TARJA interview









    >








    “The voice”

    Σε λίγες μέρες, η σπουδαία Tarja Turunen, έρχεται για δύο συναυλίες στη χώρα μας και με αφορμή αυτές τις εμφανίσεις της, το ROCK HARD μίλησε μαζί της ώστε να δούμε τι ετοιμάζει αυτόν τον καιρό. Λίγο πριν τη συνέντευξη κι ενώ προετοιμαζόμουν για τις ερωτήσεις, έπεσε το μάτι μου σε μία φωτογραφία της με τον Michael Monroe των HANOI ROCKS και ξαφνιάστηκα όταν είδα ότι είναι καθηγήτρια φωνητικής μαζί με τον Monroe κι άλλους δύο τραγουδιστές στη Φιλανδική version του “The voice”. Όπως στην Ελλάδα δηλαδή. Το βασίλειο του σκυλάδικου… Για να δούμε τι ενδιαφέροντα είχε να μας πει η απόλυτη ντίβα του heavy metal…
     
    Έχεις μία κόρη δύο ετών. Πόσο σ’ έχει επηρεάσει η μητρότητα σε ότι έχει να κάνει με τη μουσική και πόσο δύσκολο είναι να περιοδεύεις μ’ ένα τόσο μικρό παιδί;

    Ακούγεται δύσκολο, η αλήθεια είναι, να συνδυάσεις την καλλιτεχνική ζωή και τη μητρότητα, αλλά είναι απίστευτο το ότι έχω καταφέρει να κάνω τα ίδια πράγματα που έκανα και πριν, ίσως και με λίγες περισσότερες συναυλίες παραπάνω και περισσότερες προκλήσεις από τη στιγμή που γεννήθηκε η κόρη μου. Μέχρι τώρα μας βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή, ο άντρας μου είναι και manager μου, οπότε ταξιδεύουμε όλοι μαζί , σαν οικογένεια. Κάποια στιγμή θα πάει στο σχολείο βέβαια κι αυτό θα αλλάξει. Έχουμε καταβάλλει όμως πολύ μεγάλη προσπάθεια στον καταρτισμό των περιοδειών για να σιγουρέψουμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε άγχος στο παιδί ή κάποιο συναίσθημα ότι δεν είναι ασφαλές. Είναι το νούμερο ένα στη ζωή μου και θα άλλαζα τα πάντα για το παιδί μου, σίγουρα.

    promo-Poras-Chaudhary-2013-05-lowΈχει επηρεάσει η μητρότητα όμως τον τρόπο που τραγουδάς ή γράφεις μουσική;

    Δεν μπορώ να σου πω αν έχω δει κάποια σημαντική διαφορά. Οι κοντινοί μου άνθρωποι πάντως, λένε ότι είμαι πάρα πολύ ήρεμη. Επίσης, θα έλεγα ότι συγχωρώ τον εαυτό μου πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Όλα αυτά τα χρόνια επιδίωκα την τελειότητα, αλλά αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Με αυτή την έννοια, με έχει επηρεάσει η μητρότητα συν το ότι μπορεί όλος ο κόσμος να δει πόσο χαρούμενη είμαι ακόμα κι όταν είμαι πάνω στη σκηνή. Περνάω πάρα πολύ καλά στη ζωή μου και είμαι ευτυχισμένη.

    Μόλις είδα ότι είσαι καθηγητής φωνητικής στο Φιλανδικό “Voice”, ενώ το ίδιο είναι και ο Michael Monroe των HANOI ROCKS!!!

    Ναι!

