A day to remember… 10/5 [TWISTED SISTER]

0
373
Twisted Sister

Twisted Sister

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Stay hungry” – TWISTED SISTER
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984
ETΑΙΡΙΑ: Atlantic
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tom Werman
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Dee Snider
Κιθάρες – Jay Jay French
Κιθάρες – Eddie “Fingers” Ojeda
Μπάσο – Mark “The animal” Mendoza
Τύμπανα – A.J Pero

Φτάσαμε αισίως στα 40 χρόνια τoυ “Stay Hungry” που αποτελεί όχι μόνο ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στην δισκογραφία των πολύ αγαπημένων ΤWISTED SISTER, αλλά και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του heavy metal της δεκαετίας του ’80. Είναι ένας δίσκος που τον γνωρίζουν άπαντες αφού σε αυτόν περιέχονται δύο από τα πιο γνωστά  και πιο εμβληματικά κομμάτια της καριέρας τους και μιλάμε για τα “We’re not gonna take it” και “I wanna rock” που επιλέχθηκαν και σαν τα δύο πρώτα singles για να εκπροσωπήσουν τον δίσκο αυτόν. Όμως, πολύ πριν φτάσουν στην πολυπόθητη επιτυχία πέρασαν από αρκετά δύσκολες καταστάσεις, πράγματα που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά και θα τα αναφέρουμε παρακάτω.

Με το δεύτερο τους δίσκο, το “You can’t stop rock ΄n’ roll”  που είχε κυκλοφορήσει το 1983 από την Atlantic και αποτελούσε το πρώτο τους άλμπουμ σε πολυεθνική εταιρία, είχαν καταφέρει να αυξήσουν  την δημοτικότητά τους μάλιστα, ενώ ο δίσκος είχε πάει αρκετά καλά στην Αμερική χωρίς καθόλου προώθηση από την δισκογραφική τους. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε πρώτα την Μεγάλη Βρετανία, μιας και το single του “I am (I’m me)”, ήταν το πρώτο τους hit σε charts και έφτασε στο #18 στο Νησί.

Επίσης και τα δύο singles που ακολούθησαν (“The kids are back” και “Υοu can’t stop rock ‘n ‘roll”) ήταν και αυτά μεγάλες επιτυχίες στην Βρετανία, αυτό τους επέτρεψε να οργανώσουν περιοδεία εκεί, να εμφανισθούν στην εκπομπή  Top Of The Pops και επίσης το καλοκαίρι να εμφανισθούν στο festival του Monsters Of Rock. Η επιτυχία είχε χτυπήσει την πόρτα των ΤWISTED SISTER και το μόνο που έμενε ήταν η παγκόσμια αναγνώριση που δεν θα αργούσε όμως.

Η εταιρία τους βλέποντας αυτή την αναγνώριση στη απέναντι πλευρά του Ατλαντικού τους πιέζει να μπουν στο studio για να γράψουν τον τρίτο τους δίσκο. Για την θέση του παραγωγού θα τους προτείνουν τον Tom Werman, o οποίος είχε τεράστιο βιογραφικό από πίσω του, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι λίγους μήνες πριν είχε βάλει την υπογραφή του στο “Shout at the devil” των ΜΟΤLEY CRUE. Ο Werman ήταν επιλογή του Doug Morris του αφεντικού του Αμερικάνικου παραρτήματος της Atlantic, o oποίος βλέποντας την επιτυχία που είχαν κάνει στην Βρετανία παραδέχθηκε το λάθος του για την έλλειψη προώθησης  και υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα τους κάνει μιας από τις μεγαλύτερές μπάντες του κόσμου. H μπάντα βέβαια είχε προτείνει από την πλευρά της για παραγωγούς τους Bob Erzin και Roy Thomas Baker αλλά υπερίσχυσε η πλευρά της εταιρίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Tom Werman δεν πίστευε στην αξία του σχήματος και αυτό φάνηκε από την αρχή κιόλας όταν τους έφερε δύο κομμάτια των SAXON, τα “Strong arm of the Law” και “Princess of the night” για να τα διασκευάσουν με το σκεπτικό ότι οι SAXON  δεν ήταν γνωστοί στην Αμερική ακόμα, με την μπάντα φυσικά να είναι έξαλλη! Επίσης ο ίδιος παραγωγός δεν ήθελε να μπουν στον δίσκο τα “I wanna rock”, We’re not gonna take it” και “The price”, δηλαδή τα πιο γνωστά τους κομμάτια από τον δίσκο έτσι όπως εξελίχθηκε. Πρωτάκουστα πράγματα πραγματικά!

Ο δίσκος θα ηχογραφηθεί τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ’84 και το πρώτο single θα ήταν το “We’re not gonna take it” που θα βγει τον Μάιο. Ήταν μια τεράστια επιτυχία για την μπάντα , φθάνοντας το # 21 των single charts στην πατρίδα τους και το εμβληματικό video clip του κομματιού που παιζόταν κατά κόρον στο ΜΤV βοήθησε αποτελεσματικά στην εμπορική εκτόξευση τόσο του δίσκου όσο και την μπάντας. Η σκηνοθεσία του Μarty Callner και οι ιδέες του Dee Snider συνέβαλαν στην δημιουργία ενός από τα πιο χαρακτηριστικά clips των 80s.

