“Back to square one”
Μια από τις πιο αξιόλογες και αναπάντεχες κυκλοφορίες στον ευρύτερο prog rock χώρο ήταν το τέταρτο άλμπουμ των Ιταλών HEADLESS, “Square one”, δίσκος που γεφυρώνει το hard rock και hair metal με το prog rock με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, έχοντας και τον Goran Edman στα φωνητικά! Αρκετοί μπορεί να τους θυμάστε απ’ όταν άνοιγαν για τους FATES WARNING και μας επισκέφτηκαν το 2019. Το Rock Hard και ο Φίλιππος Φίλης συνομίλησαν με τους δύο Ιταλούς κιθαρίστες της μπάντας Walter Cianciusi και Dario Parente οι οποίοι υπηρετούν εδώ και μερικά χρόνια στις επάλξεις της μπάντας του Geoff Tate. Οι συμπαθέστατοι Ιταλοί μίλησαν για την αγάπη τους για τους CONCEPTION, QUEENSRYCHE και ELEGY και ειδικά για το πώς ο μπασίστας των τελευταίων έγινε πρόσφατα μόνιμο μέλος της μπάντας.
Το “Square one” κυκλοφόρησε πέντε χρόνια μετά τον προκάτοχο, “Melt the ice away”. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα και σε ποια χρονική στιγμή «γκαζώσατε» και άρχισε να παίρνει μορφή ο νέος δίσκος; Έπαιξε καθόλου ρόλο σ’ αυτή τη πορεία η πανδημία;
Walter Cianciusi: Βασικά, είχαμε αρχίσει τη σύνθεση των τραγουδιών για το νέο δίσκο ήδη κατά την άνοιξη του 2018 αλλά σταματήσαμε κάπου στον Απρίλιο γιατί επικοινώνησε μαζί μας το management του Geoff Tate ο οποίος είχε ανάγκη από μια μπάντα για τα διάφορα φεστιβάλ όπου είχε προγραμματιστεί να παίξει όλο το “Operation: mindcrime”. Και εκεί που δεν το περιμέναμε, μετά από το καλοκαίρι του 2018, εγώ και ο Dario μείναμε με τον Geoff και περιοδεύσαμε μαζί για όλο το 2019. Ήταν μονάχα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που βρήκαμε το χρόνο για να αφοσιωθούμε πλήρως στους HEADLESS και το “Square one”. Εννοείται φυσικά πως η πανδημία επηρέασε κάπως την σύνθεση του δίσκου αφού οι στίχοι είναι γενικά σκοτεινοί και μιλάνε για τον άνθρωπο σήμερα.
Που θα λέγατε πως στέκεται το “Square one” σε σχέση με τον προκάτοχο; Στα δικά μου αυτιά ηχεί σαν μια καλογυαλισμένη εκδοχή του trademark HEADLESS ήχου και στυλ.
Walter Cianciusi: Ναι συμφωνώ και σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο. Το “Square one” είναι σίγουρα ένα σκαλί πιο πάνω από τον προηγούμενο δίσκο. Αυτή τη φορά δούλεψα πραγματικά πολύ σκληρά για ένα τέλειο αποτέλεσμα και νομίζω πως βρήκα την ιδανική ισορροπία. Και στο κομμάτι της παραγωγής νομίζω πως βρήκαμε μια ισορροπία ανάμεσα σ’ έναν σύγχρονο ήχο και ένα πιο 80s, όπως στο “Under lock and key” των DOKKEN.
Ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι τώρα στο “Square one”?
Dario Parente: Είμαστε γενικά πολύ ευχαριστημένοι. Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε πεπεισμένοι πως έχουμε ένα πολύ δυνατό άλμπουμ στα χέρια μας. Έχουμε λάβει άριστες κριτικές σε περιοδικά και ιστοσελίδες απ όλο τον κόσμο. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι!
Ένα βασικό χαρακτηριστικό των HEADLESS είναι σίγουρα η αναπάντεχη αλλά άρτια μίξη 80s hard rock με μια πιο progressive rock νοοτροπία. Πως τα καταφέρνετε και κατά πόσο συμφωνείς;
Walter Cianciusi: Ναι, συμφωνώ πλήρως. Πιστεύω πως οι HEADLESS αναπληρώνουν το κενό μεταξύ AOR και progressive metal λες και οι MR. BIG συναντούν τους RUSH. Ή, διαφορετικά, φαντάσου ένα AC/DC riff αλλά στα πλαίσια μιας πολύπλοκης δομής όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους FATES WARNING. Αυτό ακριβώς είναι οι HEADLESS.
Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της μπάντας είναι η προϋπηρεσία των μελών σε άλλες γνωστές μπάντες και σπουδαίους καλλιτέχνες: GEOFF TATE, JOHN NORUM, ELEGY, YNGWIE MALMSTEEN, για να αναφέρω μερικά μόνο. Πως έχει διαμορφώσει αυτή η εμπειρία τη μουσική των HEADLESS και εσάς προσωπικά ως μουσικοί;
Dario Parente: Κοίτα, οι QUEENSRYCHE για παράδειγμα, ήταν πάντοτε μια βασική επιρροή της μπάντας. Τώρα ειδικά, αφού εγώ και ο Walter έχουμε παίξει με τον Geoff Tate, γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια της μουσικής του. Πέραν των QUEENSRYCHE, οι ELEGY και CONCEPTION μας επηρέασαν πολύ. Όσον αφορά τον Yngwie, εννοείται πως τρέφουμε μεγάλο σεβασμό. Είναι ένας τεράστιος κιθαρίστας αλλά δεν μας εκπροσωπεί τόσο το δικό του στυλ σύνθεσης και ειδικά τον Goran, αφού δεν του αρέσει το neoclassical metal όσο το rock/blues και η progressive rock σκηνή. Ωστόσο, οφείλω να αναφέρω πως τραγούδια όπως το “Misdirection” μου θυμίζουν αρκετά τον τρόπο με τον οποίο ο Goran έγραφε τα φωνητικά και τα χορωδιακά μέρη για τον Malmsteen.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη μπάντα είναι ο Martin Helmantel στο μπάσο, ο οποίος έπαιζε παλιότερα στους ELEGY. Τι έχει φέρει ο Martin στους HEADLESS από την προϋπηρεσία του στους ELEGY?
Walter Cianciusi: Ο Dario κι εγώ χρωστάμε τη φιλία και το κοινό μουσικό πάθος μας σε τρεις μπάντες: QUEENSRYCHE, ELEGY και CONCEPTION. Χωρίς αυτές τις μπάντες, δεν θα είχαμε γνωριστεί. Το soundtrack των σχολικών μας χρόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα “Supremacy” και “Lost” των ELEGY. Όταν πρόσεξα πως ο Martin μας «ακολουθεί» στο Facebook, κατενθουσιάστηκα. Μάλιστα, κοιτούσα συχνά τη σελίδα μας μόνο για να δω αν μας έχει κάνει καινούργια likes! Μια μέρα λοιπόν, βρήκα το κουράγιο ώστε να του προτείνω να έρθει στη μπάντα ως μόνιμο μέλος. Η απάντηση του έφτασε λίγα μόλις λεπτά μετά και φυσικά με έκανε υπερήφανο. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα προόδου με τον Martin. Έχει τρομερή εμπειρία τόσο στο studio όσο και σε συναυλιακό επίπεδο. Επιτέλους, έχουμε έναν αξιόλογο ήχο στο μπάσο. Ειλικρινά ανυπομονώ να παίξουμε μαζί ζωντανά.
Έχετε συνεργαστεί σε προηγούμενα άλμπουμ με πολύ σημαντικούς guest μουσικούς. Υπάρχουν πλάνα για μελλοντικές συνεργασίες με άλλους γνωστούς μουσικούς; Έχετε κάποιες προσωπικές προτιμήσεις και συνεργασίες που ονειρεύεστε;
Dario Parente: Εννοείται ναι, θα υπάρξουν κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον! Προς το παρόν όμως είναι επτασφράγιστο μυστικό! Όσον αφορά συνεργασίες που ονειρεύομαι… όντας οπαδός των πρώιμων GENESIS, θα ήθελα πολύ να παίξω με τον Steve Hackett ή τον Mike Rutherford σε κάποια απ τα τραγούδια μας. Θα ήταν επιπλέον ωραία να είχαμε και έναν heavy metal θρύλο στο επόμενο άλμπουμ.
Επ’ αυτού, πως προέκυψε η συνεργασία με τον Jim Matheos και πως καταφέρατε να ταιριάξετε το εκλεκτικό του στυλ με τα hard rock θεμέλια των HEADLESS;
Walter Cianciusi: Το 2013, όταν κυκλοφορήσαμε το “Growing apart” άλμπουμ, περιοδεύσαμε με τους FATES WARNING. Ταίριαξα αμέσως με τον Jim. Είμαστε και οι δύο αρκετά συνεσταλμένοι και μάλιστα, όταν βρισκόμασταν στα backstage party, καθόμασταν ο καθένας στις γωνίας μας και κοιτούσαμε τους άλλους που περνάγανε καλά (γέλια). Πλέον, όταν μιλάμε, η συζήτηση αφορά σχεδόν αποκλειστικά μουσικά ζητήματα. Α, και μάλιστα, στα soundcheck, συχνά ανταλλάσσαμε κιθάρες. Η φιλία μεταξύ μας θεμελιώθηκε στους επόμενους μήνες και μάλιστα συνεργαστήκαμε για την μεταφορά του νέου FATES WARNING δίσκου σε παρτιτούρες για τις εκδόσεις Sheet Happens. Μαζί έχουμε κάνει τρία βιβλία βασισμένα σε FATES δίσκους. Όταν, λοιπόν έγραψα τη μουσική για το “Frame”, μια μπαλάντα ξεκάθαρα βασισμένη στην “Parallels” εποχή των FATES WARNING, μου φάνηκε εντελώς φυσικό να ζητήσω από τον Jim να παίξει το αρχικό σόλο. Και διάολε, το ανέβασε πολύ!!