    Ποια είναι η εμπειρία σου μέχρι στιγμής από το παιχνίδι;

    Μέχρι στιγμής είναι καταπληκτικά. Μόλις τελειώσαμε τα “Blind auditions”, απ’ όπου βγαίνουν οι παίχτες για το κανονικό παιχνίδι και αυτό θα προβληθεί στην αρχή του 2015. Έχω ήδη την ομάδα μου και είμαι πολύ χαρούμενη, αφού έχω πραγματικά μοναδικούς τραγουδιστές. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κι εγώ ξεκίνησα από κλασική μουσική κι έφτασα να τραγουδάω heavy metal, καμία σχέση δηλαδή με το πώς άρχισα την καριέρα μου!!! (γέλια) Ήμουν πολύ νευρική στην αρχή, παρότι έχω εμφανιστεί αρκετές φορές στην τηλεόραση, αλλά όχι μ’ αυτόν τον τρόπο. Εκεί, μιλάμε πλέον για δουλειά. Δουλειά που χρειάζεται πολλά πράγματα πέρα απ’ αυτά που βλέπει ο κόσμος. Ελπίζω να είμαι σε θέση να βοηθήσω όλα αυτά τα παιδιά.

    Τα τελευταία χρόνια ζεις στην Αργεντινή, μία χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα και οικονομικά και κοινωνικά. Πως έχει επηρεάσει αυτό τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή αλλά και τη μουσική; Τι κάνεις για τους οπαδούς χωρών όπως η Ελλάδα, που πιθανώς δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα ακριβό εισιτήριο;

    Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι πολύ λυπηρή. Όταν μιλάω με ανθρώπους στη Φιλανδία που με ρωτάνε πως είναι η κατάσταση, δεν μπορούν να καταλάβουν σε καμία περίπτωση το επίπεδο της δυστυχίας και των προβλημάτων που υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Οι πολίτες μίας χώρας η οποία είναι αρκετά σταθερή, δεν μπορούν να κατανοήσουν τις συνεχώς διογκούμενες κοινωνικές διαφορές και ανισότητες. Οι άνθρωποι εδώ ψάχνουν μία αχτίδα φωτός για το μέλλον τους και σίγουρα θα γράψω κομμάτια γι’ αυτό. Αγαπώ πολύ την Αργεντινή, ήταν δική μου επιλογή να πάω εκεί και λυπάμαι πάρα πολύ για ότι συμβαίνει…

    promo-Poras-Chaudhary-2013-04-lowΩραία όλα αυτά, αλλά εγώ μιλάω για πρακτικά πράγματα. Παίρνω για παράδειγμα την Ελλάδα, όπου επικρατεί η ίδια κατάσταση με την Αργεντινή, όπου ο κόσμος γίνεται ολοένα και φτωχότερος. Τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτό; Έρχεσαι στην Ελλάδα και πολύς κόσμος δεν έχει λεφτά για να αγοράσει εισιτήριο για τη συναυλία σου. Τι είσαι πρόθυμη να κάνεις γι’ αυτό αφού ξέρεις τα προβλήματα από πρώτο χέρι και τα κατανοείς; Γιατί δεν μπορεί οι κάτοικοι της Αργεντινής και της Ελλάδας να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους κατοίκους χωρών που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, όπως η Γερμανία για παράδειγμα.

    Δεν ξέρω αν έχω εγώ τη δύναμη να κατεβάσω τις τιμές των εισιτηρίων και τον τόπο που οι τοπικοί διοργανωτές τις βάζουν. Στην Αργεντινή πάντως έχω κάνει συναυλία που μαζί με το εισιτήριο ο κόσμος έφερνε μαζί του φαγητά τα οποία πήγαιναν κατευθείαν σε ανθρώπους που τα είχαν πραγματική ανάγκη.

    Από την πλευρά μου βέβαια, θα πρέπει να πω ότι οι τιμές των εισιτηρίων εξαρτώνται άμεσα και κυρίως από την αμοιβή που παίρνει ένας καλλιτέχνης και από τον τρόπο αποπληρωμής της, οπότε θεωρώ ότι έχεις τη δύναμη να βοηθήσεις σ’ αυτό… Τέλος πάντων, ας το αφήσουμε… Στην Ελλάδα έρχεσαι με τους CRIMSON BLUE, μία μπάντα από τη Ρωσία. Τι σας έκανε να τους επιλέξετε; Τους έχεις ακούσει;

    Δεν γνωρίζω πολύ καλά τη μουσική τους και δεν αποφασίζω εγώ ακριβώς για το ποια γκρουπ ανοίγουν τις συναυλίες. Συγνώμη, δεν μπορώ να σου πω πολλά σε σχέση μ’ αυτό (γέλια).

