OzNor interview

0
243

“Magyar stormbringer”

Ο Norbert Ozogány είναι ένας Ούγγρος καλλιτέχνης, που κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες το full length instrumental άλμπουμ, “Stormbringer” και το EP “Shattered illusions”. O Σάκης Φράγκος επικοινώνησε μαζί του για να μας μιλήσει για τις δύο αυτές δουλειές του.

Πως αποφάσισες να δημιουργήσεις ένα instrumental άλμπουμ;
Καλή ερώτηση. Έγραφα τις πρώιμες μορφές των κομματιών μερικά χρόνια πριν. Τότε σκεφτόμουν να αφήσω χώρο για τραγουδιστή, φυσικά. Είχα μερικά πολύ rough demos, που για κάποιον περίεργο λόγο, άρεσαν σε αρκετό κόσμο. Περνούσαν όμως τα χρόνια και αποφάσισα πέρυσι να κάνω ένα instrumental άλμπουμ με αυτά τα προσχέδια. Από τη στιγμή που δεν γίνομαι νεότερος και οι υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες δεν γίνονται λιγότερες, η κιθάρα πλέον είναι πιο πολύ ένα hobby, που όμως μου τρώει πάρα πολύ χρόνο. Φυσικά δεν παραπονιέμαι όμως, αφού μου γεμίζει τη ζωή να γράφω μουσική. Φυσικά και η τεχνολογία έχει προοδεύσει τρομερά και τώρα μπορείς να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μίξη και mastering στο σπίτι, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί μερικά χρόνια πριν. Έτσι, το 2019, γεννήθηκαν οι OzNor, ως ένα instrumental project και κυκλοφόρησα το “Stormbringer” τον Σεπτέμβριο του 2019 και το EP “Shattered illusions” τον Φεβρουάριο του 2020.

Έχεις κάνει κάποιες σπουδές στην κιθάρα;
Έκανα μαθήματα για τρία χρόνια, αλλά τίποτα παραπάνω απ’ αυτό. Πήρα μερικές βασικές αρχές και κάποιους πραγματικά πολύ χρήσιμους τρόπους εξάσκησης, που ακόμα χρησιμοποιώ, αλλά στη συνέχεια μελετούσα μόνος μου. Η πρώτη μου κιθάρα ήταν μία παλιά ακουστική κιθάρα, που δεν μπορούσα καν να την κουρδίσω, αλλά δεν το έβαζα κάτω. Αν με ρωτούσες, θα ενθάρρυνα όλους τους επίδοξους κιθαρίστες να επισκεφτούν έναν καλό δάσκαλο, αν σκοπεύουν να μάθουν να παίζουν κιθάρα. Σίγουρα κάνει πολλά πράγματα ευκολότερα. Αλλά στο τέλος, όλα έχουν να κάνουν με το πόσες ώρες εξασκείσαι κάθε μέρα.

Προσπάθησες να βρεις δισκογραφική εταιρία ή πιστεύεις ότι κάνοντας μία DIY κυκλοφορία θα ήταν καλύτερη επιλογή;
Όχι, δεν έχω ψάξει για εταιρία ακόμα, ελπίζω να με ψάξει η εταιρία! Χαχαχα! Ξέρεις, μία ανεξάρτητη παραγωγή, σου δίνει την ανεξαρτησία να μην έχεις να κάνεις με χρονοδιαγράμματα, image και όλα αυτά. Από τη στιγμή που το κάνω σαν hobby κι έχω καθημερινή δουλειά για να βγάζω τα προς το ζην, θα ήταν αδύνατο να μπορέσω να ακολουθήσω τους κανόνες μία δισκογραφικής. Από την άλλη, σίγουρα, μία εταιρία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να έχεις έναν πιο επαγγελματικό ήχο, look αλλά πάνω απ’ όλα marketing.


Πως είναι η σκηνή του heavy metal στην Ουγγαρία στις μέρες μας;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν παρακολουθώ πολλά καινούργια σχήματα στην σκηνή, αλλά υπάρχουν σίγουρα αρκετά. Μεγάλωσα ακούγοντας τους classic metallers POKOGELP και τους thrashers MOBYDICK. Από τις πιο καινούργιες μπάντες, έχω ξεχωρίσει τους DALRIADA, τους NIBURTA και τους TALES OF EVENING. Οι DALRIADA παίζουν metal που το αναμιγνύουν με Ουγγρική folk μουσική, οι NIBURTA παίζουν metal που το συνδυάζουν με Ουγγρική, Βουλγάρικη κ.ο.κ. folk μουσική, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι ενεργοί, Τσέκαρε και τα τρία σχήματα που σου είπα.

Έχει ψάξει για άλλα μέλη ή αποφάσισες να κάνεις κάτι μόνος σου; Θα έκανες ένα συγκρότημα για να κάνεις συναυλίες ή περιοδείες;
Προσπάθησα να βρω ντράμερ και κιθαρίστα, μαζί μ’ έναν τύπο που τζάμαρα για κάποια χρόνια. Αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε τους κατάλληλους, οπότε το παρατήσαμε. Αποφάσισα, λοιπόν, να δημιουργήσω το δίσκο μόνος μου. Αν υπήρχε ενδιαφέρον να γίνουν περιοδείες, φυσικά και θα δημιουργούσα ένα σχήμα. Δεν τίθεται ερώτημα.

Θα πήγαινες να παίξεις κιθάρα σε άλλο γκρουπ, με κάποιον τραγουδιστή ίσως;
Γιατί όχι; Φυσικά, θα πρέπει το μουσικό ύφος κι αυτό του τραγουδιστή, να με καλύπτουν απόλυτα. Είμαι ιδιαίτερα κριτικός σε ότι έχει να κάνει με τα φωνητικά. Υπάρχουν τόσο καλά σχήματα εκεί έξω, με πολύ ωραία μουσική, αλλά –κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον- ο τραγουδιστής δεν κολλά. Στο τέλος, όλα έχουν να κάνουν με τον χρόνο και το budget. Αυτή τη στιγμή, έχω να διαχειριστώ τις ισορροπίες ανάμεσα στη δουλειά, το hobby και τη ζωή μου. Μακάρι να είχα μόνο να διαχειριστώ τα δύο τελευταία!

Βλέπουμε δύο διαφορετικά εξώφυλλα στο internet για τον δίσκο σου. Γιατί συνέβη αυτό;
Ναι, φαίνεται ότι βιαζόμουν να κυκλοφορήσω το πρώτο μου project, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω το εξώφυλλο μόνος μου. Νομίζω ότι δεν ήταν τόσο κακό, αλλά δεν φαινόταν και σωστό, θα το έλεγα ερασιτεχνικό. Πήγα λοιπόν στο Moonringdesign και μου σχεδίασαν το logo για τους OzNor και στον γραφίστα ZuziMat για το εξώφυλλο. Δεν έκανα το ίδιο λάθος και στο “Shattered illusions”, πάντως.

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;
Έχω κάποια προσχέδια τραγουδιών και δουλεύω πάνω σε νέο δίσκο. Μάλλον θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, ενώ έχω και κάποιες ιδέες για ένα “όχι και τόσο metal” άλμπουμ, αλλά μέχρι στιγμής έχω την κεντρική ιδέα από ένα τραγούδι.
Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here