Marianna Florou (PROJECT RENEGADE) – “My musical heroes”

0
657
Photo by Lefteris Tsoureas
Project Renegade
Photo by Lefteris Tsoureas

“My musical heroes”

Οι PROJECT RENEGADE, παίζουν την Παρασκευή 26/4 στο Temple, μαζί με τους OATHSWAN και τους DRAMA PRINCESS, παρουσιάζοντας το πρόσφατο άλμπουμ τους, “Ultra terra”. Επικοινωνήσαμε με την τραγουδίστρια του σχήματος, Marianna Florou για να μας πει τις καλλιτέχνιδες που είναι τα μουσικά της είδωλα και την επηρέασαν τα μέγιστα στην καριέρα της. Ιδού τι μας είπε:

Amy Lee

Το σποτάκι «η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή» το θυμάστε; Κάπως έτσι είναι και για μένα με την συγκεκριμένη τραγουδίστρια. 20 χρόνια πριν, σε έναν κινηματογράφο, ακούω ένα κομμάτι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλοτε έχεις ακούσει στη ζωή σου. Τότε φυσικά δεν υπήρχε shazam να δω ποιο συγκρότημα είναι και απογοητευμένη συνεχίζω τη ζωή μου. Μετά από μερικά βράδια βλέπω ένα video clip στην τηλεόραση, που είναι αυτό το κομμάτι. Success! Οι EVANESCENCE μπαίνουν στη ζωή μου, όπως και στη ζωή πολλών άλλων, σε μια καθοριστική, τρυφερή ηλικία, όπου για πρώτη φορά βλέπω μια γυναίκα να ηγείται ενός rock συγκροτήματος. Η εισχώρηση της goth αισθητικής στο mainstream, δεν βρίσκει καμιά αντίσταση και οι EVANESCENCE βγάζουν τη μια επιτυχία μετά την άλλη. Μετά από εμμονή περίπου ενός έτους τους βλέπω και live για πρώτη φορά στον Λυκαβηττό (πρώτη rock συναυλία μάλιστα), κάγκελο μπροστά μετά από ώρες αναμονής στο λιοπύρι και για πρώτη φορά (πολλές πρώτες έτσι;) βλέπω μια γυναίκα να κοπανιέται χωρίς αύριο ιδρωμένη και ξεμαλλιασμένη στη σκηνή χωρίς να την νοιάζει τίποτα και να μας δείχνει τι σημαίνει να έχεις cut-throat attitude.
Πέρα από την εξωπραγματική φωνή που έχει η Amy Lee, το πιο inspiring χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι πραγματικά ο εαυτός της και δεν την νοιάζει τίποτα, δεν ωραιοποιεί ούτε πλασάρει τον εαυτό της σαν κάτι που δεν είναι και δεν την απασχολεί το industry standard, η εικόνα και αυτό που τόσο συχνά ακούμε ως πακέτο, γιατί το ταλέντο της είναι αδιαμφισβήτητο και σαρωτικό. Επίσης, το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο cool μουσικούς που έχω γνωρίσει είναι κάτι που ολοκληρώνει την αγάπη που έχω προς εκείνη γιατί δείχνει την ποιότητά της σαν άνθρωπος γενικά. Γενικά αποφεύγω να meet my heroes για να μην απογοητεύομαι αλλά σε αυτή την περίπτωση όταν έτυχε να μοιραστούμε τη σκηνή πριν μερικά χρόνια με τους EVANESCENCE ήταν πραγματικά ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα όχι τόσο για το onstage experience αλλά για όσα έζησα backstage. Ήταν σαν ένας κύκλος που ήρθε και έκλεισε και σίγουρα έχει σημαδέψει τη ζωή μου και τη μουσική μου πορεία.

 

Project Renegade

Maria Brink

Εμπρός να προσκυνήσουμε την Mother Maria! Φωνή, θεατρικότητα, concept, visuals και περσόνα που απλά είναι καθηλωτική όταν την βλέπεις. Πέρα από το όλο οπτικό που έχουν οι IN THIS MOMENT, προσωπικά θεωρώ ότι η Maria Brink έχει μια από τις πιο ποικιλόμορφες φωνές στη metal σκηνή και κυρίως στο μοντέρνο ιδίωμα. Μπορεί να τραγουδήσει από τα πιο απαλά, συναισθηματικά κομμάτια μέχρι να κάνει τα πιο ψηλά screams που κρατάνε 500 χρόνια και για μένα προσωπικά είναι η καλύτερη screamer με μεγάλη διαφορά. Νιώθεις ένα δέος όταν την βλέπεις, κάπως φοβάσαι και κάπως εξιτάρεσαι και αυτό είναι κάτι το μοναδικό που δείχνει τεράστιο star quality. Είναι μοναδική και έχει καταφέρει να εντάξει στο performance της πολλά είδη τέχνης, πράγμα που δεν το βλέπεις συχνά, από χορό, μέχρι visuals και ενδυματολογία, για να δημιουργήσει μια συνολική εμπειρία στον θεατή και να περάσει την αισθητική της. Επιπλέον, η απενοχοποίηση του γυναικείου σώματος και η χρήση του με τρόπο που να επιτελεί ένα μέσο απελευθέρωσης και τέχνης on stage με στόχο και όραμα είναι κάτι που το έχει πετύχει στο 100%. Είναι κάτι το πρωτοποριακό, σωστά εκτελεσμένο, με αισθητική και είναι σίγουρα έμπνευση σε μια βιομηχανία που οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν που να σταθούν στο θέμα αυτό γιατί φοβούνται για το πώς θα σχολιαστούν.

