HAMMERFALL

0
227

Οι HAMMERFALL επιστρέφουν με νέο δίσκο και αν νομίζατε ότι θα ήταν ακόμη μία αναμενόμενη κυκλοφορία της μπάντας, σκεφτείτε το καλύτερα! Οι Σουηδοί παίρνουν το ρίσκο, ξεφεύγουν από τα power/epic κλισέ, προσλαμβάνουν τον συνεργάτη του Nikki Sixx για παραγωγό, γίνονται πιο σκοτεινοί… Θέλετε και άλλα; Και αν τους έχετε ήδη αποκηρύξει, η συμβουλή μας είναι να τους δώσετε μία ευκαιρία ακούγοντας το “Infected”. O Oscar Dronjak μας εξηγεί…

Oscar, ακούω συνέχεια το “Infected” από τη στιγμή που έφτασε το promo στα χέρια μου. Θα είμαι ειλικρινής, μου αρέσει, αν και είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχετε κάνει ως τώρα. Ποια είναι η γνώμη σου;

Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένες μικροδιαφορές όσον αφορά κυρίως τον ήχο… Την παραγωγή. Κατά τα άλλα, ο καθένας μπορεί να προσέξει όλα τα κλασικά στοιχεία των HAMMERFALL. Είναι, απλά, η φυσιολογική εξέλιξη της μπάντας αφού δεν θέλουμε ποτέ να ακουγόμαστε και να μένουμε στάσιμοι. Το “Infected” είναι το αποτέλεσμα του που βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στη ζωή μας σαν μουσικοί και σαν άνθρωποι. Δεν είναι πάντως κάτι που έγινε συνειδητά. Δεν κάθισα, δηλαδή, με τον Joacim και είπαμε «ας παίξουμε έτσι τώρα…». Η αλλαγή άρχισε να φαίνεται ήδη από το “No sacrifice…” όπου χρησιμοποιούσαμε κάποια διαφορετικά στοιχεία στον ήχο μας. Απλά τότε δεν έτυχε της προώθησης που έπρεπε. Έχω τη γνώμη ότι με το “Infected” τελειοποιήσαμε τον ήχο μας και ολοκληρώσαμε την εξέλιξη που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Αν το “No sacrifice…” ήταν το “Ram it down” των PRIEST, τότε το “Infected” είναι σίγουρα το “Painkiller”!

Ενδιαφέρον παραλληλισμός, αν και ομολογώ ότι το “Ram it down” δεν είναι από τα αγαπημένα μου άλμπουμ…

Ναι, καταλαβαίνω (γέλια). Πάντως, μου αρέσει αρκετά.

Πως και αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον James Michael; Πιστεύεις, αλήθεια, ότι «κολλάει» με τον χαρακτήρα των HAMMERFALL;

Να ξεκινήσω από το δεύτερο… Πιστεύω ότι ο James «κολλάει» με τους HAMMERFALL και με τη φιλοσοφία μας. Θέλαμε μία αλλαγή ύστερα από τέσσερα συνεχόμενα άλμπουμ με τον ίδιο παραγωγό. Βασικά, ο James ανέλαβε το δίσκο στο τελικό στάδιο. Είχαμε ήδη ηχογραφήσει τα βασικά μέρη, τις κιθάρες, το μπάσο, στο Gothenburg και η όλη ατμόσφαιρα ήταν ιδανική. Δεν είχαμε κάποιο χρονικό περιορισμό, ήμασταν άνετοι και καθόλου πιεσμένοι. Και αυτό φαίνεται στο δίσκο, αφού διοχετεύουμε μία ενέργεια που εγώ προσωπικά είχα να δω από τη μπάντα από τις μέρες του “Glory to the brave”. Στη συνέχεια πήγαμε στο Nashville, όπου μένει ο James Michael για να ηχογραφήσουμε τα φωνητικά και τα keyboards. Ο Joacim είναι θαυμαστής του James και γούσταρε πολύ που θα συνεργαζόταν μαζί του.

