A day to remember… 24/2 [EUROPE]

0
468
Europe

Europe

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wings of tomorrow” – EUROPE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984
ΕΤΑΙΡΙΑ: Hot Records/Epic/Victor
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Leif Mases
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Joey Tempest (επίσης keyboards και ακουστική κιθάρα)
Κιθάρα – John Norum
Μπάσο – John Leven
Drums – Tony Reno

Μετά την επιτυχία του πρώτου τους δίσκου το 1983, κυρίως στην Σουηδία και την Ιαπωνία, ήταν αναμενόμενο οι EUROPE να συνεχίσουν το μουσικό του ταξίδι με το επόμενο τους άλμπουμ-σταθμό, το “Wings of tomorrow”. Μπορεί το “The final countdown” να είναι ο δίσκος που τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς, όμως το “Wings of tomorrow” είναι μακράν η κορυφαία τους ποιοτικά δουλειά, ένα από τα πρώτα λιθαράκια που μπήκαν στην Σουηδική hard rock σκηνή κι επηρέασε έκτοτε πάρα πολλά συγκροτήματα.

Ο frontman και μουσικός εγκέφαλος την μπάντας Joey Tempest ξεκίνησε να γράφει και να ηχογραφεί demos για τον δίσκο από το 1983. Επηρεασμένος την εποχή εκείνη από τo MICHAEL SCHENKER GROUP (MSG), πολλές από τις συνθέσεις που γράφει κινούνται στο ίδιο μουσικό μοτίβο. Στα demos, ηχογραφούσε μόνος του κιθάρες, ντραμς, keyboards και ασφαλώς και φωνητικά, απόδειξη του τεράστιου ταλέντου του.

Η συνταγή της επιτυχίας συνεχίστηκε με την επιλογή των Polar Studios για την ηχογράφηση του δίσκου. Από εκεί είχαν ήδη περάσει μεγάλα ονόματα όπως οι ABBA, οι SCORPIONS και οι LED ZEPPELIN, ενώ παραγωγός ήταν ο Leif Mases. Αν και η μίξη είναι σε υψηλό επίπεδο, ο τελειομανής Tempest δεν ικανοποιείται από το αποτέλεσμα της ψηφιακής τεχνολογίας που πνίγει της ρυθμικές κιθάρες. Δεν είναι τυχαίο που το συγκρότημα ακόμη και σήμερα προτιμά πιο «παραδοσιακές» μεθόδους ηχογράφησης των δίσκων του αποφεύγοντας τα καλούδια της τεχνολογίας.

Πριν κάποιος ακούσει τον δίσκο, το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει την προσοχή του είναι το καταπληκτικό εξώφυλλο, σχέδιο του Peter Engberg. Με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως κατάφερε να σχεδιάσει ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα στα 80s, έναν αετό με πανοπλία (ο ορισμός του heavy metal) και φόντο έναν πλανήτη, κάτι που πάει γάντι και με την μουσική κατεύθυνση του δίσκου.

Όταν τα πρώτα singles άρχισαν να κυκλοφορούν (“Lyin’ eyes” και “Stormwind”) είναι ξεκάθαρο ότι οι EUROPE έχουν ανέβει πολλά επίπεδα από την προηγούμενη τους δουλειά. Ο ήχος είναι καθαρό hard rock ενώ δεν λείπουν και συνθέσεις με πιο heavy metal στοιχεία. Το τρίτο single “Open your heart”, μια δυναμική μπαλάντα με την υπογραφή του Tempest, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και ανοίγει την πόρτα μεγάλων δισκογραφικών για το συγκρότημα.

Βέβαια, υπήρχαν και παραφωνίες όπως η αντικατάσταση του ντράμερ Tony Reno από τον Ian Haugland λίγο μετά την ηχογράφηση του δίσκου κάτι που όμως βγήκε σε καλό για το συγκρότημα καθώς ο τελευταίος έδεσε αμέσως με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Στην πορεία, προστέθηκε στο σχήμα και ο πληκτράς Mic Michaeli ο οποίος έδωσε ρέστα στα επόμενα τρία albums των Σουηδών και στήριξε τις live εμφανίσεις της περιοδείας του “Wings of tomorrow” με τις μελωδίες του.

