A day to remember… 9/5 [YNGWIE MALMSTEEN]

0
344
Malmsteen

Malmsteen

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The seventh sign” – YNGWIE MALMSTEEN
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994
ΕΤΑΙΡΙΑ: Music For Nations
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie Malmsteen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Michael Vescera
Κιθάρα, μπάσο – Yngwie Malmsteen
Τύμπανα – Mike Terrana
Πλήκτρα – Mats Olausson

Δύο χρόνια μετά το “Fire & ice” και έχοντας ήδη προβεί σε σημαντικές ανακατατάξεις στο line up, ο Yngwie Malmsteen επιστρέφει με το έβδομο του άλμπουμ “The seventh sign”. Καινούργια εταιρεία, νέοι συνεργάτες με βαρύ βιογραφικό αναλαμβάνουν τα πόστα τους. Εν αρχή, έχουμε την αντικατάσταση του Goran Edman από τον Michael Vescera που είχε ήδη χτίσει ένα πολύ καλό όνομα με την συμμετοχή του στους Αμερικανούς OBSESSION και συγκεκριμένα στο EP “Marshall law” και στα full length “Scarred for life” και “Methods of madness” και την παράλληλη πρόσληψη του Mike Terrana, ενός ντράμερ που η αξία του στο διεθνές στερέωμα ήταν ήδη γνωστή.

Η σύνθεση έδειχνε όντως πολλά υποσχόμενη και η έναρξη της αυλαίας με το σαρωτικό “Never die” προμήνυε πως η παρατεταμένη συνθετική φόρμα του Σουηδού βιρτουόζου και παρά τις αλλαγές στα πρόσωπα θα εξακολουθούσε να μας χαρίζει θαυμάσιες κυκλοφορίες. Η συνέχεια, βέβαια, δεν ήταν η αναμενόμενη…

Το ποζεράδικο “I don’t know” αποτελεί την μεγάλη παραφωνία του δίσκου, το αμέσως επόμενο “Meant to be” κινείται σε μελωδικά μονοπάτια και σ’ αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η ερμηνεία του Vescera. Το απολαυστικό mid tempο “Forever one” έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους με τις κλασικές πινελιές του Malmsteen να δίνουν ένα διαφορετικό τόνο ως ο ορισμός της power ballad ενώ το μικρό σε διάρκεια “Hairtrigger” περνά μάλλον απαρατήρητο.

Στο ίδιο μήκος κύματος -του περιορισμένου ενδιαφέροντος δηλαδή- κυλά η ακρόαση των οργανικών “Brothers” και “Sorrow”, του “Bad blood” που παραπέμπει σε μια bluesy εκδοχή των DEEP PURPLE/RAINBOW αλλά και η μπαλάντα “Prisoner of your love”. Στον αντίποδα όλων αυτών, έρχεται το αρκετά καλό ομότιτλο κομμάτι, το επικό με ανατολίτικες μελωδίες “Pyramid of Cheops” και ο ορισμός του neoclassical metal “Crash and burn”, ένα κομμάτι από αυτά που έχουν καταγραφεί στην συνείδηση μας ως συνώνυμα της ποιότητας απ’ όλες τις απόψεις. Συνθετικά, παιχτικά, τα πάντα! Και ένας Yngwie κυριολεκτικά on fire να σαρώνει με τα riffs και τα solos του!

Η ουσία, πάντως, βρίσκεται στο ότι το “The seventh sign” βρίσκεται “στριμωγμένο” ανάμεσα στα δεδομένα πολύ αξιόλογα “Fire & ice” και “Magnum opus” και η όποια σύγκριση μαζί τους αποβαίνει εις βάρος του. Σαφώς και δεν πρόκειται για κυκλοφορία που περνά απαρατήρητη, έχει τις -εξαιρετικές του- στιγμές αλλά και ορισμένες αδιάφορες συνθέσεις που του αποστερούν την δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μία τιμητική θέση στην πλούσια δισκογραφία του Malmsteen…

Did you know that?

  • Κιθάρα, μπάσο, σιτάρ, παραγωγή αλλά και φωνητικά στο “Angel in heat” από τον βιρτουόζο Σουηδό! Το κομμάτι βρίσκεται μόνο στην ιαπωνική έκδοση του άλμπουμ.
  • Η επιτυχία δεν χτύπησε την πόρτα του Malmsteen στο “TSS” αφού έφτασε μέχρι το Νο 11 και 47 στα charts της Σουηδίας και της Ελβετίας αντίστοιχα.
  • Έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες του σε σχήματα όπως οι ARTENSION, MASTERPLAN, RAGE, AVALANCH, VISION DIVINE, METALIUM, SAVAGE CIRCUS και έχοντας συνεργαστεί με κιθαρίστες όπως είναι οι Axel Rudi Pell, Tony Macalpine, Roland Grapow αλλά και την πρώην τραγουδίστρια των NIGHTWISH, Tarja Turunen, μεταξύ πολλών άλλων, ο χαρακτηρισμός του απόλυτου γυρολόγου metal ντράμερ ανήκει δικαιωματικά στον Mike Terrana…

Γρηγόρης Μπαξεβανίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here