HAIL SPIRIT NOIR – “Eden in reverse” (Agonia Records)

0
181

Έχω ευθαρσώς δηλώσει πολλές φορές, πως το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, ήταν η πιο σημαντική και μοναδική μπάντα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, η οποία ξεπήδησε τη δεκαετία που μας πέρασε. Η μουσική δεν είναι προϊόν, το οποίο όταν προέρχεται από μία μικρή φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, πρέπει ντε και καλά να είναι δεύτερης διαλογής και μία εξαίσια προσπάθεια να την ακολουθούν σχόλια όπως το κλασικό, «για ελληνική μπάντα είναι πολύ καλό». Κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους αριστουργήματα μέσα στα 10s, όπως τα “Πνεύμα” (2012), “Οι μάγοι” (2014) και “Mayhem in blue” (2016), με μοναδικό ήχο, παρόλες τις επιρροές που μπορεί να τους διέπουν. Στην αυγή της δεκαετίας του ’20, μετά από τέσσερα χρόνια, οι HAIL SPIRIT NOIR επανέρχονται με νέα δισκογραφική δουλειά, η οποία φέρει τον τίτλο “Eden in reverse”, υπό τη στέγη της νέας τους δισκογραφικής εταιρείας, της Agonia Records.

Πριν σχολιάσω περαιτέρω τον δίσκο, οφείλω να αναφερθώ στις «μεταγραφές» στο ρόστερ της μπάντας. Τα τρία βασικά μέλη της, οι Χάρης (πλήκτρα), Θεοχάρης (κιθάρα) και J. Demian (κιθάρα, μπάσο), πλαισίωσαν τα τρία μέχρι πρότινος live session μέλη της μπάντας, Cons Marg (UNTIL RAIN) στα φωνητικά, Φοίβος (AGNES VEIN) στα drums και η μεταγραφάρα από τους progsters HORIZON’S END στα πλήκτρα (ναι δύο πληκτράδες!), Σάκης Μπαντής. Ο μόνος που παρέμεινε session ουσιαστικά, είναι ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, με τη μοναδική χροιά στη φωνή.

Λίγο πριν λάβω τον δίσκο στα χέρια μου, είχα κάποιες πληροφορίες πως στο καινούριο τους μουσικό πόνημα, δεν θα υπάρχουν ακραία φωνητικά. Ήταν κάτι το οποίο με φόβισε, γιατί μου άρεσε αυτή η ιδιαιτερότητα και χωρίς αυτή, ίσως έχαναν κάτι από τη μοναδικότητά τους. Οπότε, ήμουν αρκετά συγκρατημένος στο τι περίμενα να ακούσω. Ακούγοντάς τον λοιπόν, ενώ όντως σε κάποια σημεία μου έλειψε αυτό, με τα ακούσματα, με έκανε να ξεχάσω τελείως αυτό το κομμάτι. Οι συνθέσεις, οι στίχοι και κατ’ επέκταση οι μελωδίες και η ψυχεδέλεια, «ζωγράφισαν» ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου. They are back! Άλλαξε η δεκαετία, άλλαξαν, κατά ένα μέρος, δεκαετία και η HAIL SPIRIT NOIR. Αν πριν έφερναν σε ακραία εκδοχή των 70s, τώρα έχουν και επιρροές από early 80s. Αυτό εκφράζεται κυρίως στα ηλεκτρονικά στοιχεία του δίσκου και ιδιαίτερα στο άτυπο intro “Darwinian beasts” και στο ιντερλούδιο “The Devil’s blind spot”, το οποίο όσο παράξενο και αν είναι, σου κολλάει στον εγκέφαλο. Βέβαια και στα κύρια, ας πούμε, κομμάτια, υπάρχει αυτό το στοιχείο, που δεν είναι άλλο από ένα αμάγαλμα retro-futuristic ήχων, που πολλές φορές παραπέμπουν ακόμη και σε Jean Michel Jarre. Αυτό λοιπόν είναι το κύριο, καινούριο στοιχείο στη μουσική της μπάντας. Οι κιθάρες είναι ακριβώς στο ίδιο μοτίβο με το παρελθόν, στον ήχο αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζει τη μπάντα από την αρχή. Ίσως υπάρχει λιγότερη ψυχεδέλεια αυτήν τη φορά που να εκφράζεται από τις κιθάρες, αλλά έχει αυξηθεί τόσο πολύ στα πλήκτρα και στα ηλεκτρονικά εφέ, που δύσκολα σου λείπει. Τώρα για τα πλήκτρα, πραγματικά νοιώθω πολύ λίγος για να σχολιάσω. Οι μελωδίες που έχουν συνθέσει, είναι ίσως οι καλύτερες εμπνεύσεις που είχαν στα 10 περίπου χρόνια της ύπαρξής τους. Σίγουρα έχει βάλει και το χεράκι του ο Σάκης, αν και αυτές που σου κολλούν στο μυαλό, όπως στο “Crossroads” και στο “Automata 1980”, σίγουρα είναι του Χάρη, αφού είναι κοντά στον ήχο των προηγούμενων δίσκων. Στα φωνητικά, τη μοναδικότατη χροιά του Δημήτρη, που εξακολουθεί να μαγεύει στο άκουσμά της, έχει πλαισιώσει ο Cons Marg, ο οποίος με τελείως διαφορετικό ηχόχρωμα στα φωνητικά, λιγότερο μπάσα θα έλεγα, θυμίζει 70s και βάζει και αυτός το λιθαράκι του στο μοναδικό αυτό αποτέλεσμα. Το rhythm section ακολουθεί τα χνάρια της κιθάρας, όντας στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας, αλλά ίσως λιγότερο τεχνικό. Οι στίχοι από την άλλη, αφήνουν το «σκοτάδι» και πάνε σε πιο διαφορετικά μονοπάτια, αφού ασχολούνται με τον Δαρβίνο.

