A Day To Remember… 25/10 [ANTHRAX]

0
91

antstompΟΝΟΜΑ ALBUM:Stomp 242
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  1995
ΕΤΑΙΡΙΑ:  Electra/Warner
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Butcher Bros.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά  – John Bush
Κιθάρα  – Scott Ian
Τύμπανα  – Charlie Benante
Μπάσο  – Frank Bello

Όταν οι ANTHRAX έμπαιναν στο studio για να ηχογραφήσουν το διάδοχο του πολύ καλού “Sound of white noise” κανένας δεν περίμενε τι θα επακολουθούσε λίγους μήνες μετά όταν οι Αμερικανοί θα έμεναν χωρίς εταιρεία και με ένα δίσκο στα χέρια τους που θα πάτωνε εμπορικά ύστερα από ένα ανεμικό «άνοιγμα» στο Billboard την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του. Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα στην αυτοβιογραφία του Scott Ian ότι η βασική αιτία της αποτυχίας του άλμπουμ –σύμφωνα με τον ιδρυτή και κιθαρίστα των ANTHRAX- ήταν η αδιαλλαξία της Electra να επενδύσει στο δίσκο και η απροθυμία της να προωθήσει όσο θα έπρεπε το “Stomp 242”. Εννοείται ότι όλα είναι θέμα γούστου αλλά δεν πιστεύω ότι χρειάζεσαι να είσαι και ο…Παπαχελάς του Heavy Metal για να καταλάβεις ότι το συγκεκριμένο μουσικό πόνημα των ANTHRAX ήταν μακράν ό,τι χειρότερο είχαν παρουσιάσει μέχρι εκείνου του σημείου οι εκπρόσωποι του Νεουρκέζικου thrash ήχου και προσωπικά θεωρώ ότι είναι ο κατώτερος ποιοτικά δίσκος τους. Ποια είναι τα αδύναμα στοιχεία του “Stomp 242”; Το βασικό μειονέκτημα του άλμπουμ είναι οι ανέμπνευστες (όσο και αποκρουστικές σε σημεία) συνθέσεις. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει, φυσικά, ο Charlie Benante ο οποίος έγραψε μόνος του τη μουσική για όλα τα τραγούδια του δίσκου με τους Ian & Bush να περιορίζονται στον στιχουργικό τομέα. Επιπλέον, η αλλαγή πλεύσης στον ήχο των ANTHRAX με την έμφαση σε ένα groovάτο metal που άρχιζε τότε να γίνεται δημοφιλές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και οι γραμμές των φωνητικών του Bush που σε σημεία σου έδινε την εντύπωση ότι περισσότερο τραγουδούσε σαν rapper παρά σαν ένας metal frontman δεν βοηθούσαν καθόλου το ούτως ή άλλως χαμηλό επίπεδο των συνθέσεων. Τέλος, η παραγωγή των…Butcher Bros. ήταν για τα κλαπατσίμπανα και ουδεμία σχέση είχε με το παρελθόν των ANTHRAX. Ήταν λογικό, λοιπόν, να αρχίσει η κατηφόρα για τους ANTHRAX που παραλίγο να τους στοιχίσει την ίδια τη βιωσιμότητα του σχήματος. Από όλο αυτό το ναυάγιο σώζονται δύο εκπληκτικά guest solos του Dimebag και μία φανταστική σύνθεση, το “Fueled” που φαντάζει σαν μία όαση στην ατέρμονη έρημο του “Stomp 242”.

Did you know that:

–    Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο τεράστιος Storm Thorgerson. Μάλιστα, ο Bruce Dickinson είχε αποκαλύψει σε ραδιοφωνική του εκπομπή ότι το συγκεκριμένο artwork προοριζόταν αρχικά για το “Balls to Picasso”.

–    Στην επανέκδοση του 2001, ανάμεσα στα bonus tracks υπάρχουν τρεις ετερόκλητες (αλλά πετυχημένες) διασκευές σε KISS, Husker Du, Celtic Frost.

–    To “Stomp 242” είναι ο πρώτος δίσκος των ANTHRAX χωρίς το ιδρυτικό τους μέλος, Dan Spitz.

Κείμενο ANTHRAX: Σάκης Νίκας

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης ‘The Unknown Force’ Γιώτας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here