Toν Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο single από τον δίσκο το “I wanna rock”, το ίδιο εμβληματικό και ίδιας λογικής video clip με αυτό του προκατόχου του και με τους ίδιους συντελεστές. Το τρίτο και τελευταίο single του δίσκου θα ήταν η εξαιρετική  μπαλάντα “The price” που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του ‘84 που μπορεί να μην κατάφερε και πολλά μιας και δεν μπήκε καν στo top 100 αλλά κατάφερε να ακουστεί αρκετά στα rock ραδιόφωνα. Aυτό λίγη σημασία είχε όμως όσον αφορά την αξία του κομματιού που το έγραψε ο Dee Snider όσο βρισκόταν σε περιοδεία και αναφέρεται στην έλλειψη της οικογένειας και των αγαπημένων προσώπων του όσο εκείνος βρίσκεται μακριά τους για να δώσεις συναυλίες. Τρομερή επίσης ερμηνεία από τον Dee ακούμε εδώ!

Ο δίσκος αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική καταξίωση σε παγκόσμιο επίπεδο πουλώντας πάνω από τρία εκατομμύρια κόπιες στην Αμερική, κάνοντας τον δίσκο τρείς φορές πλατινένιο και φθάνοντας στον # 15 των album charts.

Όμως ο δίσκος πέρα από αυτά τα τρία γνωστά και εξαιρετικά κομμάτια διαθέτει μια σειρά από επίσης ισάξια/εκπληκτικά κομμάτια. Το ομότιτλο αριστουργηματικό κομμάτι που επηρεάσθηκε από τον Arnold Schwarzenegger, το εκρηκτικό “Burn I Hell” που μουσικά μας πάει πίσω στις ημέρες του ντεμπούτου τους, το “Horror- Terria” που θυμίζει Alice Cooper και μουσικά πέρα από το στιχουργικό περιεχόμενο, το ρυθμικό “Don’t let me down”, το “S.M.F” αφιερωμένο στους οπαδούς τους με τον trademark ήχο τους και το “Τhe beast” με το ΒLACK SABBATH riff και feeling του.

Για την προώθησή του η μπάντα θα κάνει αυτό που ήξερε πολύ καλά τόσα χρόνια, να οργώσει τις σκηνές του κόσμου. Η περιοδεία του δίσκου θα κρατήσει οκτώ μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ξεκινήσουν με Ευρωπαϊκή περιοδεία τον Ιούνιο στην Ευρώπη και την Βρετανία και από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του έτους θα περιοδεύσουν εκτεταμένα σε Καναδά και Αμερική.

Ότι και όσα και να γράψουμε εμείς είναι περιττά από την στιγμή που το “Stay Hungry” έχει καταγραφεί σαν ένα από τα πιο σπουδαία heavy metal άλμπουμ της δεκαετίας του ‘80 και μια ακρόαση του, 40 ολόκληρα χρόνια μετά, μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο τόσο για την αξία του όσο και για την διαχρονικότητα του. Stay Hungry, feel the fire…Tόσο απλά και κατανοητά!

Did you know that?

– To S.M.F δεν σημαίνει τίποτα  άλλο από Sick Mother Fuckers, ένας φόρος τιμής στους πιστούς τους οπαδούς.

– Για πρώτο single η εταιρία προόριζε το “Burn in hell” αλλά μετά από παρότρυνση του σκηνοθέτη Μarty Callner επιλέχθηκε το “We’re not gonna take it”.

– To “We’re not gonna take it” βρισκόταν στην λίστα filthy fifteen της PMRC με σήμανση V, δηλαδή Violence. Στην ίδια “κατηγορία” βρισκόταν και το “Bastard” των ΜΟΤLEY CRUE.

– Το “Mad Max 2” αποτέλεσε “έμπνευση” για το ενδυματολογικό του “Stay Hungry”.

– Tα δύο τραγούδια που απαρτίζουν το “Ηοrror -teria” αποτέλεσαν την βάση αρκετά χρόνια αργότερα (1998) για την ταινία “Strangeland” του Dee Snider.

– Οι TWISTED SISTER έστειλαν ένα πλατινένιο δίσκο στον Arnold Schwarzenegger και μάλιστα o ίδιος χρησιμοποίησε το κομμάτι “We’re not gonna take it” σαν το επίσημο κομμάτι της εκστρατείας του όταν έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Μάλιστα το ίδιο έκανε και ο Donald Trump όταν κατέβηκε για πρόεδρος το 2016 αλλά μετά από λίγο του απαγορεύθηκε να το χρησιμοποιεί, μιας και  ο Dee Snider δεν ήθελε να πιστεύει ο κόσμος ότι υποστηρίζει τον Trump.

– Το 2014 ηχογράφησαν ξανά τον δίσκο γιατί όπως είπαν δεν τους άρεσε ο ήχος της αρχικής ηχογράφησης και κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο “Still Hungry”. Περιείχε επιπλέον επτά κομμάτια, κάποια από τα sessions του δίσκου και κάποια νέα.

– Το “Burn in hell” διασκευάσθηκε από τους DIMMU BORGIR ενώ το “Captain Howdy” από τους ΒRΟΚΕΝ ΗΟPE και τους ΜΟRGANA LEFAY.

– To 2008 o κιθαρίστας Jay Jay French ηχογράφησε το “I wanna rock” ως “I want Barack” για να υποστηρίξει τον αγώνα του Βarack Obama για πρόεδρος της Αμερικής.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here