AMETHYST – “Throw down the gauntlet” (No Remorse Records)

0
110
Amethyst

Amethyst

Για τους φίλους και αναγνώστες της στήλης μας Underground Halls, οι Ελβετοί AMETHYST δεν είναι άγνωστο όνομα. Μόλις πέρυσι τους είχαμε φιλοξενήσει σ’αυτή, μιας και είχαν κάνει αρκετή αίσθηση στο «παρασκήνιο» του underground, όταν και κυκλοφόρησαν την παρθενική τους δουλειά, το EP “Rock knights”. Για τους υπολοίπους τώρα, πρόκειται για μια πεντάδα, αποτελούμενη από τον τραγουδιστή Freddy, τον Ramon και τον Yves στις κιθάρες, τον μπασίστα Miguel Sanchez και τον El Do στα τύμπανα. Όλα τους παρατσούκλια ή για να το θέσω πιο κομψά «καλλιτεχνικά ονόματα», γιατί αν το “Miguel Sanchez” είναι ελβετικό ονοματεπώνυμο, εγώ έχω μακρινό πρόγονο κάποιον Ινδιάνο του Περού.

Μια παρέα νεαρών μουσικών που για «κακή» της τύχη, δεν έσμιξε πριν 40-45 χρόνια, αλλά το 2020, ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει να χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη χρονομηχανή και να ταξιδεύει σε εκείνα τα χρόνια. Αφού έκαναν αίσθηση στο underground, ήταν δεδομένο πως το επόμενο βήμα τους, θα ήταν να καταλήξουν σε μια από τις σοβαρές και μεγάλες εταιρείες του χώρου. Η No Remorse είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες μπάντες, ξέρει να τις προμοτάρει και να τις υποστηρίξει σωστά. Συνεπώς, με λυμένα όσα προβλήματα προκύπτουν όταν δεν υπάρχει σωστή υποστήριξη, ο μουσικός έχει μια και μοναδική έγνοια: Να συνθέσει καλή μουσική, καλά τραγούδια, να κυκλοφορήσει αξιόλογο δίσκο βρε αδερφέ.

Ερχόμενοι με φόρα από το EP τους, οι AMETHYST δεν παρεκκλίνουν ούτε χιλιοστό από την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία τους. Το NWOBHM εξακολουθεί να αποτελεί για αυτούς φάρο φωτεινό, με τους DIAMOND HEAD, IRON MAIDEN και TYGERS OF PANG TANG να είναι οι βασικοί φαροφύλακες που τον ανάβουν (τον φάρο, εννοείται) και τους super cult μικρούς ήρωες JAGUAR, BITCHES SIN να συμβάλουν τα μέγιστα. Τα εντελώς «παλιακά» riffs και leads, τα φωνητικά, τα refrains, όλα είναι περίπου «παραδεισένια» για όποιον αρνείται πεισματικά να καταλάβει πως υπάρχει heavy metal σε διάφορες μορφές, από το 1982 και μετά. Και κάπου εκεί, αν βγεις από το heavy metal «χωράφι», θα βρεις και μπάντες σαν τους THIN LIZZY και U.F.O, γιατί δισολία και διπλή αρμονία χωρίς τους κυρίους αυτούς, απλά δεν λογίζεται.

Μια τέτοια μουσική, όπως καταλαβαίνεις, είναι εξ ορισμού συναυλιακή και «ανάλαφρη», στοχεύει στην καλή διάθεση και εκπορεύεται από αυτή. Οι AMETHYST, το γνωρίζουν καλά αυτό και εκεί ακριβώς στοχεύουν. Να κάνουν τον ακροατή να περάσει καλά, ακούγοντας κλασσικό heavy metal. Απροβλημάτιστο, ευθύ, άμεσο heavy metal, όπως το έμαθε στα «μικράτα» του. Με τραγούδια σαν τα “Embers on the loose”, “Running out of time”, “Rock knights” και “Queen of a thousand burning hearts” να εγγυόνται από τώρα μερικές πολύ ωραίες “live” στιγμές, τις οποίες και θα βιώσουμε, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, στο επερχόμενο Up The Hammers Festival, τον Μάρτιο. Ως τότε… enjoy!

7,5 / 10

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here