CYCLONE – “Brutal destruction”

0
337

ΜΠΑΝΤΑ:  Cyclone
ΑΛΜΠΟΥΜ: “Brutal Destruction”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Roadrunner Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Gus Roan
ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΣΚΟΥ:
Φωνητικά – Guido Gevels
Κιθάρες – Pascal “Kalle”van Lint,  Johnny Kerbush
Μπάσο – Stefan Daamen
Drums – Nicolas Lairin
Συνήθως τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε στο Βέλγιο είναι, μεταξύ άλλων, οι Βελγικές πραλίνες Leonidas, ο Τεν Τεν (όχι Σάκη Φράγκο, όχι ο Τζον Κόρφας!)  τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο Ηρακλής Πουαρό και ο Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ (the Muscles from Brussels).  Όσον αφορά τη μεταλλική σκηνή τώρα, μπορεί να μην υπάρχει ποσότητα αλλά η ποιότητα περισσεύει. Να αναφέρω ενδεικτικά τους θεούς OSTROGOTH, τους πολύ γνωστούς και στη χώρα μας ANCIENT RITES, τους αδικημένους BLACK SHEPHERD, τους απίστευτους DOUBLE DIAMOND, τους βουτηγμένους στο speed metal ACID, τους πιο πρόσφατους EVIL INVADERS και τέλος, τους CYCLONE, με τους οποίους θα ασχοληθούμε εδώ.

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1981 με το όνομα CENTURION, γρήγορα όμως το άλλαξαν σε CYCLONE ενώ από το 1983 μέχρι το 1985 ηχογράφησαν 3 demos, ένα κάθε χρονιά, και ήταν αυτά που τράβηξαν την προσοχή της Roadrunner που εκείνη την εποχή δεν άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμα της. Έτσι, ένα χρόνο αργότερα, το 1986, οι CYCLONE κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, με τίτλο “Brutal destruction”.


Προσέξατε το έτος κυκλοφορίας; 1986. Θέλετε να θυμηθείτε μερικούς thrash δίσκους που κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά; “Pleasure to kill”, “Reign in blood”,  “Eternal devastation”, “Darkness descends”…. Χαμός! Και όμως, το “Brutal destruction” των συμπαθέστατων Βέλγων στέκεται μια χαρά ανάμεσα τους και μάλιστα αξιοπρεπώς. Ο δίσκος αποτελείται από 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας λίγο παραπάνω από μισή ώρα, ιδανικό χρονικό διάστημα για ανελέητο headbanging.  Ηχητικά οι CYCLONE θυμίζουν KREATOR στα riffs και την ατμόσφαιρα ενώ τα solos παραπέμπουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στους METALLICA εποχής “Kill’em all”. Όσο για τα κομμάτια είναι φανταστικά, γεμάτα ένταση , πάθος  και riffs που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Για όσους δεν έχετε ασχοληθεί με τον δίσκο, ετοιμαστείτε να λιώσετε στο headbanging με κομματάρες όπως τα εκπληκτικά “Long to hell”, “Fall under his command” και “Incest love”. Υπάρχει ακόμα το “In the grip of evil” με αυτόν τον πορωτικό ρυθμό του που θυμίζει NUCLEAR ASSAULT, το επικό, για τα δεδομένα της μπάντας “The call of steel” και τα πιο άμεσα “Fighting the fatal” και “Take thy breath” που απλά σκοτώνουν. Τα riffs στο άλμπουμ πραγματικά κλέβουν την παράσταση, τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά, παρασέρνοντας σαν κυκλώνας τα πάντα στο πέρασμα τους. Αξίζει τέλος, να αναφερθούμε και στον τραγουδιστή Guido Gevels που ακούγεται σαν μια μίξη Neil Turbin (ex- ANTHRAX) και Phil Rind (SACRED REICH) κάτι που μόνο πόντους μπορεί να προσθέσει στο τελικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς κάποιες αλλαγές στο line up καθώς και η λύση του συμβολαίου από την Roadrunner, υποχρέωσαν τους CYCLONE να αναβάλλουν την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1990 με τίτλο “Inferior to none”, από την Βελγική Justice Records. Μια κίνηση που αποδείχθηκε μοιραία για τους CYCLONE καθώς η εταιρεία φαλήρισε και έτσι, παρά την ποιότητα του δίσκου, το “Inferior to none” δεν προωθήθηκε καθόλου, σε σημείο που για πολλά χρόνια οι οπαδοί πίστευαν ότι οι CYCLONE είχαν κυκλοφορήσει μόνο ένα άλμπουμ. Αναπόφευκτα λοιπόν οι CYCLONE οδηγήθηκαν σε διάλυση. Παρόλα αυτά, το “Brutal destruction” είναι μια φαντασική μουσική παρακαταθήκη, ένας δίσκος που, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ένα από τα καλύτερα thrash ντεμπούτα όλων των εποχών. Αν ποτέ σας πετύχετε κάποιο αντίτυπο, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και επενδύστε άφοβα. Δεν θα το μετανιώσετε!

Θοδωρής Κλώνης