Cristina Scabbia

Και μόνο ότι μια μπάντα από την γειτονική Ιταλία κατάφερε να αναδειχθεί τότε στην παγκόσμια metal σκηνή είναι τεράστιο επίτευγμα. Ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο σε σχέση με την εποχή, η Cristina Scabbia έχει διαγράψει μια δικιά της πορεία με ένα δικό της προσωπικό ύφος. Από την αρχή ήταν αρκετά μακριά το στυλ των LACUNA COIL από το δημοφιλές συμφωνικό ευρωπαϊκό στυλ της εποχής και η Cristina Scabbia τραγουδούσε με διαφορετικό τρόπο από άλλες τραγουδίστριες. Συνδυάζοντας groovy, gothic και alternative στοιχεία σίγουρα αποτελεί βασική επιρροή μου γιατί και η ίδια η μουσική των LACUNA COIL είναι επηρεασμένη από είδη που έχουν επηρεάσει τους PROJECT RENEGADE.

Tarja Turunen

Η μία και μοναδική, η βασίλισσα του χιονιού και της καρδιάς μας Tarja δεν μπορεί να λείπει από αυτή την λίστα. Εντάξει όποιος ασχολείται με γυναικείες φωνές στο metal δεν μπορεί να μην έχει περάσει μια NIGHTWISH εποχή, είναι rite of passage τι να κάνουμε. Μια μοναδική φωνή, ένας συνδυασμός της opera και του metal, οι NIGHTWISH καθιέρωσαν ένα είδος που ενέπνευσε πάρα πολλές μπάντες και η Tarja έχει μείνει στο πάνθεον αυτού. Σίγουρα μου άνοιξε έναν άλλον μουσικό κόσμο που με οδήγησε σε ένα διαφορετικό μουσικό μονοπάτι όσον αφορά τις σπουδές μου και μένει στη σκέψη μου με γλυκιά νοσταλγία μιας άλλης εποχής.

Hayley Williams

Outsider σε σχέση με τα παραπάνω ονόματα γιατί μιλάμε για τελείως διαφορετικό είδος αλλά η pop punk Hayley Williams είναι σίγουρα καθοριστική επιρροή για μένα. Πέρα από τη δύναμη φωνής, το πόσο άνετη είναι στη σκηνή και πόσο αληθινή καλλιτέχνης που δεν κρύβει τα καλά και τα κακά της είναι σίγουρα κάτι που δεν συναντάς συχνά. Γενικά οι PARAMORE είναι μουσικάρες και μπαντάρα που έχουν απίστευτη χημεία live όπως και απίστευτη επικοινωνία με το κοινό και δεν φοβούνται να πειραματίζονται και να μας δείχνουν πόσο versatile είναι. Επιπλέον οι στίχοι που γράφει η Hayley Williams είναι προσωπικοί, ειλικρινείς και βιωματικοί και καταλαβαίνω πόσο υπάρχει η ανάγκη για να εκφραστεί και να διοχετεύσει ότι αρνητικό συναίσθημα έχει μέσα από αυτούς, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και που σίγουρα αποτελεί και δικό μου προσωπικό στόχο μέσα από την συγγραφή στίχων.

Sharon den Adel

Δεν υπάρχει πιο ευγενικός άνθρωπος και πιο down to earth από την συγκεκριμένη τραγουδίστρια και γενικά από τους WITHIN TEMPTATION. Πάντα με διάθεση και χαμόγελο να ανταλλάξει μια κουβέντα με όποιον την πλησιάζει και φυσικά μετά να πάει να σκοτώσει πάνω στη σκηνή. Οι WITHIN TEMPTATION θέλουν πάντα να είναι μέσα στα πράγματα και δεν έμειναν απολιθωμένοι στο συμφωνικό στυλ με το οποίο ξεκίνησαν, αλλά πάντα προσπαθούν να είναι relevant με ότι συμβαίνει στο σήμερα. Πράγμα που είναι καταπληκτικό αν σκεφτείς ότι είναι 30 χρόνια μπάντα σχεδόν. Γενικά οι WITHIN TEMPTATION είναι πολύ αγαπημένοι μας, έχουμε μοιραστεί πολλές φορές την ίδια σκηνή στο εξωτερικό, έχουμε κάνει και το socializing μας backstage και γενικά είναι πέρα από μια πολύ επαγγελματική μπάντα και πάρα πολύ cool χαρακτήρες. Ακριβώς επειδή τους έχω δει πολλές φορές live μπορώ να πω ότι η Sharon είναι κάθε φορά το ίδιο τρομερή, η φωνή της δεν σταματάει μπροστά σε κανένα εμπόδιο (κάτι ξέρω για να το λέω αυτό!) και πάντα έχει ένα μήνυμα να περάσει στο κοινό της.

Lzzy Hale

Ίσως η πιο δυνατή γυναικεία φωνή που έχω ακούσει ποτέ! Τρομακτική δύναμη, το λιγότερο! Αυτό που έχει καταφέρει με τον αδερφό της είναι οnce in a lifetime να αποκτήσουν τόση άμεση αναγνωρισιμότητα, Grammys και δεν συμμαζεύεται σε τόσο νεαρή ηλικία. Επίσης να τραγουδάει Alicia Keys και Whitney Houston το ίδιο καλά με τα δικά της κομμάτια είναι πραγματικό ταλέντο. Όταν την είχα δει live πριν μερικά χρόνια μου έδωσε την αίσθηση old school rocker που έρχεται απλά για να ροκάρει επειδή γουστάρει. Απλή και άμεση, έχει μια αυθεντικότητα που με κέρδισε και με κάνει να ανυπομονώ κάθε φορά που ακούω καινούργια μουσική των HALESTORM.

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here