A day to remember… 23/9 [NEAL MORSE]

0
616












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “Testimony” – NEAL MORSE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – 2003
ΕΤΑΙΡΙΑInside Out
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣRich Mouser
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Neal Morse – φωνητικά, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα
Mike Portnoy – τύμπανα

Ύστερα από την ξαφνική του φυγή από τους SPOCK’S BEARD το 2002, κίνηση που άφησε πολλούς prog οπαδούς σαστισμένους, ο Neal Morse ξεκίνησε μια σόλο καριέρα που κρατάει μέχρι σήμερα, με επιτυχίες και καθολική αναγνώριση από την prog κοινότητα. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενα κείμενα, αυτό που τον ώθησε πάνω απ’ όλα ήταν η ανανεωμένη του χριστιανική πίστη μιας και ο Morse έγινε ένας born again Christian. Ο όρος αναφέρεται κυρίως σε προτεστάντες που ξανά ασπάζονται τον χριστιανισμό ύστερα από κάποιο δραματικό συμβάν ή μια εξίσου έντονη εμπειρία που σε αναγκάζει να μεταστραφείς στον χριστιανισμό. Όπως αναγράφεται και στο Ευαγγέλιο, για να βρεθείς στο βασίλειο του Θεού, πρέπει να «γεννηθείς» μια δεύτερη φορά. Αυτό λοιπόν ήταν και το βίωμα του Neal Morse ο οποίος, σύμφωνα με το Θείο κάλεσμα που έλαβε, έπρεπε από δω και μπρος να δοξάζει τη πίστη του μέσω της μουσικής, κάτι που δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας μπάντας.

Έχοντας λοιπόν αφήσει στα κρύα του λουτρού τους SPOCK’S BEARD (οι οποίοι, σε μια στιγμή αμηχανίας, κυκλοφόρησαν το “Feel euphoria” το 2003) και με το εκπληκτικό project των TRANSATLANTIC στον πάγο (θα κυκλοφορούσαν το τρίτο τους δίσκο εφτά χρόνια μετά), ο Morse μπήκε στο στούντιο για να γράψει το “Testimony”, το πρώτο του σόλο concept άλμπουμ στο οποίο θα εξιστορούσε την πορεία του από μια ζωή αμαρτίας, χωρίς πυξίδα, προς έναν born again Christian. Στο πλευρό του είχε τον Mike Portnoy στα τύμπανα, με τον οποίο είχαν ήδη σμίξει για τα δύο άλμπουμ των TRANSATLANTIC, καθώς και ένα σύνολο πνευστών και εγχόρδων. Να μην ξεχάσω να αναφέρω και την guest παρουσία του Kenny Livgren των KANSAS. Το αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ δύο ωρών, ένα μουσικό όργιο ορισμός αυτού που λέμε prog rock, με όλα τα καλά και τα κακά του, τα εμπνευσμένα έπη και τις φανφάρες. Το “Testimony” είναι εμβληματικό του prog rock λεξιλογίου του Morse που ξεκινάει από τις συνθετικές καινοτομίες των BEATLES για να αναμίξει όλο το prog rock των 70s και να φτάσει στα 90s με τις πιο alternative τάσεις (υπάρχουν και αρκετά κομμάτια με ακουστικές κιθάρες σε country ύφος, κάτι που κάνει σε κάθε του άλμπουμ).

Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι ή κάποιο πέρασμα αφού μιλάμε ουσιαστικά για ένα τραγούδι και ένα άλμπουμ που ακούγεται από αρχή μέχρι τέλους. Το prog rock ευαγγέλιο (pun intended) του Neal Morse απευθύνεται πραγματικά σε όσους έχουν την υπομονή και τις αντοχές για ένα prog magnum opus. όσο για το στιχουργικό περιεχόμενο, τα έχουμε ξανά πει. Αν ανήκεις σε όσους κάθε χρόνο συνωστίζονται σε μια εκκλησία για το Morsefest, τότε ενδεχομένως να είσαι και συ ένας πιστός που βρήκε στον Neal Morse την αγάπη του για τη μουσική και τον Χριστό. Διαφορετικά, καλή ώρα, μάλλον δεν θα τραγουδάς τους στίχους και απλώς θα απολαμβάνεις τη μουσική.

Το “Testimony” είναι μάλλον ο σημαντικότερος δίσκος στη καριέρα του Neal Morse, αφού θα το παίξει ολόκληρο στο πρώτο Morsefest το 2014. Πιο πριν, το 2011, θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του “Testimony: the inspirational and spiritual journey of a prog rock musician” στο οποίο εξιστορεί όλη του τη πορεία από πλανόδιο μουσικό στην Αμερική και Ευρώπη μέχρι και την ανανέωση της πίστης του. Τον ίδιο χρόνο η ιστορία θα συνεχιστεί με το άλμπουμ “Testimony 2”, κυριολεχτικά ένα sequel. Βλέποντας πάντως τις αντιδράσεις του κόσμου στη μεταστροφή του, ο Morse έπρεπε να επιμείνει πως ένιωθε την ανάγκη να μιλήσει για την προσωπική του ιστορία και όχι να προσηλυτίσει νέο κόσμο στον χριστιανισμό.

Φίλιππος Φίλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here