OBSCURA – “Cosmogenesis”

0
95


Banner ADBanner AD

ΜΠΑΝΤΑ: ΟΒSCURA
ΑΛΜΠΟΥΜ: “Cosmogenesis”
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009
ETAIΡΙΑ: Relapse Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Steffen Kummerer – Κιθάρα, φωνητικά
Jeroen Paul Thesseling – μπάσο
Hannes Grossmann – τύμπανα
Christian Muenzner – κιθάρες

Η στιγμή που άλλαξε την ιστορία και το status των Βαυαρών OBSCURA ήταν το δίχως άλλο το δεύτερο άλμπουμ τους “Cosmogenesis”. Με το ντεμπούτο τους “Retribution” να ακούγεται (και να είναι όντως) άγουρο αρκετά, οι Γερμανοί έστρωσαν μόνοι τους με ροδοπέταλα το δρόμο τους με αυτή την κυκλοφορία, η οποία και σηματοδοτεί τη αρχή μίας διαστημικής τετραλογίας που ολοκληρώθηκε με το πρόσφατο αριστούργημα τους “Diluvium”. Το “Cosmogenesis” πραγματεύεται την γέννηση ως έννοια (ενώ το “Diluvium” αντίστοιχα το ολοκληρωτικό θάνατο μια και σημαίνει ωκεανική καταιγίδα, πσσσσς…), και ο ηγέτης/τραγουδιστής/κιθαρίστας του συγκροτήματος Stefen Kummerer κάνει την κίνηση που θα πάει τον ίδιο και το συγκρότημα του ένα επίπεδο πάνω. Αλλάζει όλη τη σύνθεση του “Retribution”, παίρνει τους ετοιμοπόλεμους -και μεγαλουργήσαντες στους NECROPHAGIST- Christian Muenzner στις κιθάρες και Hannes Grossman στα τύμπανα, επιστρατεύει μία παλιά καραβάνα και άρχοντα του άταστου μπάσου, τον Ολλανδό Jeroen Paul Thesseling (που έγινε γνωστός από το “Spheres” των PESTILENCE όπου έπαιξε ΠΑΠΑΔΕΣ) στο μπάσο και με αυτή τη μικρή dream team, το “Cosmogenesis” όχι απλά κατάφερε να λογίζεται ως μία από τις πλέον κορυφαίες κυκλοφορίες του 2009, αλλά γενικότερα του τεχνικότερου άκρου της ακραίας μουσικής. Το άλμπουμ έκανε πάταγο, η Relapse βρήκε την κότα με τα χρυσά αυγά και οι OBSCURA εκτοξεύθηκαν σε φήμη.

Ο δίσκος όπως ποτέ δεν έκρυψαν οι συντελεστές του, πατούσε στις τεχνικότερες εκφράσεις της Αγίας Τριάδας του Αμερικάνικου τεχνικού death metal. DEATH, ATHEIST, CYNIC, όλοι μαζί παρελαύνουν μέσα στα ηχεία κατά την 50λεπτη ακρόαση του “Cosmogenesis” και οι Γερμανοί γίνανε συγκοινωνούντα δοχεία της ένωσης του ένδοξου παρελθόντος του ήχου με το μέλλον το οποίο οι ίδιοι συνέβαλλαν στο να έρθει λίγο πιο γρήγορα. Καταπληκτικές συνθέσεις, καθαρός ήχος, τεχνική υπεράνω κριτικής, riff από άλλο πλανήτη (ή σύμπαν αν θέλετε για να παραληρήσουμε και την ιστορία του δίσκου), ρυθμική βάση που θα τη ζήλευαν και οι DREAM THEATER της καλής εποχής, γενικώς μία κατάσταση υπερβολής αλλά και ουσίας ταυτόχρονα. Γρήγορα οι OBSCURA βγήκανε σε περιοδείες και η μεγάλη τους στιγμή ήταν όταν έπαιξαν support στους ήρωές τους ATHEIST, οι οποίοι με τη σειρά τους εξήραν την αξία των OBSCURA μιλώντας για το επόμενο μεγάλο συγκρότημα του μεταλλικού ήχου. Οι κριτικές του δίσκου κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 10, οι ανταποκρίσεις των συναυλιών τους ήταν διθυραμβικές και το κουαρτέτο έδειξε ιδιαίτερη πυγμή στο να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα αλλά να ζήσουν τη στιγμή και να αποδείξουν ότι όντως άξιζαν όλα αυτά τα θετικά σχόλια, σε μία απίστευτη μεταστροφή του κοινού υπέρ τους.