Στο “Eden in reverse”, οι HAIL SPIRIT NOIR έκαναν μία τρομερή συνεργασία με τον μοναδικό Lars Are Nedland (BORKNAGAR, SOLEFALD), ο οποίος όντας δηλωμένος οπαδός της μπάντας από το ξεκίνημά της, δανείζει τη μοναδική φωνή του στο “Crossroads”, το οποίο κυκλοφόρησε στο YouTube με ένα απίστευτο video clip, πριν λίγο καιρό. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας; Ίσως το καλύτερο τραγούδι που έχει γράψει Ελληνική μπάντα ποτέ. Ναι, έτσι απλά και ξεκάθαρα! Σε έναν δίσκο αριστούργημα όμως, πολύ δύσκολα ξεχωρίζεις τραγούδια, αν και δε θα κρύψω ότι το “Crossroads”, μαζί με το “The first ape on new Earth” και το επικό “Automata 1980”, είναι οι προσωπικές μου αδυναμίες.

Τι να πει κανείς περισσότερο για αυτήν τη μπάντα. Τέσσερις δίσκοι αριστουργήματα στη σειρά, με την ποιότητα να ξεχειλίζει. Ο καθένας τους για διαφορετικό λόγο, μπορεί να είναι ο αγαπημένος τους καθενός. Εγώ αδυνατώ να πω με σιγουριά ποιον έχω έστω και λίγο πιο πάνω. Με το “Eden in reverse”, το οποίο διεκδικεί για τέταρτη φορά θέση στο να είναι το Νο 1 της χρονιάς, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι HAIL SPIRIT NOIR μας ταξιδεύουν νοερά στους πιο μακρινούς γαλαξίες, σε ένα ταξίδι που δεν θέλει κανείς να τελειώσει ποτέ.

9.5/10

Γιώργος Δρογγίτης

Y.Γ. Η γυναίκα μου, βλέποντας το vide oclip του “Crossroads”, είπε «πότε βγαίνει το 2ο επεισόδιο; Τώρα πρέπει να γυρίσουν σειρά σε αυτό το στυλ». Ακόμη και εκεί, μοναδικοί!

 141  0 googleplus0  0  141