Paul O’ Neill – Still the orchestra plays

0
156

Πολλές σκέψεις πέρασαν από το νου μου στο άκουσμα της είδησης ότι ο λατρεμένος Paul O’ Neill έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από χρόνια ασθένεια. Και πώς να μη χάσω τη γη κάτω από τα πόδια μου όταν μιλάμε για έναν από τους μουσικούς “ήρωες”, όχι μόνο των παιδικών μου χρόνων αλλά της μέχρι τώρα ζωής μου. Μιλάμε για τον άνθρωπο που μας συστήθηκε το 1985 σαν παραγωγός των SAVATAGE στο “Hall of the mountain king” και έγινε στην ουσία το επιπλέον, κρυφό μέλος τους μέχρι και τη διάλυση του συγκροτήματος μετά το “Poets and madmen” το 2001. Μιλάμε για μια περίοδο 26 χρόνων γεμάτη επιτυχίες με το συγκρότημα, με άλμπουμ – ογκόλιθους της αγαπημένης μας μουσικής! Ο άνθρωπος, ο μαέστρος καλύτερα, που από τα χέρια του περάσανε όλες οι επιτυχίες των SAVATAGE και που τους οδήγησε σε απάτητες κορυφές με άλμπουμ όπως τα “Gutter ballet”, “Edge of thorns” και “Streets: A rock opera”. Όμως το ανήσυχο πνεύμα του δεν τον κάλυπτε και έτσι το 1996 παίρνει την απόφαση και δημιουργεί τους TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA . Το super group φτάνει σε απίστευτα νούμερα δημοτικότητας και οι αριθμοί δε λένε ψέματα. Ενδεικτικά, οι TSO έχουν πουλήσει πάνω από 12.000.000 δίσκους, έχουν δώσει πάνω από 1.800 συναυλίες και τους έχουν δει πάνω από 14.000.000 άνθρωποι με τζίρους που ξεπερνούν τα 625 εκατομμύρια δολάρια.
Πραγματικά μιλάμε για μια τεράστια απώλεια όχι μόνο της metal αλλά του γενικότερου φάσματος της μουσικής καθώς ο  Paul O’ Neill ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 30 ετών.

Με δεδομένο, λοιπόν, όλα τα παραπάνω ακολουθεί ένα ΤΟΡ-10 των καλύτερων στιγμών του τεράστιου αυτού μουσικού, συνθέτη και παραγωγού.

1. SAVATAGE – “Prelude to madness”: Το καλωσόρισμα. Ο χαιρετισμός. Κάπως έτσι συστήθηκε στο κοινό ο Paul O’ Neill, με ένα instrumental ντελίριο τρέλας. Η πρώτη επαφή των SAVATAGE με την κλασσική μουσική. Μαγεία.

2. SAVATAGE – “Gutter ballet”: 11 συνθέσεις σ’ ένα άλμπουμ-κολοσσό. Εμφανέστατη η επιρροή του στη δημιουργία του άλμπουμ πείθει τον «άπιστο» Jon Oliva να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ που θα έχει κατεύθυνση προς τη rock opera. Τελικά ο δίσκος ήταν μισός – μισός. Συγκλονιστικό!

3. SAVATAGE – “Streets: A rock opera”: Αυτό που ξεκίνησε σαν ιδέα έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο αργότερα με την κυκλοφορία του εν λόγω δίσκου. 69 λεπτά μουσικής πανδαισίας.  Ένα αμιγώς rock opera άλμπουμ που περιέχει μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις του συγκροτήματος. Αυτό, καλέ, που έχει μέσα το “Believe”.

4. SAVATAGE – “Chance”: Ο Criss Oliva έχει αποβιώσει και το συγκρότημα καλείται να συνεχίσει χωρίς αυτόν. Ο Paul O’ Neill αναλαμβάνει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στη σύνθεση των κομματιών και δείχνει το δρόμο στους λοιπούς SAVATAGE για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν. Το αποτέλεσμα απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

5. SAVATAGE – “Dead winter dead”: Επηρεασμένος από τον πόλεμο στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία και με ξεκάθαρο ρόλο συνθέτη πλην παραγωγού, δημιουργεί ένα από τα καλύτερα concept άλμπουμ στο metal. Επανέρχεται στη rock opera με τραγούδια που σε κάνουν να ανατριχιάζεις στο άκουσμά τους.

6. TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA – “Christmas eve and other stories”: Σκεφτείτε πόση έμπνευση είχε ό άνθρωπος που ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Dead winter dead”, δημιουργεί τους TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA και κυκλοφορεί τον εν λόγω δίσκο βασιζόμενο σε χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Παίζει κιθάρα, συνθέτη κάνει και την παραγωγή και η αρχή για την παγκόσμια καθολική αναγνώριση είναι γεγονός!

7. TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA – “Beethoven’s last night”: Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου TSO επανέρχεται με ένα ακόμα concept δίσκο που καταγράφει τη ζωή του μεγάλου μουσικού. Πάλι κάνει σχεδόν τα πάντα και έχοντας στο πλάι του μια πλειάδα εξαιρετικών μουσικών, μαγεύει και πάλι το κοινό του και τον κάθε ανυποψίαστο που θα έρθει σε επαφή με τον εν λόγω δίσκο.

8. BADLANDS – “Badlands”: Έχοντας κάνει γνωστό το όνομά του στο Metal κοινό, το 1989 κάνει την παραγωγή στο ντεμπούτο της μπάντας του Jake E. Lee προσυπογράφοντας, μάλιστα, και το τραγούδι “Seasons”. To άλμπουμ περιέχει δείγματα εξαιρετικού αμερικάνικου hard rock ενώ στο “Seasons” φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει βάλει το (μαγικό) χεράκι του.

9. MSG – “Assault attack”: Δεν έχει κάνει την αρχική παραγωγή του άλμπουμ απλά είναι ο υπεύθυνος για τον ήχο της επανακυκλοφορίας του καταπληκτικού αυτού δίσκου το 1996.

10. AEROSMITH – “Classic lives I & II”: Είναι ο άνθρωπος πίσω από την παραγωγή σε δύο εκ των κορυφαίων live στην ιστορία της rock μουσικής. Κυκλοφόρησαν το 1986 και 1987 αντίστοιχα και έγιναν το μεν πρώτο πλατινένιο και το δεύτερο χρυσό. Είπαμε, το άγγιγμα του Μίδα.

Εν ολίγοις, αυτό είναι ενδεικτικό ΤΟΡ-10 του τεράστιου αυτού παραγωγού, συνθέτη και μουσικού. Πολλοί θα πείτε ότι απουσιάζουν πράγματα και να είστε σίγουροι ότι θα μπορούσα να προσθέσω άλλα τόσα καθώς ο κατάλογος είναι τεράστιος πραγματικά. Ευχαριστούμε, λοιπόν, Paul O’ Neill για όσα πρόσφερες στην αγαπημένη μας μουσική όλα αυτά τα χρόνια. R.I.P.

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here