνθέσεις τους ήταν ένα ευχάριστο ξεκίνημα γι’ αυτή την βραδιά. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις έντονες επιρροές τους από μεγάλα ονόματα του post metal ιδιώματος, πιστεύω ότι δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο.
SamsaraBluesExperimentpromo 1 Η αλήθεια είναι όμως ότι η ανυπομονησία όλο και μεγάλωνε για την εμφάνιση ενός συγκροτήματος που στ’ αλήθεια έχει κερδίσει την καρδιά του κόσμου. Προσωπικά εφόσον τους είχα ξαναδεί, οι προσδοκίες μου ήταν πολύ ψηλά. Και σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύτηκα. Περίπου στις 10 και μισή, και για τις δύο επόμενες ώρες, οι SAMSARA BLUES EXPERIMENT, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του ενός λιγότερου μέλους, έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να μετατρέπουν τα μελωδικά, ψυχεδελικά ταξίδια-κομμάτια τους σε μακρινά μέρη της Ασίας, σε αγνό αίσθημα rock n’ roll επί σκηνής. Ένας μουσικός διαλογισμός. Όλα ξεκίνησαν με “Center of the sun”, που απογείωσε στα ύψη το συναίσθημα, το οποίο έμεινε εκεί για όλο το βράδυ. Οι SAMSARA BLUES EXPERIMENT τίμησαν πραγματικά όλη τη δισκογραφία τους με κομμάτια και από τις τρεις δουλειές τους. Η διαφορετική προσέγγιση μάλιστα της σύνθεσης οργάνων που είχαν για τη συγκεκριμένη βραδιά, όχι μόνο δεν αποτέλεσε πρόβλημα, αλλά έδωσε μια εντελώς διαφορετική οπτική στη σκηνική τους παρουσία.
samsaraphotoΒέβαια, δεν έλειψαν και τα ευχάριστα παρατράγουδα, αφού κατά τη διάρκεια του πολύ γνωστού και αγαπημένου κομματιού τους, “For the lost souls”, δύο χορδές από την κιθάρα του Christian αποφάσισαν να του κάνουν μούτρα κι έσπασαν από το πουθενά. (Μόνο εγώ έχω παρατηρήσει ότι αν είναι να σπάσει η χορδή μιας κιθάρας σε συναυλία, θα σπάσει στο αγαπημένο σου κομμάτι, στο χειρότερο σημείο;). Σε χρόνο ρεκόρ όμως η επιδιόρθωση έγινε, συνοδευόμενη από ένα τζαμάρισμα μπάσου-drums, παρότι ο Christian παραπονέθηκε με χιούμορ ότι ο απών Richard θα τα έκανε όλα πιο γρήγορα. Και πραγματικά σαν να είχες πατήσει το κουμπί της παύσης, οι SAMSARA BLUES EXPERIMENT ξεκίνησαν ακριβώς εκεί από όπου είχαν σταματήσει, με τον κόσμο να τραγουδά ρυθμικά το «ρεφρέν» θα λέγαμε.
Κι αφού αποχώρησαν για λίγο από τη σκηνή, οι SAMSARA BLUES EXPERIMENT δεν άργησαν να ξανανέβουν για το encore της βραδιάς με τα κομμάτια “Into the Black” και “Flipside Apocalypse”, από το δεύτερο τους δίσκο, “Revelation and mystery”. Κι όλα αυτά υπό το ασταμάτητο χειροκρότημα του κοινού. Το οποίο κοινό όμως δεν τους χόρτασε ούτε μετά από αυτό. Και αυτή η ακατάπαυστη δίψα για τη μουσική τους προσωποποιήθηκε σε ένα συγκεκριμένο νεαρό (σ.σ. Γιώργος το όνομά του όπως έμαθα μετά) που κατηγορώντας το ούζο για την πρωτοβουλία του, ανέβηκε στο μικρόφωνο και αποτύπωσε τις σκέψεις όλων: “Please Samsara, play for us “Army of Ignorance”!”. Και στην πραγματικότητα, οι SAMSARA BLUES EXPERIMENT χωρίς κανένα δισταγμό κι εμφανώς συγκινημένοι ανέβηκαν στη σκηνή και πραγματοποίησαν αυτή την επιθυμία.
samsara blues experiment Και κάπως έτσι, το συγκρότημα που έφερε τον ψυχεδελικό ροκ ήχο στη νέα εποχή, μας προσέφερε ένα αληθινό “Long distance trip”, που έκανε τους πάντες να παραμιλούν, ιδιαίτερα όσους τους έβλεπαν για πρώτη φορά. Να σημειωθούν στα γενικότερα θετικά σχόλια της βραδιάς οι όλο και καλύτερες συνθήκες εντός του An club, όπου ίσως για πρώτη φορά στα χρόνια που ασχολούμαι με το άθλημα των συναυλιών, παρευρέθηκα σε sold out event που δεν ένιωσα ούτε για λίγο να ζεσταίνομαι, με τον ήχο από τεχνικής άποψης να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, όπως εδώ και πολύ καιρό και το ανακοινωθέν πρόγραμμα να τηρείται κατά γράμμα. Κι έτσι, το συγκεκριμένο βράδυ έκανε το καλύτερο ποδαρικό στη θερινή συναυλιακή περίοδο. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού οι SAMSARA BLUES EXPERIMENT και το ελληνικό κοινό έχουν χτίσει μια σχέση δυνατή και έντονα φορτισμένη.
SAMSARA BLUES EXPERIMENT setlist:
1. Center of the Sun
2. Revelation & Mystery
3. Back to Life
4. Shringara
5. Don’t Belong
6. For the Lost Souls
7. Double Freedom
Encore:
8. Into the Black
9. Flipside Apocalypse
Encore 2:
10. Army of Ignorance

Ειρήνη Τάτση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here