Χάρη στο καταπληκτικό βιογραφικό των μελών της μπάντας, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα είδος supergroup. Συμφωνείς μ’ αυτή την οπτική και ποια είναι η άποψη σου όσον αφορά αυτό που λέμε supergroup;
Dario Parente: Η μπάντα βασικά υπάρχει από τα 90s και μόνο στα τελευταία χρόνια έχει πάρει αυτή τη μορφή που λες. Είναι βασικά μια σύμπτωση αλλά, απ την άλλη, όσο ασχολείσαι με τη μουσική βιομηχανία, συναντάς promoters, μάνατζερ, μουσικούς και πολλούς ακόμα. Όπως και να ‘χει, μας χαροποιεί πολύ να μας βλέπουν σαν ένα supergroup αφού, όταν έγινε η επανένωση με τον Walter το 2011, θέλαμε όντως ένα super line-up με κορυφαίους μουσικούς.
Οι HEADLESS έχουν περιοδεύσει με διάφορες και διαφορετικές μπάντες, ανοίγοντας για τους SKID ROW, FATES WARNING ακόμα και τους doom metal βετεράνους CANDLEMASS. Πως έχουν ανταποκριθεί διάφοροι οπαδοί στη μουσική σας και με ποιες άλλες μπάντες ελπίζεις να περιοδεύσεις στο μέλλον;
Walter Cianciusi: Όντως, ανά τα χρόνια είχαμε τη τύχη να περιοδεύσουμε με θρυλικές μπάντες από τα 80s. Το καλό με μας είναι πως μπορούμε να αλλάξουμε το setlist αναλόγως, αφού έχουμε βαριά κομμάτια, prog τραγούδια όπως και μερικά πιο AOR και hard rock. Έχουμε ό,τι θέλεις! Εν τω μεταξύ, στο εγγύς μέλλον σκεφτόμαστε να φέρουμε τους HEADLESS στις ΗΠΑ ως support για τον Geoff Tate, πράγμα που θα σημαίνει πως ο Dario κι εγώ, θα είμαστε στη σκηνή για πάνω από τρεις ώρες. Είναι δυνατόν; θα δείξει…
Μετακομίσατε πρόσφατα από την Mighty Music στην Αμερικάνικη M–Theory Audio απ όπου κυκλοφόρησε και το “Square one”. Πως σας έχει ωφελήσει αυτή η κίνηση και πως σκέφτεστε να επεκταθείτε και στις ΗΠΑ;
Dario Parente: H M-Theory κάνει τα πάντα για να προωθήσει τη μπάντα. Κάθε μέρα μας ζητάνε συνεντεύξεις, και οτιδήποτε άλλο που μας βοηθά να βγούμε προς τα έξω. Ευτυχώς ακουγόμαστε ολοένα και περισσότερο στο Αμερικάνικο ραδιόφωνο ειδικά τώρα με το νέο δίσκο.
Οι HEADLESS είναι μια μπάντα με διεθνές line–up. Πως καταφέρνετε να γεφυρώσετε γεωγραφικά, πολιτισμικά και άλλες διαφορές;
Walter Cianciusi: Οι γεωγραφικές διαφορές είναι πολύ σοβαρές. Ο καθένας προετοιμάζεται και κάνει πρόβες μόνος του. Λίγο πριν την περιοδεία, βρισκόμαστε για μερικές πρόβες και ύστερα, φύγαμε! Να ξέρεις πως οι μπάντες που έχουν ανάγκη από βδομάδες επί βδομάδων προβών, έχουν ένα σκοτεινό μυστικό: δεν προετοιμάζονται ο καθένας σωστά πιο πριν, στο σπίτι! Όσον αφορά τη γλώσσα, τα Αγγλικά είναι προφανώς το κοινό σημείο. Φαντάσου Ιταλούς, Σουηδούς και Ολλανδούς μαζί… κυριολεχτικά σφάζουμε τη γλώσσα! (γέλια)! Αλλά εννοείται πως καταλαβαινόμαστε. Οι διαφορές κουλτούρας είναι όντως μεγάλες αλλά παράλληλα το πιο ενδιαφέρον και αξιοπερίεργο πράγμα που μας ενώνει. Δηλαδή, φαντάσου υπάρχουν μέρες που παρατηρώ τον Goran και την καθημερινή του ρουτίνα και με πιάνει κατάθλιψη! Έχει πραγματικά μια σκοτεινή ψυχή, είναι λιγομίλητος και τέλος πάντων πολύ «Σουηδός»! Είμαι σίγουρος πως θα μας βλέπει σαν ανόητους εμάς τους Ιταλούς που όλο χαζογελάμε και σαχλαμαρίζουμε!
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας! Έχετε κανένα μήνυμα για τους εν Ελλάδι οπαδούς σας;
Dario Parente: Αν σας αρέσει το μελωδικό metal και το progressive rock ακούστε το “Square one”. Ίσως να μας θυμάστε, είχαμε παίξει με τους FATES WARNING στην Ελλάδα και ελπίζουμε πραγματικά να το επαναλάβουμε.
Φίλιππος Φίλης