A day to remember… 11/11 [ICED EARTH]

0
191

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Night of the stormrider” – ICED EARTH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tom Morris, Jon Schaffer
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
John Greely – φωνητικά

Jon Schaffer – ρυθμική κιθάρα, δεύτερα φωνητικά
Randall Shawver – lead κιθάρα
Dave Abell – μπάσο
Rick Secchiari – ντραμς

Για αρκετό κόσμο το “Night of the stormrider” είναι το καλύτερο άλμπουμ των ICED EARTH. Θεωρώ βέβαια πως όποιο άλμπουμ και να διαλέξει κανείς μεταξύ των “Night of the stormrider”, “Burnt offerings”, “Dark saga” και “Something wicked this way comes” δεν θα πέσει έξω, από κάποιο σημείο και μετά είναι θέμα γούστου και μουσικών προτιμήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί δίσκοι του συγκροτήματος και το “Night of the stormrider” παραμένει μέχρι και σήμερα μία αναλλοίωτη US power metal έκσταση.

Πρώτα από όλα μιλάμε για ένα άλμπουμ που δεν έχει filler. Εννέα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων ενός πρελούδιου (“Before the vision”) και ενός ιντερλούδιου (“Reaching the end”), δημιουργούν ένα άρτιο σύνολο όπου το thrash metal παντρεύεται με τους IRON MAIDEN, γεννώντας ένα μνημειώδες άλμπουμ. Έχω γράψει ξανά για το “Night of the stormrider” και πολλές φορές για τους ICED EARTH γενικότερα και δεν αλλάζει η γνώμη μου καθώς είναι μία αλήθεια, ότι η μούρλα που επικράτησε στην Ελλάδα με το συγκρότημα του Jon Schaffer, δεν είχε καμία σχέση με το πως αντιμετώπισε ο υπόλοιπος κόσμος τους ICED EARTH. Παρόλα αυτά, το “Night of the stormrider” ταρακούνησε τα νερά στην underground σκηνή της εποχής (και ας είχε υπογράψει το συγκρότημα με την Century Media) και έφερε στο προσκήνιο έναν στιλ μοναδικό.

Το γνωστό galloping στις κιθάρες, η αιγυπτιακή αλά “Powerslave” αισθητική, η λύσσα στην φωνή του Greely (και ας μην είμαι οπαδός παρόμοιων στιλ φωνητικών) και οι συνθέσεις, αχ αυτές οι συνθέσεις, ήταν ένα συνδυασμός που δεν γινόταν να αποτύχει. Ας βάλουμε κάτω τα τραγούδια και ας βρούμε ένα που δεν τα σπάει. Το “Angels holocaust”; To “Stormrider”; Το “Pure evil” ή το “Travel in Stygian”; Όλα μα όλα εξαιρετικά, χαράζοντας ένα σημείο στον χρόνο, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας λαμπρής περιόδου για τους ICED EARTH, τουλάχιστον σε μουσικό και δημιουργικό επίπεδο.

Did you know that:

  • Το “Night of the stormrider” είναι concept άλμπουμ με θέμα έναν άνθρωπο που προδίδεται από τη θρησκεία και απομακρύνεται από αυτήν. Οι σκοτεινές δυνάμεις της φύσης μέσω αυτού του ανθρώπου φέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή στη Γη. Του δίνουν εντολή να ταξιδέψει σε μια έρημο, όπου βλέπει οράματα που αποκαλύπτουν την αλήθεια της ανθρωπότητας και παραμορφώνουν περαιτέρω το μυαλό του (αυτός είναι ο “Stormrider”). Μετά την καταστροφή του κόσμου, καταδικάζεται για πάντα στα βάθη της Κόλασης, που αναφέρεται επίσης ως ο ποταμός Στύγας και εκεί συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ αργά για να μετανοήσει.
  • Ο τραγουδιστής John Greely αποχώρησε από το συγκρότημα αφού έκανε αντισημιτικά σχόλια ενώ βρισκόταν το συγκρότημα σε περιοδεία με τους BLIND GUARDIAN στην Ευρώπη. Ο Jon Schaffer πήγε τον John Greely σε ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης με την ελπίδα να προσπαθήσει να αλλάξει τη στάση του τραγουδιστή του. Ενώ ήταν εκεί, ο John Greely συνέχισε να κάνει αντισημιτικά σχόλια, αυτή την φορά απέναντι σε έναν Εβραίο που προσευχόταν.

Δημήτρης Μπούκης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here