    TARJA2013-Tim Tronckoe-26 lowΣτη μπάντα που παίζει μαζί σου, υπάρχουν απίστευτα ταλαντούχοι μουσικοί, όπως ο Kevin Chown (TILES, ARTENSION κ.α.). Γνωρίζεις τις υπόλοιπες δουλειές τους;

    Βεβαίως. Γνωρίζω πολύ καλά όλες τις δουλειές τους κι έχει πλάκα να τους παρακολουθώ όταν δεν παίζουν μαζί μου. Είναι όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί, γνωρίζω κάθε πτυχή της δουλειάς και του χαρακτήρα τους και γι’ αυτό τους επέλεξα. Βασικά, έχω και δεύτερη επιλογή σε κάθε όργανο, σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να παίξει μαζί μου λόγω φορτωμένου προγράμματος, επειδή όλοι τους είναι session μουσικοί και μάλιστα περιζήτητοι. Δεν έχω μία «μπάντα» με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά session μουσικούς, τους οποίους πρέπει να κλείσω πολλούς μήνες πιο πριν ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι ελεύθεροι.

    Έκανες ένα project με τον Mike Terrana, που έχει τίτλο “The beauty and the beat”. Προφανώς δεν το ονομάσατε “The beauty and the beast”, επειδή θα ένιωθε προσβεβλημένος ο Mike (γέλια). Πως σου ήρθε αυτή η ιδέα;

    Γελάμε και με τον Mike γι’ αυτό!!! Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το project και θα κάνουμε κι άλλες συναυλίες του χρόνου την άνοιξη. Πραγματικά ανυπομονώ να ξαναπεριοδεύσουμε, γιατί περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη και απαιτητική δουλειά και του χρόνου θα προσθέσουμε αρκετά νέα τραγούδια στο ρεπερτόριό μας, πάνω στα οποία δουλεύουμε αυτόν τον καιρό.

    Θα σε δούμε σύντομα να περιοδεύεις μόνο με κλασικά όργανα;

    Ναι, παίζω πολλές φορές μόνο με συμφωνικές ορχήστρες, αλλά αυτό γίνεται παραδοσιακά στο τέλος του χρόνου, στη Φιλανδία.

    Τραγούδησες στο επετειακό live των ANGRA και ο Kiko Loureiro, ο κιθαρίστας τους, αν δεν κάνω λάθος, ανέβηκε στη σκηνή μαζί σου πριν λίγες μέρες. Έχει να κάνει με το ότι εκείνοι είναι Βραζιλιάνοι κι εσύ ζεις στην Αργεντινή ή υπάρχει μία πιο βαθιά σχέση;

    Έχω πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά από τους ANGRA και είμαστε φίλοι. Ο πληκτράς τους μάλιστα, έχει περιοδεύσει μαζί μου και γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, οπότε ανέβηκα μαζί τους να τραγουδήσω και στο “Rock in Rio” και στην επετειακή τους συναυλία. Όταν έμαθα λοιπόν ότι ο Kiko βρίσκονταν στην Αργεντινή, με μεγάλη μου χαρά τον προσκάλεσα να παίξει κάποια τραγούδια μαζί μου.

    TARJA2013-Tim Tronckoe-17 lowΑπό τη στιγμή που έφυγες από τους NIGHTWISH, έχεις κάνει πολλές συνεργασίες. Από τις πιο σημαντικές, θα έλεγα ότι είναι το ντουέτο σου με την Sharon den Adel των WITHIN TEMPTATION, αλλά έχεις τραγουδήσει ακόμη και με τη Floor Jansen, την τωρινή τραγουδίστρια των NIGHTWISH επί σκηνής.

