A day to remember… 22/9 [AMON AMARTH]

0
47
Amon Amarth
















Amon Amarth

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “With Oden on our side” – AMON AMARTH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2006
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jens Borgen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Johan Hegg – φωνητικά
Olavi Mikkonen – κιθάρα
Johan Soderberg – κιθάρα
Ted Lundstrom – μπάσο
Fredrik Andersson – drums

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το status που έχουν χτίσει οι AMON AMARTH όλα αυτά τα χρόνια. Ανεξαρτήτως γούστου, όταν ένα melodic death metal συγκρότημα καταφέρνει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο να γεμίζει αρένες και να εμφανίζεται ως headliner στα μεγαλύτερα metal φεστιβάλ, σημαίνει πως κάτι έχει κάνει πολύ καλά. Και μπορεί οι τελευταίες τους δουλειές να μην βρίσκουν πάντα την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο κλασικό heavy metal και τον παραδοσιακό death metal ήχο τους, είναι όμως αυτές που έχουν κερδίσει μια νέα γενιά οπαδών.

Και γιατί αυτή η εισαγωγή; Διότι το άλμπουμ με το οποίο οι AMON AMARTH έκαναν το μεγάλο βήμα προς ένα ευρύτερο κοινό ήταν το “With Oden on our side”, το οποίο σαν σήμερα συμπληρώνει είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του.

Θυμάμαι ακόμα να διαβάζω για τους AMON AMARTH στον έντυπο Τύπο της εποχής, για ένα death metal συγκρότημα που είχε αρχίσει να ξεχωρίζει στην underground σκηνή, χωρίς όμως να έχω καταφέρει να ακούσω κάποιο δείγμα της δουλειάς του. Λίγα χρόνια αργότερα, το “With Oden on our side” κυκλοφόρησε και δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί που διαβάζαμε για τους Σουηδούς σε μικρά ένθετα και αφιερώματα, αρχίσαμε να βλέπουμε video clips, εξαιρετικές κριτικές και το όνομα AMON AMARTH να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Ακολουθώντας το τιμιότατο “Fate of norns”, οι AMON AMARTH κυκλοφόρησαν έναν πιο λουστραρισμένο δίσκο, με εξαιρετική παραγωγή δια χειρός Jens Borgren, αλλά, πάνω απ’ όλα, με πολύ καλά τραγούδια. Τα πρώτα που ξεχώρισαν και απέκτησαν και video clip ήταν τα “Cry of the black birds” και “Runes to my memory”. Όμως, χωρίς καμία υπερβολή, το “With Oden on our Side” δεν έχει πραγματικά αδύναμη στιγμή και το σύνολο των τραγουδιών σπέρνει. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο “Asator”, που κρατάει ψηλά τα death metal συστατικά της μπάντας, στο “Hermod’s ride to Hel – Lokes treachery Part 1” και, φυσικά, στο έπος “Under the northern star”.

Το “With Oden on our side” δημιούργησε το ιδανικό momentum για τους AMON AMARTH, οι οποίοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο δίσκο τους μέχρι σήμερα, το “Twilight of the thunder God”, με τον οποίο έσπασαν για τα καλά το φράγμα που μέχρι τότε περιόριζε την εμπορική τους εκτόξευση.

Did you know that:

  • Tο “With Oden on our side” ήταν το πρώτο άλμπουμ των AMON AMARTH που μπήκε στα charts του
  • Tο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι εμπνευσμένο από την περίφημη πλάκα Tjängvide, μια εικονογραφημένη πέτρινη στήλη από το Gotland της Σουηδίας, με παραστάσεις που συνδέονται με τη σκανδιναβική μυθολογία.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here