Το “Infected” θα πρέπει να είναι το πιο σκοτεινό σας άλμπουμ. Ακόμη και το εξώφυλλο είναι περίεργο και δεν βλέπουμε για πρώτη φορά την περίφημη μασκότ σας…

Όλοι οι οπαδοί μας αναρωτιούνται για τον Hector…

Δεν έχουν άδικο όμως… Δηλαδή, πως θα αισθανόσουν εσύ αν έβλεπες ένα δίσκο των MAIDEN χωρίς τον Eddie στο εξώφυλλο;

Δεν θα μου άρεσε (γέλια)! Καταλαβαίνω τι λες, αλλά γράψε, σε παρακαλώ, ότι ο Hector θα είναι μέσα στο booklet. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον εγκαταλείψουμε απλά αισθανθήκαμε ότι αυτή τη φορά θα έπρεπε να προσεγγίσουμε το εξώφυλλο με μία άλλη ματιά. Είναι τέχνη… Και θέλαμε να δείξουμε λιγάκι την επιρροή και τη μόλυνση από την επαφή με τα zombie. Υπάρχει σε ορισμένα τραγούδια του δίσκου αυτή η κεντρική ιδέα. Αλλά, γενικότερα, ήταν ώρα για να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που με εξοργίζει είναι να κρίνει κάποιος το περιεχόμενο με βάση το εξώφυλλο. Διάβαζα σε ένα forum στη Βραζιλία κάποιες κριτικές που «έθαβαν» το δίσκο χωρίς καν να το ακούσουν… Απλά, έβλεπαν το εξώφυλλο και έβγαζαν συμπέρασμα. Απίστευτο!

Προσπαθείτε να κερδίσετε νέους οπαδούς… Kατά πόσο αυτό είναι εφικτό ύστερα από τόσα χρόνια και δεδομένου του ότι όλοι ξέρουν πάνω κάτω ποιοι είναι οι HAMMERFALL;

Δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Πάντα, προσπαθούμε να κερδίσουμε νέους οπαδούς με κάθε κυκλοφορία μας. Πιστεύω ότι με το “Infected” υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουμε νέους fans παρά να χάσουμε κάποιους από τους παλιούς. Δεν μου αρέσει να απευθύνεται η μουσική μας σε στενόμυαλους ανθρώπους.

Ανησυχείς για τις αντιδράσεις των οπαδών σας;

Πάντα ανησυχώ στην αρχή κάθε κυκλοφορίας. Αν δεν ήμουν, όμως, σίγουρος για την ποιότητα του “Infected” τότε θα είχαμε πρόβλημα. Αισθάνομαι πάρα πολύ σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα και αυτοί είναι οι HAMMERFALL του 2011!

Όπως είπες και πριν, αν ακούσει κάποιος προσεκτικά το δίσκο, διακρίνει τα κλασικά στοιχεία των HAMMERFALL (ιδιαίτερα στα ρεφρέν). Ήταν δύσκολη, για σένα, η διαδικασία της σύνθεσης αυτή τη φορά;

Καθόλου. Η διαδικασία της σύνθεσης ήταν ουσιαστικά η ίδια όπως και με όλους τους προηγούμενους δίσκους των HAMMERFALL. Δεν σκέφτομαι από πριν τι θα γράψω… Εξαρτάται κάθε φορά από τη διάθεση μου. Η μουσική των HAMMERFALL βγαίνει μέσα από την καρδιά και δεν είναι προϊόν επεξεργασίας, ανάλυσης και λογικής. Αυτά τα αφήνουμε για άλλες μπάντες.

Έχεις κάποιο αγαπημένο τραγούδι στο δίσκο;

Όχι. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι όλα «παιδιά μου». Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να γράφω ίδιο στυλ τραγουδιών. Μου αρέσει να υπάρχει ποικιλία και ένα υψηλό επίπεδο σε όλα τα τραγούδια. Θα σου πω κάτι… Ξέρεις, φυσικά, τη σημασία του “The number of the beast” για το heavy metal. Πόσοι και πόσοι μουσικοί δεν ξεκίνησαν να ασχοληθούν συστηματικά με το metal λόγω αυτού του δίσκου. Υπάρχουν ύμνοι όπως το ομώνυμο κομμάτι και το “Hallowed be thy name” αλλά υπάρχουν και τα μέτρια κομμάτια όπως το “Gangland”. Επιδίωξη μας είναι να δημιουργούμε πάντα το “Somewhere in time” για τους HAMMERFALL! Μπορεί να μην περιέχει κανένα ύμνο (όπως π.χ. το “Hallowed be thy name) αλλά όλα τα κομμάτια είναι εξαιρετικά και πιάνουν ένα υψηλό επίπεδο.

