ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Land of broken hearts” – ROYAL HUNT
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΙΑ: X-Treme
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andre Andersen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Henrik Brockmann
Μπάσο – Steen Mogensen
Τύμπανα – Kenneth Olsen
Πλήκτρα/κιθάρα – Andre Andersen
Φαινόμενο παρατηρημένο και που όλους μας λίγο πολύ μας έχει προβληματίσει. Δίσκοι –αλλά και καλλιτέχνες- που στο παρελθόν μας είχαν προσφέρει έντονες συγκινήσεις και αποτέλεσαν λατρεμένα ακούσματα της νιότης μας, μετά από κάποια χρόνια να μην μας τροφοδοτούν με τα ίδια συναισθήματα. Οι λόγοι αρκετοί. Η αλλαγή μουσικών προτιμήσεων ενδεχομένως να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Ομοίως και η μη σωστή αποτίμηση του μουσικού έργου την δεδομένη στιγμή. Το “οπαδιλίκι”. Ο αυθορμητισμός… Και ούτω καθ’ εξής. Οι επέτειοι που μέσα από το Rock Hard σας κρατούν συντροφιά, δίνουν σε όλους εμάς την δυνατότητα να βουτήξουμε στο παρελθόν και να ανακαλύψουμε ήχους και εικόνες που μας συντρόφευαν σε καιρούς ανέμελους, απροβλημάτιστους. Να κάνουμε την σύνδεση με το τώρα και να οδηγηθούμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Πόσο δικαιωμένοι για παράδειγμα μπορούμε να νιώθουμε που υποστηρίξαμε με θέρμη και υπέρμετρο φανατισμό την αξία του Α ή του δείνα άλμπουμ;
Το εκλαμβάνω ως μία μορφή επανασύνδεσης με το τότε. Επαναδιατύπωση της αλήθειας. Που πολλές φορές ενδέχεται να είναι σκληρή και να μου “δίνει” ένα ηχηρό μήνυμα για τις κρίσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες εποχές. Υπάρχουν παραδείγματα που με επανέφεραν στην πραγματικότητα. Που με προσγείωσαν απότομα όσον αφορά τις θετικές κρίσεις του πριν σε αντιδιαστολή με τον μετριασμό των πρότερων εντυπώσεων στο σήμερα. Και τούμπαλιν. Για το “Land of broken hearts”, το ντεμπούτο των ROYAL HUNT, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Το λάτρεψα το 1992, εξακολουθώ να το λατρεύω και να το ακούω με την ίδια ζέση και ευχαρίστηση τριάντα χρόνια αργότερα. Πνευματικό παιδί του πληκτρά/συνθέτη Andre Andersen, οι Δανοί φρόντισαν και έκαναν πολύ δυναμικό ξεκίνημα στα 90s με έναν δίσκο που όσο κι αν ηχεί άγουρος και ανεπιτήδευτα αυθόρμητος, εντούτοις καταδεικνύει τόσο το κλίμα της εποχής αλλά και τις προθέσεις των δημιουργών του.
Μελωδικό κατά βάση metal που αντλεί τις επιρροές του από τους RAINBOW, τους EUROPE αλλά και τον Yngwie J. Malmsteen και ουσιαστικά φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει μία μοντέρνα εκδοχή τους. Τα πλήκτρα του Andersen δίνουν τον τόνο και σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι κιθάρες ακολουθούν κατά πόδας και παρέχουν πανσπερμία εξαιρετικά καλοστημένων riffs και solos και η φωνή του Brockmann δεν σταματά να εκπλήσσει με το εύρος και την εκφραστικότητα της. Στο εύλογο ερώτημα αν το κατορθώνουν, η απάντηση βγαίνει αβίαστα. Είτε πρόκειται για up tempo συνθέσεις όπως τα εξαιρετικά “Flight”, “Heart of the city” και το καταιγιστικό instrumental “Martial arts”, είτε για πιο στακάτες και mid tempo αναπτύξεις (βλ. “Easy rider”, “One by one”, “Land of broken hearts”), το συνολικό αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό. Και το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το υπέροχο “Kingdom dark” που κλείνει την αυλαία ενός σπουδαίου δίσκου Κατά ένα παράξενο τρόπο, το “Land of broken hearts” θεωρώ πως βρίσκεται ένα σκαλοπάτι παραπάνω από τον επίγονο του “Clown in the mirror” και κοιτάζει στα μάτια τις κορυφαίες ever στιγμές τους “Moving target” και “Paradox”. Νοσταλγικό, ταξιδιάρικο, πρωτόλειο, το ντεμπούτο των Δανών δεν παύει να μου προκαλεί ανατριχίλες ακόμα και 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, στοιχείο που αν μη τι άλλο δείχνει πολλά τόσο για την ποιότητα που το διακρίνει όσο και για την διαχρονικότητα του!
Did you know that?
– Η συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών που συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο ηχογραφήθηκαν στο Mirand studio της Κοπεγχάγης. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα “Stranded” και “Day in day out” τα οποία και ήταν bonus για την γιαπωνέζικη έκδοση και έλαβαν χώρα στο Sterling Sound της Νέας Υόρκης.
– Ομαδική υπόθεση τα μέρη στις κιθάρες αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν οι Andre Andersen, Henrik Johannessen, Mac Guanaa , Frank Stechmann και ο Jacob Kjaer που από εκείνη την στιγμή και μετά μονιμοποιήθηκε στην θέση του line up.
– Ο γεννημένος στην Μόσχα της Ρωσίας Andre Andersen ήταν αυτός που ανέλαβε εξ’αρχής τα ηνία των ROYAL HUNT… Από το 1989 που ιδρύθηκαν μέχρι και σήμερα είναι ο μοναδικός μουσικός που έχει παραμείνει.
– Αν και δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός των επαναηχογραφήσεων κομματιών και ολόκληρων άλμπουμ, οφείλω να αναφέρω πως η νέα μορφή των “One by one”, “Day in day out” με τον West στα φωνητικά έτσι όπως παρουσιάστηκε στο “The watchers” άλμπουμ που περιείχε και ζωντανά ηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις του συγκροτήματος, ηχεί αφάνταστα ελκυστική. Η σύγχρονη προσέγγιση στην παραγωγή έκανε το θαύμα της.
– Τα “Land of broken hearts”, “Age gone wild”, “Kingdom dark” αλλά και το bonus “Stranded”, σε ακουστικές εκτελέσεις, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων το υλικό του “The maxi” EP το οποίο και κυκλοφόρησε για την αγορά της Ιαπωνίας το 1994. Αξίζει να τις αναζητήσετε…
Γρηγόρης Μπαξεβανίδης