A day to remember… 27/2 [EXCITER]

0
473
Exciter

Exciter

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Violence & force” – EXCITER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Megaforce Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Carl Canedy
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, ντραμς –  Dan Beehler
Κιθάρες – John Ricci
Μπάσο – Allan Johnson

Κάπου μέσα στον Φεβρουάριο του 1984, οι Καναδοί speed/thrashers EXCITER κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, το ανυπέρβλητο “Violence & force”. Ιδανική ευκαιρία να πούμε δυο λογάκια για τούτο εδώ το έπος. Η αίσθηση που προκάλεσε το ντεμπούτο των EXCITER, το “Heavy metal maniac”, οδήγησε τον διορατικό Jon Zazula (R.I.P. 2022), ιδιοκτήτη της Megaforce Records, να προτείνει συμβόλαιο στους Καναδούς, με αντάλλαγμα την ενίσχυση τους σε επερχόμενες περιοδείες. Η μπάντα, όπως ήταν φυσικό, δέχτηκε και το Νοέμβριο του 1983 μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το δεύτερο δίσκο της.

Πίσω από την κονσόλα συναντούμε τον συμπατριώτη των EXCITER, Carl Canedy, που, εκτός από ντράμερ των THE RODS, είχε εκτελέσει και χρέη παραγωγού στο ντεμπούτο των ANTHRAX  “Fistful of metal” που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1984 και αυτό από την Megaforce. Και εδώ, όπως και στο “Fistful of metal”, δίπλα στον Canedy, βρίσκονται ο Jon Zazula και ο Alex Perialas  για…. ενίσχυση.

Το “Violence & force” ακολουθεί το μοτίβο του προκατόχου του, με τα πιο speed κομμάτια να εναλλάσσονται με αυτά που είναι πιο mid tempo και τις συνθέσεις σαν σύνολο να ακούγονται περισσότερο δομημένες. Στην πρώτη κατηγορία σαφώς εντάσσονται, πέραν του κλασικού, πλέον, ομώνυμου κομματιού, τα πολύ αγαπημένα μου “Scream in the night” και “Evil sinner”, το θυελλώδες “Destructor” και τα εξαιρετικά “Saxons of the fire” και “Swords of darkness”. Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε το ρυθμικό και πιασάρικο “Pounding metal”, το “Delivering to the master” που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το δίδυμο αδερφάκι του “Black witch” από το προηγούμενο άλμπουμ τους, με τις SABBATH καταβολές του αλλά με μια πιο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, επική χροιά, και το “War is hell” που βρίσκεται στον επίλογο και ακούγεται, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, ως η πιο αδύναμη στιγμή του δίσκου, συγκριτικά πάντα με τα υπόλοιπα κομμάτια.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι παραπάνω.  Το “Violence & force” έχει γράψει τη δική του ιστορία όλα αυτά τα χρόνια και δίκαια θεωρείται, μαζί με το “Heavy metal maniac” ένας από τους καλύτερους speed metal δίσκους όλων των εποχών. Απαραίτητος για κάθε δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της, όπως άλλωστε και τα περισσότερα άλμπουμ των EXCITER.

Did you know that:

  • Η επιτυχία του άλμπουμ, οδήγησε τους EXCITER αρχικά σε μια κοινή περιοδεία με τους ANTHRAX, και αργότερα σε ένα εκρηκτικό tour στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους MERCYFUL FATE και τους MOTORHEAD όπου κατάφεραν να εδραιώσουν περισσότερο το όνομα τους.
  • Το εξώφυλλο του άλμπουμ θεωρήθηκε αρκετά βίαιο για την εποχή του και δημιούργησε προβλήματα στην διανομή του τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του.
  • Στην επανακυκλοφορία του 2004 για κάποιο ανεξήγητο λόγο απουσιάζει το “Evil sinner”.
  • Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου έχουν διασκευαστεί αρκετές φορές. Προσωπικά ξεχωρίζω αυτήν των Βέλγων θεούληδων EVIL INVADERS στο ομώνυμο κομμάτι αλλά και αυτήν των ίδιων των EXCITER που βρίσκεται στο “New testament”, το άλμπουμ δηλαδή με τις επανηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν το 2004 έχοντας τον Jacques Belanger στα φωνητικά.
  • Ακόμα και τώρα, οι EXCITER θεωρούν ότι το “Violence & force” είναι ουσιαστικά το πρώτο τους άλμπουμ, καθώς, όπως αναφέραμε και στο αντίστοιχο A Day To Remember , το “Heavy metal maniac” προοριζόταν να κυκλοφορήσει ως demo.

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here