Το 2000 δεχτήκατε σφοδρή κριτική για το “Renegade” και την προσπάθεια να γίνεται λίγο πιο εμπορικοί. Ύστερα από τόσα χρόνια, θεωρείς ότι ήταν δίκαιη εκείνη η κριτική;

Κατηγορηματικά σου απαντώ πως η κριτική που δεχτήκαμε ήταν άδικη. Δεν μπορείς, πάλι, να κρίνεις το υλικό ενός δίσκου από την παρουσία και μόνο ενός παραγωγού που δεν έχει σχέση με το metal (Michael Wagener). Τα τραγούδια ήταν πολύ καλά και ο Wagener ουσιαστικά λειτούργησε σαν ένας μηχανικός ήχου και σαν ένα έμπειρος άνθρωπος της βιομηχανίας που μας πρότεινε κάποιες ιδέες. Εμείς γράφουμε τα κομμάτια και ουσιαστικά αποφασίζουμε για το πώς θα ακουστεί τελικά ο κάθε δίσκος. Αν κάποιος επιλέγει να μην ακούσει το δίσκο μόνο και μόνο γιατί διαβάζει ένα όνομα που δεν ταιριάζει με τα γούστα του, τότε δεν έχω να πω κάτι.

Έχουν αλλάξει οι επιρροές σου σαν συνθέτης;

Φυσικά! Εξελίσσομαι σαν άνθρωπος και σαν μουσικός. Βλέπω διαφορετικά κάποια πράγματα και ακούω νέα συγκροτήματα και νέους μουσικούς. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι γυρίζω την πλάτη μου στις μεγάλες μου αγάπες (π.χ. ACCEPT, PRIEST, MAIDEN). Αλλά δεν είναι δυνατόν να εγκλωβιστώ μόνο σε αυτά γιατί τότε θα γίνουμε ένα από τα πιο βαρετά και προβλέψιμα heavy metal γκρουπ. Να σκεφτείς αυτή την περίοδο άρχισα να ξανακούω πολύ death metal και ξεσκόνισα από τη δισκοθήκη μου τα άλμπουμ των MORBID ANGEL. Επιπλέον, λατρεύω την τελευταία δουλειά των SLAYER “World painted blood”. Όλα αυτά φιλτράρονται και περνούν στη μουσική των HAMMERFALL. Είναι αναζωογονητικό.

Πως θα χαρακτήριζες τον Joacim Cans; Είσαστε μαζί πάνω από 15 χρόνια…

(γέλια) Είναι τελειομανής και θέλει πάντα να έχει τον έλεγχο. Είναι αυτό που λέμε control freak και είμαι σίγουρος ότι αν τον ρωτήσεις θα πει το ίδιο και για μένα. Είναι έτσι σαν άνθρωπος… Είναι η φύση του και θεωρώ ότι ταιριάζουμε απόλυτα σαν άνθρωποι. Αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα ήμασταν μαζί όλα αυτά τα χρόνια.

Τι θυμάσαι από το θρυλικό live του 1997 στην Αθήνα με τους GAMMA RAY;

Τέλειο live! Ήμασταν μικροί και απολαμβάναμε την κάθε στιγμή και φυσικά θυμάμαι πολύ έντονα τις αντιδράσεις των Ελλήνων… Θεότρελοι!

Θα σας δούμε ξανά στη χώρα μας; Τι λες;

Το λέω κάθε φορά που βγάζουμε δίσκο… Θέλουμε πάρα πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι έχουμε πολλούς και πιστούς οπαδούς στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα έρθουμε. Έχουν περάσει 15 περίπου χρόνια από την πρώτη και τελευταία επίσκεψη μας.

 

Σάκης Νίκας

 

www.hammerfall.net

 

Line Up:

Joacim Cans (Φωνητικά)

Oscar Dronjak (κιθάρα)

Pontus Norgren (κιθάρα)

Fredrik Larsson (μπάσο)

Anders Johansson (drums)

 

Discography:

 

“Glory to the brave” (1997)

“Legacy of kings” (1998)

“Renegade” (2000)

“Crimson thunder” (2002)

“Chapter V: Unbent, unbowed, unbroken” (2005)

“Threshold” (2006)

“Masterpieces” (2008)

“No sacrifice, no victory” (2009)

“Infected” (2011)

Did you know that:

 

1. Οι HAMMERFALL δεν δίστασαν ποτέ να κρύψουν την αγάπη τους για τραγούδια και συγκροτήματα που δεν ανήκουν απαραίτητα στο χώρο του metal. Μάλιστα, το 2009 διασκεύασαν το διαχρονικό hit των THE KNACK “My Sharona”.

2. Ο παραγωγός του “Infected” James Michael έχει δημιουργήσει ένα super γκρουπ με τον Nikki Sixx και τον DJ Ashba, τους SIXX: A.M.

3. Ο κιθαρίστας Pontus Norgren έπαιζε πριν στους THE POODLES.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here