A day to remember… 25/5 [LEPROUS]

0
278
Leprous
















Leprous

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ“The congregation” – LEPROUS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2015
ΕΤΑΙΡΙΑInside Out
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣDavid Castillo
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Einar Solberg – πλήκτρα, φωνητικά
Torr Odmund Suhrke – κιθάρα
Øystein Landsverk – κιθάρα
Daniel Børven – μπάσο
Baard Kolstad – τύμπανα

Το 2015, οι LEPROUS συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στις επάλξεις της σύγχρονης prog σκηνής μεταλλάσσοντας περαιτέρω τον ήχο  και την τεχνοτροπία, ανοίγοντας καινούργια και συναρπαστικά μουσικά μονοπάτια. Βλέπετε, ήδη από το δεύτερο και συγκλονιστικό τους άλμπουμ “Bilateral”, οι Νορβηγοί έδειξαν πως δεν φοβούνται να πειραματιστούν και να ρισκάρουν, κάτι που πλέον είναι κανόνας, ένα modus operandi. Και έτσι οφείλει να κάνει κάθε μπάντα του λεγόμενου progressive ιδιώματος, έτσι δεν είναι;

Πριν από δέκα χρόνια λοιπόν, οι LEPROUS, σταθεροί στο διετές ραντεβού τους, κυκλοφόρησαν άλλο ένα ιδιαίτερο άλμπουμ, το ομολογουμένως κλασσικό πλέον “The congregation” και λέω κλασσικό διότι περιέχει μερικά από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των οπαδών του γκρουπ (όσων ανακάλυψαν τους LEPROUS πριν αλλά και πιο πρόσφατα) όπως το εναρκτήριο “The price” και το ανατριχιαστικό “Slave”. Μιλάμε επιπλέον για ένα άλμπουμ που λειτουργεί λίγο σαν χρονικό σημείο αναφοράς αφού από δω και μπρος οι LEPROUS θα μειώσουν αισθητά τις metal εντάσεις και θα αρχίσουν να πειραματίζονται με πιο ambient και pop στοιχεία που θα αποξενώσουν μια μερίδα οπαδών που έμεινε στο “The congregation”. Και ναι, το εν λόγω άλμπουμ είναι σαφώς σκοτεινό, βαρύ και σε φάσεις ακραίο αφού είναι ακόμα ένα άλμπουμ με συμμετοχή από τον στενό φίλο και κουμπάρο του Einar Solberg, Ihsahn.

Για ποιον άλλο λόγο είναι το “The congregation” ένας πολύ σημαντικός δίσκος που αξίζει να μνημονεύουμε; μα φυσικά γιατί ήταν το πρώτο με τον ντράμερ-φαινόμενο Baard Kolstad που θα φέρει έναν αέρα ανανέωσης και θα δημιουργήσει δική του σχολή με τα φημισμένα του ghost notes και το απίστευτα πολύπλοκο και συνάμα ρυθμικό του παίξιμο. Εδώ έχουμε ακόμα και οπαδούς που, ελληνιστί τουλάχιστον, αποκαλούμε «μπαρδίτσες»! Να πούμε φυσικά πως ο πρώην ντράμερ, Tobias Andersen, δεν ήταν κανένας τυχαίος αφού άφησε το στίγμα του σε πολύ σπουδαία κομμάτια. Αλλά η αλήθεια είναι πως η χρυσή εποχή των LEPROUS αρχίζει το 2015 καθώς μετά θα έχουμε μερικές από τις πιο εμπορικές στιγμές του γκρουπ με ολοένα και περισσότερους οπαδούς να μαζεύονται.

Μιλώντας για αλλαγές στο επιτελείο, το “The congregation” θα ήταν και το τελευταίο άλμπουμ με τον κιθαρίστα Øystein Landsverk ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Robin Ognedal. Τέλος, έχουμε και μεταγραφή μπασίστα με τον Daniel Børven στη θέση του Rein Blomquist, με αυτό το line-up να κρατά μέχρι το παρόν. Όσο για το άλμπουμ τι να πρωτοπεί κανείς; από το καλημέρα με το “The price” το γκρουπ μας έχει μπάσει σε ένα μοναδικό μουσικό σύμπαν που τικάρει όλα τα κουτάκια των prog οπαδών – metal και μη. Ήδη, από το “The congregation”, οι LEPROUS έχουν χτίσει το δικό τους μουσικό ιδίωμα που μπλέκει άψογα διάφορες επιρροές και τάσεις με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν. Τα έχουμε πει πολλάκις εδώ και κάτι μου λέει πως θα έχουμε ακόμα να λέμε στις προσεχείς δεκαετίες.

Did you know that:

– Ο τραγουδιστής, και κύριος συνθέτης του γκρουπ, Einar Solberg είχε δηλώσει πως το “The congregation” ήταν ο πιο απαιτητικός δίσκος τους μέχρι τότε. Στα 65 λεπτά είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια δίσκος των LEPROUS και με μερικές από τις πιο τεχνικά απαιτητικές και φιλόδοξες συνθέσεις.

– Το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Nihil που έχει την Νορβηγία ως έδρα του. Σύμφωνα με τον Solberg, το εξώφυλλο αναπαριστά άψογα τη σκοτεινή θεματολογία και μουσική του άλμπουμ.

– Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε CD με ένα bonus track, το “Pixel”.

– Η μίξη έγινε από τον σπουδαίο Jens Bogren (OPETH, SYMPHONY X, KATATONIA, KREATOR και ούτω καθ εξής).

– Το 2015, το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για καλύτερο δίσκο στα Spellemannprisen μουσικά βραβεία στη Νορβηγία στην κατηγορία “metal”.

Φίλιππος Φίλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here