A day to remember… 20/1 [MASTERPLAN]

0
283
masterplan-front.jpg

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Masterplan” – MASTERPLAN
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2003

ΕΤΑΙΡΙΑ: AFM Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy Sneap
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Roland Grapow – κιθάρα, μπάσο
Uli Kusch – ντραμς
Jorn Lande – φωνητικά
Janne Wirman – πλήκτα (guest)

Ήταν 2001, όταν οι HELLOWEEN είχαν βγάλει το “The dark ride”, ένα δίσκο που τώρα αποθεώνεται, εκείνη την περίοδο όμως, δεν το είχαν υποδεχτεί πολύ θερμά οι οπαδοί του σχήματος (ο Weikath, δε, σχεδόν το έχει αποκηρύξει). Ο Roland Grapow με τον Uli Kusch, είχαν αποφασίσει να σχηματίσουν τους MASTERPLAN και οι υπόλοιπες «κολοκύθες», που δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη φάση τους, βρήκαν αφορμή να τους διώξουν.

Έχοντας απεμπλακεί, λοιπόν, από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, το δίδυμο Grapow/Kusch, έψαξε να βρει τραγουδιστή και αφού έφαγε χυλόπιτα από τον Michael Kiske, που εκείνη την περίοδο δεν ήθελε να τραγουδήσει heavy metal (αν και, λίγο καιρό πριν είχε κάνει guest στους AVANTASIA αποδεχόμενος ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό) και τον Russell Allen, που είχε υποχρεώσεις με τους SYMPHONY X, κατέληξαν στο Νορβηγό Jorn Lande, που ταίριαξε απόλυτα με το σκοτεινό ύφος της μουσικής τους. Στα πλήκτρα ήταν ο Janne Wirman των CHILDREN OF BODOM, που έπαιξε απλά όμως, ως guest στο δίσκο και αντικαταστάθηκε, μόνιμα πλέον, από τον Axel Mackenrott αμέσως μετά.

Έστειλαν ένα demo του ομώνυμου ντεμπούτου τους στην AFM Records και μάλιστα, όταν είχαμε κάνει συνέντευξη με τον Nils Wasko, label manager της εταιρίας, μας είχε πει ότι ο μακαρίτης Andy Allendoerfer, συνιδιοκτήτης τότε της εταιρίας, του έβαλε να ακούσει το demo τους, χωρίς να του κατονομάσει το σχήμα και τους μουσικούς που έπαιζαν. Εκείνος ενθουσιάστηκε από το πρώτο άκουσμα και του έδωσε το πράσινο φως και από την πλευρά του να τους υπογράψουν.

Αν και θιασώτης του “Aeronautics” που ακολούθησε (το θεωρώ από τα αρτιότερα άλμπουμ στην ιστορία του power metal), δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι το “Masterplan” ακούγεται σαν τη φυσιολογική συνέχεια του “The dark ride”. Η μαγεία του δίσκου, δεν είναι στα πιο “Helloween” ‘Spirit never die”, “Heroes” (που συμμετέχει ο Michael Kiske), ακόμα και το “Kind hearted light” ή και το “Enlighten me” που ήταν το πρώτο single. Η μαγεία του βρίσκεται στα πιο σκοτεινά deep cuts, το “Crystal night”, το “Soulburn”, το “Bleedind eyes”, που έχουν προσωπικό ύφος και σφραγίδα και άνοιγαν το δρόμο για το υπέρτατο “Aeronautics”.

Αν αναλογιστεί κανείς την εποχή που βγήκε, το “Masterplan”, απέδειξε ότι το power metal, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι (χαζο)χαρούμενο για να είναι καλό, έβγαλε στην επιφάνεια το ταλέντο του Grapow που θεωρούνταν απλώς ο αντικαταστάτης του Kai Hansen στους HELLOWEEN, χωρίς προσωπικότητα κι έδωσε νέα πνοή στο είδος. Το γκρουπ, μάλιστα, με τον δίσκο αυτό, πήραν το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, ενώ είναι ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών για την AFM Records. Δεν το λες και άσχημα για rookies!

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here