A day to remember… 29/3 [IN FLAMES]

0
458
In Flames

In Flames

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ“Soundtrack to your escape” – IN FLAMES
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Daniel Bergstrand
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Anders Fridén
Κιθάρα – Björn Gelotte
Κιθάρα – Jesper Strömblad
Μπάσο – Peter Iwers
Τύμπανα – Daniel Svensson

Με το βλέμμα σταθερό προς την αμερικάνικη αγορά, οι IN FLAMES δεν αφήνουν το χρόνο ανεκμετάλλευτο και ο διάδοχος του “Reroute to remain” δεν αργεί να κυκλοφορήσει. Παρόλο που έχουν απομακρυνθεί από τον ήχο των παλαιότερων κυκλοφοριών τους και του N.W.O.S.D.M., οι χαρακτηριστικές μελωδίες παραμένουν παρούσες ενισχύοντάς τες με τη χρήση samples, keyboards και πιασάρικα ρεφρέν και όλα αυτά υπό ένα αρκετά μοντέρνο πρίσμα. Οι IN FLAMES βρίσκονται στη πιο δημοφιλή περίοδο της μέχρι τότε καριέρας τους και την ίδια στιγμή νέα συγκροτήματα του metalcore ήχου των 00s όπως οι KILLSWITCH ENGAGE, ALL THAT REMAINS, UNEARTH και GOD FORBID αποτελούσαν το νέο μουσικό ρεύμα που φαινόταν να κυριαρχεί, με την επιρροή της σκηνής του Gothenburg να είναι έκδηλη.

To μεγαλύτερο μέρος του “Soundtrack to your escape” ηχογραφήθηκε το φθινόπωρο του 2003 σε ένα σπίτι στη Δανία που έμεναν κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του νέου υλικού με παραγωγό τον Daniel Bergstrand (MESHUGGAH, DARKANE, BEHEMOTH) και τα τύμπανα στα Dug-Out Studios στην Uppsala στη Σουηδία, με την τελική μίξη να την αναλαμβάνουν οι Daniel Bergtrand, Örjan Örnkloo (MISERY LOVES CO.) και Anders Fridén στα Galaxy Studios στο Βέλγιο όπου είχα την τύχη να παρευρεθώ για προ ακρόαση του δίσκου.

Οι IN FLAMES με την ίδια ομάδα που είχαν δουλέψει στο προηγούμενο άλμπουμ, καταφέρνουν και εξελίσσουν ακόμη περισσότερο τον ήχο τους, διευρύνοντας τις επιρροές τους, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στα πλήκτρα τα οποία επιμελείται ο Örjan Örnkloo, με τις χαρακτηριστικές τους μελωδίες να προέρχονται κατά κύριο λόγω από κει παρά από τις κιθάρες οι οποίες έχουν πλέον έναν πιο στιβαρό και στακάτο/κοφτό ύφος παραμερίζοντας τα solo αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο στον Anders Fridén να βγάλει προς τα έξω την πιο μελωδική του πλευρά και μία γενικότερη pop αισθητική στο σύνολό της μουσικής τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως με το “Soundtrack to your escape” οι IN FLAMES παγίωσαν ένα μεγάλο μέρος του μουσικής τους παλέτας χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πήραν αντίστοιχα ρίσκα στο μέλλον, με μία νέα γενιά οπαδών να οικειοποιείται τον ήχο τους και να αποτελεί μια σταθερά τόσο για τους οπαδούς που δεν έδειχναν προσκολλημένοι στις προηγούμενες περιόδους του συγκροτήματος όσο και για το ίδιο το συγκρότημα. Οι IN FLAMES αποτελούσαν μία από τις βασικές προτεραιότητες της κραταιάς τότε Nuclear Blast κι αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων από το budget που διέθεσε ώστε να γυριστούν τέσσερα video και συγκεκριμένα τα “The quiet place”, “Touch of red”, “My sweet shadow” και “Like you better dead” με τα τρία πρώτα σε σκηνοθεσία από τον Patric Ullaeus (DIMMU BORGIR, EVERGREY, LACUNA COIL).

H αυξημένη δημοτικότητα των IN FLAMES φάνηκε και στις πωλήσεις του άλμπουμ αγγίζοντας τα 100.000 αντίτυπα στις Η.Π.Α. και το single του “The quiet place” να φτάνει στη #2 στα σουηδικά charts. H “Touring for your escape tour” τους βρίσκει να περιοδεύουν ως headliners με support τους DEVILDRIVER και CALIBAN στην Ευρώπη και τους KILLSWITCH ENGAGE και AS I LAY DYING στις Η.Π.Α., περιόδευσαν για πρώτη φορά στην Αυστραλία με τους CHIMAIRA και μοιράστηκαν τη main stage του Ozzfest το 2005 με συγκροτήματα όπως οι BLACK SABBATH, IRON MAIDEN, MUDVAYNE, BLACK LABEL SOCIETY κ.α.

Did you know that:

  • Σχετικά με την απόφασή τους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους και να ηχογραφήσουν το “Soundtrack to your escape” σε ένα σπίτι στη Δανία, ο κιθαρίστας Björn Gelotte μας είχε δηλώσει σχετικά: «Γιατί να είσαι κλεισμένος κάπου που να μοιάζει με εργοστάσιο, όταν μπορείς να μένεις σε ένα σπίτι γεμάτο ζωή μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και τα παιδιά που δουλεύουν για το άλμπουμ; Μας επισκεπτόντουσαν οι φίλοι μας, οι οικογένειές μας, είχαμε chef που μαγείρευε για μας, άφθονη μπύρα, μπιλιάρδο, σάουνα, τα πάντα… Είναι πιο παραγωγικό και πιο εύκολο να εμπνευστείς. Μπορείς να σηκωθείς το μεσημέρι και να πεις θα γράψω αυτό το solo σήμερα αφού θα έχω πιει κανα δυο μπύρες πρώτα. Είναι πιο χαλαρά κι έρχονται πιο φυσικά τα πράγματα.
  • Ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισαν να συνεργαστούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά με τον Daniel Bergstrand στην παραγωγή ήταν η ηχογράφηση των τυμπάνων και ο ογκώδης ήχος που μπορούσε να βγάλει κάτι που ο Fredrik Nordström, συνεργάτης τους στα πρώτα πέντε άλμπουμ, θεωρούσαν πως από κάποια στιγμή και μετά υστερούσε.
  • Από την περιοδεία για την προώθηση του “Soundtrack to your escape” κυκλοφόρησε το 2005 το διπλό DVD “Used & Abused – In live we trust” με υλικό βασισμένο κυρίως από τις εμφανίσεις τους στο Λονδίνο και στη γενέτειρά τους το Gothenburg.
  • Στις 7 Ιουνίου του 2004 οι IN FLAMES τιμήθηκαν με το βραβείο Best Underground Act στα The Metal Hammer Golden Gods Awards που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο.
  • Ενώ τους είχε γίνει πρόταση να συμμετάσχουν στο Ozzfest στο παρελθόν, οι IN FLAMES την είχαν απορρίψει γιατί οι υποχρεώσεις τους στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν τους το επέτρεπαν. Επίσης είχαν ενστάσεις με το γεγονός πως τις περισσότερες φορές έπρεπε να πληρώσουν τα ίδια τα συγκροτήματα για να εμφανιστούν στο Ozzfest κι αυτό τους έβρισκε αντίθετους γιατί κάποιος άλλος επωφελούταν από αυτό καθώς για τις ώρες που εμφανίζονταν κάποια από αυτά.

Κώστας Αλατάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here