DIO – “Holy diver” – Trivia

0
508
Holy Diver
Holy Diver
Το “Holy diver” των DIO, κλείνει σήμερα 37 χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε! Για το συγκεκριμένο άλμπουμ, δικαίως, έχουν γραφτεί τα καλύτερα λόγια και έχει αποθεωθεί από το σύνολο του Τύπου και των οπαδών. Πρόκειται για έναν από τους θεμέλιους heavy metal λίθους των eighties και φυσικά  μιλάμε για ένα από τα πιο εμπνευσμένα metal άλμπουμ όλων των εποχών.

Επειδή λοιπόν, έχουν ήδη γραφτεί ανά τα χρόνια πολλά για αυτό, πάμε να δούμε ένα μικρό trivia με πληροφορίες που ίσως δεν είναι και πολύ γνωστές σχετικά με αυτό και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην δημιουργία του:

Jake E Lee: Ήταν ο πρώτος κιθαρίστας με τον οποίο πρόβαρε αρχικά ο Dio, αλλά δεν προχώρησε σε οριστική συνεργασία μαζί του, γιατί επιζητούσε έναν πιο Ευρωπαϊκό καθαριστικό ήχο.

Vivian Campbell: O άνθρωπος που με το κιθαριστικό του παίξιμο έδωσε λάμψη στο άλμπουμ. Είχε συμμετάσχει για λίγο στους THIN LIZZY και ήταν σίγουρος πως αυτός θα έπαιζε και στο στούντιο για το “Thunder and lightning”. Όμως του έφαγε την θέση ο John Sykes.


John Sykes
: Προτάθηκε μαζί με τον Campbell από τον Jimmy Bain για την θέση του κιθαρίστα, στους Dio. Αυτή την φορά έχασε την μάχη από τον μικρό,  αλλά ο Dio στον οποίο δεν άρεσε ο χαρακτήρας του Sykes, τον έλεγε John Sucks!!

Jimmy Bain: Φίλος του αρχηγού από τα χρόνια στους RAINBOW. Αλλά ο πρώτος μπασίστας  που ήθελε ο Dio στην μπάντα ήταν ο Bob Daisley.  Αρνήθηκε ευγενικά ο τελευταίος διότι ήδη ήταν στην μπάντα του Ozzy εκείνα τα χρόνια και εκεί όπως ο ίδιος είπε, είχε την ευκαιρία, εκτός από μουσική να γράφει και στίχους, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει με τους Dio.

“Don’t talk to strangers”, “Holy diver”: Οι πρώτες ιδέες, τα πρώτα τραγούδια που πρόβαραν μαζί Campbell, Bain και Dio.

Yngwie J. Malmsteen: Αρνήθηκε πρόταση να μπει στο σχήμα, ακριβώς μετά τους ALCTRAZZ και πριν κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ.

“Caught in the middle”,”Rainbow in the dark”, “Invisible”: Τρία κομμάτια για τα οποία τα riff τα είχε ο Campbell από όταν ήταν μέλος των SWEET SAVAGE αλλά ποτέ δεν τα ηχογράφησε με την μπάντα.


Jimmy Bain
: Όταν τελείωσε τις δικά του μέρη στις ηχογραφήσεις για το “Holy diver” πήγε στην Ευρώπη για να βοηθήσει τους SCORPIONS στις πρόβες για το επερχόμενο “Blackout”. Όταν ήταν λοιπόν εκεί, ο Dio του έστελνε κασέτες με τα rough mix των τραγουδιών για το “Holy diver”. O Bain τα έβαλε στους SCORPIONS να τα ακούσουν. Τους άρεσαν τόσο πολύ που κάθε μέρα πριν ξεκινήσουν πρόβες, πρώτα άκουγαν τα κομμάτια των Dio και μετά ξεκινούσαν!

“Invisible”: Μόλις τελειώνει η εισαγωγή του, ακούγεται ο ήχος από αέρα, ακριβώς πριν ξεκινήσει κύριο μέρος του κομματιού. Δεν μπορούσαν λοιπόν να πετύχουν ακριβώς στο στούντιο τον ήχο που ήθελαν, μέχρι που ένας μηχανικός ήχου, έφερε από το αμάξι του την ρεζέρβα που είχε, άνοιξαν την βαλβίδα να φεύγει ο αέρας από το λάστιχο και τον ηχογράφησαν. Αυτό ήταν!

“Rainbow in the dark”: Δεν άρεσε καθόλου στον Dio γιατί το θεωρούσε υπερβολικά εμπορικό ειδικά με αυτό το keyboard riff που έχει. Ήταν να μείνει εκτός άλμπουμ, αλλά μόνο ύστερα από την πίεση των υπολοίπων μελών της μπάντας κατάφεραν τελευταία στιγμή να το έχουν στο “Holy diver”. Τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία, και απορούσε μετά ο Dio πως γίνεται να αρέσει τόσο πολύ αυτό το τραγούδι στον κόσμο!

Murray: Η θρυλική διαβολική φιγούρα που κοσμεί τα πρώτα άλμπουμ των Dio.  Γιατί την ονόμασαν έτσι; “Γιατί ήταν αστείο” όπως έχει πει ο Dio. “Όλοι περίμεναν ένα διαβολικό όνομα. Και του δώσαμε το όνομα Murray!” Όπως εμείς θα λέγαμε …Μήτσος!

Αυτά τα ολίγα σήμερα σχετικά με το “Holy diver” κάποια στιγμή θα κάνουμε και ένα μεγαλύτερο που αφορά όλο την καριέρα των DIO!

Δημήτρης Σειρηνάκης