    Την Floor τη γνωρίζω ήδη πολλά χρόνια και την προσκάλεσα στη σκηνή να τραγουδήσει μαζί μου. Ποτέ δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα μεταξύ μας…

    Πάνω στη σκηνή όμως ήταν το παρελθόν και το παρόν των NIGHTWISH!

    Ναι, πραγματικά. Βασικά, αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που την κάλεσα, ώστε να δείξω στον κόσμο ότι εμείς, οι γυναίκες μεταξύ μας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους της όχι μόνο που δέχτηκε, αλλά και που οδήγησε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δει και μερικές άλλες συναυλίες μου! Μπορεί να μην τραγούδησε και σε άλλες συναυλίες, αλλά ερχόταν, τις έβλεπε και με έβρισκε μετά το τέλος τους για να τα πούμε. Έχουμε πραγματικά πολύ καλή σχέση. Της εύχομαι τα καλύτερα. Τώρα για το ντουέτο με τη Sharon, ήταν πολύ ωραίο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ προσωπικά και ήταν πολύ ευγενικό που με κάλεσε να τραγουδήσουμε το “Paradise”. Γνωριστήκαμε και με τη Sharon και με τα υπόλοιπα παιδιά από τους WITHIN TEMPTATION και ήταν πολύ καλοί άνθρωποι, όλοι τους. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα στο δίσκο τους.

    Κυκλοφόρησες πρόσφατα, το “Lost in the dark”, ένα EP με σπάνια τραγούδια, b’ sides κτλ. Αυτό το έκανες επειδή το άλμπουμ σου ήταν τόσο επιτυχημένο ή επειδή ήθελες να έχεις κάτι για την περιοδεία;

    Ήθελα να κάνω ένα προϊόν για τους οπαδούς. Είμαι κι εγώ συλλέκτης και θέλω να έχω στα χέρια μου ένα φυσικό προϊόν, παρότι αυτό ίσως είναι ήδη παλιομοδίτικο… Μέχρι τώρα δεν είχα κυκλοφορήσει κάποια demo για τους οπαδούς μου, επειδή είμαι τελειομανής και δεν υπάρχει τίποτα τέλειο στα demo!!! Όταν συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα κι εγώ κάτι παρόμοιο από τους καλλιτέχνες που αγαπώ, αποφάσισα να δώσω κάτι τέτοιο στους οπαδούς μου, ώστε να δουν πώς γίνεται η παραγωγή, πως εξελίσσονται τα κομμάτια. Ήθελα να δώσω στους οπαδούς μου κάτι πραγματικά special και τους έκανα και μέρος του δίσκου, αφού τους έβαλα να σχεδιάσουν το εξώφυλλό του.

    Ποια είναι τα πλάνα σου για νέο άλμπουμ; Δουλεύεις πάνω σε κάτι τέτοιο;

    Ναι! Έχουμε ηχογραφήσει τα ντραμς και τις κιθάρες, αλλά πάμε σιγά-σιγά, αφού έχουμε πολλές συναυλίες να δώσουμε. Λογικά θα συνεχίσουμε τις ηχογραφήσεις του χρόνου το καλοκαίρι, μετά τις συναυλίες με το “Beauty and the beat”. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη, όπως για παράδειγμα μένουν κάποιοι στίχοι να γραφτούν, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και είμαστε άνετοι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μουσικά συνεχίζει από εκεί που μείναμε στο προηγούμενο άλμπουμ.

    Επειδή ακούω ότι σε καλούν για την επόμενη συνέντευξη, προτού κλείσουμε, τι να περιμένουμε από τις συναυλίες σου στην Ελλάδα;

    Πάντα περνάω υπέροχα στην Ελλάδα. Ήταν να έρθουμε και νωρίτερα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Μιλάω πολύ με Έλληνες οπαδούς και ανυπομονώ να τους δω από κοντά. Είμαι βέβαια ότι θα είναι συναρπαστικά.

    Σάκης Φράγκος

     

    www.tarjaturunen.com

    Δισκογραφία:
    “Henkays ikuisuudesta” (2006)
    “My winter storm” (2007)
    “What lies beneath” (2010)
    “Colors in the dark” (2013)

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here