Πέρσι στις 29 Ιουνίου οι ROTTING CHRIST γιόρτασαν τα 35 χρόνια συνεχούς πορείας και τώρα ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσουν την ηχογράφηση εκείνης της βραδιάς. Προσπαθήσαμε με την ανταπόκρισή μας να σας μεταφέρουμε ό,τι έγινε εκείνη τη βραδιά που άνοιξαν οι VARATHRON, που είναι συνοδοιπόροι τους όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι το τρίτο επίσημο live άλμπουμ τους μετά το “Non serviam” που ηχογραφήθηκε το 2007 στο Gagarin, όπως και το “Lucifer over Athens” το 2013. Ακούγοντας αυτά τα live άλμπουμ και συγκρίνοντάς τα με αυτό που κυκλοφορεί τώρα, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σε συναυλιακό επίπεδο ο ήχος τους είναι σχεδόν ίδιος, αν και έχουν επί σκηνής άλλο line up. Κι εδώ, λοιπόν, ο ήχος είναι ισορροπημένος και οι εκτελέσεις όλων των κομματιών άρτιες.
Ιδιαίτερη σημασία για ένα ακόμα live άλμπουμ τους είναι να προσέξουμε κυρίως τα κομμάτια των τριών τελευταίων τους δίσκων που δεν έχουν ηχογραφηθεί σε επίσημη live κυκλοφορία. Έτσι από το “Rituals” επέλεξαν το “Άπαγε Σατανά”, στο οποίο το κοινό πριν ξεκινήσει ακούγεται να τραγουδά για να ευχηθεί στον Σάκη Τόλη, που είχε τα γενέθλια του. Από το “The heretics” επέλεξαν τα “Dies Irae”, “Fire, God and fear” και αποκορύφωμα με το “The raven” που το κράτησαν για το τέλος του main set.
Η επιλογή τους να παίξουν μόνο το “Like father, like son” από το “Pro Xristou”, το τελευταίο άλμπουμ για το οποίο περιοδεύαν εκείνη την περίοδο και συνεχίζουν τώρα μαζί με τους SATYRICON και BEHEMOTH. Θα ήταν αναμενόμενο να παίξουν αρκετά κομμάτια από το τελευταίο τους άλμπουμ, όπως συνήθιζαν μέχρι τώρα σε κάθε περίοδο τους, όμως αυτό δεν συμβαίνει και σε αυτόν τον live δίσκο. Ο δίσκος που επικεντρώθηκαν είναι το “Κατά τον δαίμονα εαυτού” με 5 κομμάτια, ένδειξη ότι τον θεωρούν τον πιο αντιπροσωπευτικό της πορείας τους. Στο δεύτερο μέρος κάνουν μια αναδρομή στους πρώτους τους δίσκους, επιλέγοντας συγκεκριμένα κομμάτια που συνηθίζουν να επιλέγουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξεχωριστή στιγμή στους πρώτους στίχους του “King of a stellar war” που αφήνει ο Σάκης Τόλης να τους τραγουδήσει το κοινό. Το medley “Shadows follow/Archon” ακούγεται ξεχωριστό και τα κομμάτια της Century Media περιόδου αποκτούν γι’ άλλη μια φορά τη σύγχρονη ηχητική τους. Όλα τα άλμπουμ της δισκογραφίας τους εκπροσωπούνται με έστω ένα κομμάτι εκτός από το “Khronos”, το οποίο μάλλον θεωρούν ότι δεν αξίζει να είναι μέρος του επετειακού setlist τους.
Το άλμπουμ έχει τη ροή της συναυλίας εκτός από τα κομμάτια της πρώιμης περιόδου τους. Έτσι το “The sign of evil existence” δεν παρουσιάζεται τελευταίο όπως ήταν μέρος του encore μαζί με το “Non serviam”, που δεν συμπεριλαμβάνεται στο live άλμπουμ όπως και το προηχογραφημένο “Gloria de domino inferni”. Ακόμα και με αυτές τις αλλαγές η ροή της ακρόασης δεν δημιουργεί υπόνοια αλλαγής στη σειρά των κομματιών. Στο “Societas Satanas” ξυπνούν μνήμες από εκείνη τη βραδιά με το μεγάλο moshpit και τον χαμό που επικράτησε και δύσκολα αποτυπώνεται ηχητικά, παρά μόνο αν το βιώσεις σε παρόντα χρόνο.
Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε και κάποια κομμάτια έχουν ήδη παρουσιαστεί στο YouTube μεταφέροντας ιδανικά το κλίμα εκείνης της βραδιάς. Χωρίς σκηνικά και χωρίς καλεσμένους, οι ROTTING CHRIST κατάφεραν να γεμίσουν τον Λυκαβηττό, γεγονός που κανείς από τους οπαδούς τους δεν θα πίστευε μέχρι και τη φρενήρη πορεία τους από το 2007 και μετά. Το “35 years of evil existence – Live in Lycabettus”, είναι η ένδειξη του τι είναι ικανοί ακόμα να κάνουν στις συναυλίες τους και το επιστέγασμα μιας πορείας που έχει φέρει οπαδούς από το ευρύτερο φάσμα του σκληρού ήχου στη χώρα μας. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον τους, μιας και η δισκογραφική τους πορεία δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής στα τελευταία τους άλμπουμ.
Λευτέρης Τσουρέας