Το ”Wings of tomorrow” είναι ένα πλήρης δίσκος με το συγκρότημα να έχει εξαιρετική χημεία και την μέγιστη δημιουργικότητα. Τραγούδια όπως το “Scream of anger” (που αρχικά είχε τον τίτλο “Black journey through my soul”), μια σύνθεση του Tempest και του αδικοχαμένου Marcel Jacob, επηρέασαν τη Σουηδική hard rock σκηνή και διασκευάστηκαν από ουκ ολίγες μπάντες. Το άστρο του John Norum έλαμψε και ο 20χρονος τότε κιθαρίστας μας συστήνεται με … άγριες διαθέσεις καταφέρνοντας να εδραιωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο της hard rock μουσικής. O δε Tempest αποδεικνύει ότι πέρα από εξαιρετικός τραγουδιστής είναι πολύ καλός συνθέτης και στιχουργός ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι από τους πιο εμβληματικούς frontmen στην μουσική βιομηχανία.

Εν κατακλείδι, τολμώ να πω πως χωρίς το “Wings of tomorrow”, ίσως να μην είχαμε ακούσει ποτέ και το “The final countdown”. Είναι ο δίσκος που έβαλε τους EUROPE μέσα στις μεγάλες δισκογραφικές (αν και στις αρχές των 90’s αυτό δεν λειτούργησε προς όφελος τους) και αποτέλεσε την βάση για την μετέπειτα επιτυχία τους. Για τους λάτρεις του συγκροτήματος παραμένει το κορυφαίο ποιοτικά album που έχουν κυκλοφορήσει και δύσκολα θα ξεπεραστεί. Θα έλεγα πως και οι στίχοι του ομώνυμου τραγουδιού περιγράφουν τέλεια τόσο τον δίσκο όσο και την πορεία των EUROPE μετά από αυτό:
“Ride, ride, ride
The wings of tomorrow
Ride, ride, ride
To change the world”

Did you know that:

  • Πολλά από τα demos τα ηχογράφησε ο Tempest σε ένα φορητό studio που του έδωσε ο Thomas Erdtman πριν μάλιστα γίνει manager του συγκροτήματος. Επειδή έπαιζε σχεδόν όλα τα όργανα μόνος του μαζί με τα φωνητικά, τα λάθη ήταν αρκετά και χρειάζονταν πυκνά-συχνά να κάνει όλη τη διαδικασία της ηχογράφησης από την αρχή!
  • H Epic κυριολεκτικά “έκλεψε” τους EUROPE μέσα από τα χέρια της Α&Μ Records. Αν και παρουσίασαν πρώτα στην Epic τον δίσκο, κανόνισαν να κάνουν το ίδιο και στην A&M. Λίγες ώρες πριν την συνάντηση, μέλη της Epic ταξίδεψαν από την Νέα Υόρκη στο Los Angeles όπου βρίσκονταν ο Erdtman και ο Tempest για λογαριασμό της A&M και κατάφεραν να πάρουν την υπογραφή τους.
  • Πριν την άφιξη του Michaeli, keyboards στα live των EUROPE έπαιζε ο Tempest. Η δυσκολία να στήσει σωστά τον ήχο (σε κάποιες περιπτώσεις ακούγονταν παράσιτα ή σφυρίγματα) οδήγησε στην απόφαση να έχουν κανονικό πληκτρά στα live. Περιέργως, ήταν ο Norum που επέμεινε να “κλέψει” τον Michaeli από το προηγούμενο του συγκρότημα και να τον κάνει μόνιμο μέλος των EUROPE!

Νίκος Ανδρέου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here