Μεγάλη τους μαγκιά ότι κέρδισαν κόσμο εκτός του ακραίου ήχου και κατάφεραν να αποτελέσουν σκαλοπάτι για πιο κάφρικα στην πορεία ακούσματα για πάμπολλους οπαδούς εκεί έξω. Φυσικά και φάγανε και πολύ σιχτίρισμα τύπου «βγήκανε εκεί που κλά**νε οι NECROPHAGIST» ή «μπάντα που αντιγράφει χωρίς δική της προσωπικότητα» (σοβαρά τώρα), αλλά πέρασαν και δεν ακούμπησαν όλοι αυτοί. Το συγκρότημα έγραψε μερικά από τα πλέον κορυφαία του κομμάτια όπως το εναρκτήριο “The anticosmic overload”, το βίντεο κλιπ του οποίου βοήθησε πολύ στο να τραβήξουν την προσοχή. Σε κομμάτια όπως τα “Universe momentum”, “Incarnated”, “Centric flow” είμαι σίγουρος πως μέχρι και ο νονός του είδους Chuck Schuldiner θα χαμογελούσε, βλέποντας την κληρονομιά του έργου που άφησε να βρίσκει τους καλύτερους δυνατούς μαθητές (ο σεβασμός των OBSCURA στο πρόσωπό του αγγίζει τα όρια μυθικής λατρείας, μπράβο τους γιατί απλά έτσι πρέπει). Είναι σίγουρα η σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας τους διότι τους άνοιξε πόρτες και πάνω στη βάση του “Cosmogenesis” πάτησαν τα επόμενα τρία –κι ακόμα καλύτερα- άλμπουμ τους ώστε να φτάσουν οι OBSCURA να λογίζονται δικαιότατα ως ένα από τα πλέον κορυφαία συγκροτήματα των τελευταίων δέκα ετών. Σίγουρα ωριμάζουν φοβερά σε κάθε δίσκο, αλλά το σοκ του “Cosmogenesis” και το στοιχείο της έκπληξης που υπήρξε εδώ, είναι πολύ δύσκολο να το επαναλάβει άλλο συγκρότημα γενικά στο μέλλον.

Did you know that:
-O δίσκος έφτασε στο νούμερο 71 του Top Heatseekers chart στην Αμερική και το άλμπουμ ψηφίστηκε καλύτερος δίσκος της χρονιάς στο Loudwire.
-Tα κομμάτια “Desolate spheres” και “Centric flow” βασίζονται σε ένα ποίημα με τίτλο “The dance of Shiva”.
-To άλμπουμ κυκλοφόρησε μόλις σε 1.000 βινύλια, 100 εκ των οποίων ήταν διάφανα, 400 ήταν μαύρα και 500 ήταν μπλε!
-Τον Οκτώβριο του 2009 οι OBSCURA επισκέφτηκαν την Ελλάδα ως μέρος του πακέτου που συμπεριλάμβανε τους CANNIBAL CORPSE/DYING FETUS συν τους Σουηδούς EVOCATION. Eιδικά στην Αθήνα εμφανίστηκαν στη μέση της συναυλίας και οι BURNT BY THE SUN. Οι OBSCURA μάγεψαν το κοινό και το merchandise τους έκανε φτερά σχεδόν από τη συναυλία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι κόπιες από cd και τα μπλουζάκια που είχαν στην Αθήνα να μη φτάσουν για όλο τον κόσμο.

Άγγελος Κατσούρας